Bojler vízkőtelenítése

A melegvíz előállításához nagyon sok háztartásban elektromos bojlert használnak, amelynek rendszeres ellenőrzése gyakran elmarad. 

Hogyan kerül a vízkő a bojlerbe?

A vízkő nem más, mint a vízben jelenlévő oldott ásványi anyagok lerakódása. Ahhoz, hogy a vízben oldott ásványi anyagok lerakódhassanak, azaz vízkő alakulhasson ki, magas hőmérsékletre van szükség. A bojlerben található egy fűtőszál, mely hosszabb-rövidebb időre bekapcsolt állapotában melegíti a vizet. A vízkő már egészen hamar elkezd lerakódni a fűtőszálon, majd letöredezni róla és lerakódni a bojlerben. Ha nem történik meg a bojler rendszeres vízkőtelenítése, a lerakódás kisebb nagyobb problémákat okoz a készülékben. 

bojler vízkőtelenítése

Miért fontos a bojler rendszeres vízkőtelenítése?

A lerakódott vízkő nagyon jó hőszigetelő. Ha nem történik meg a bojler vízkőtelenítése, a fűtőszál nem tudja kellő hatékonysággal melegíteni a vizet. Ennek következménye, hogy tovább tart felmelegíteni a tartályban lévő vizet. Hosszabb ideig lesz bekapcsolt állapotban, valamint folyamatosan. A vízkő hőszigetelő képessége miatt a hőleadási képessége romlik, ezért egyre magasabb hőmérsékletet kell előállítani, hogy elérje a kívánt vízhőmérsékletet. 

Ez enyhébb esetben a melegvíz előállításához szükséges áram mennyiségét növeli, mely jelentős plusz költséget jelent a villanyszámlában. Ha nagyon vízköves már a fűtőszál, és állandóan magas hőmérsékleten kell üzemeljen, az a vezetékeket és tömítéseket is károsíthatja. A vezetékek akár megolvadhatnak, kiéghetnek. Ha a tömítések tönkremennek a hő hatására, a bojler elkezdhet csöpögni, mely az elektronikáját károsítja és zárlatot, vagy életveszélyes helyzetet is okozhat. 

Honnan lehet tudni, hogy szükséges a bojler vízkőtelenítése?

Annak, hogy eljött a bojler vízkőtelenítésének az ideje, több jele is van. A leginkább szembetűnő az szokott lenni, hogy a bojler hangossá válik, zúgó, sistergő hangot ad. Vízkőtelenítenítés lesz szükséges akkor is, ha a melegvíz hamarabb fogy el a megszokottól, vagy a vízhőmérséklet alacsonyabb, mint általában lenni szokott. 

A vízköves bojlerben a víz lassabban melegszik fel, tovább kell várni a melegvízre, a visszajelző lámpa gyakran folyamatosan világít. A villanyszámla folyamatos emelkedése is szembetűnő lehet, valamint a víz csöpögése is a vízkőtelenítés szükségességét jelzi. 

Bojler anód ellenőrzése vízkőtelenítés mellett 

A bojlerekben nem csak a fűtőszál, de a bojler fala is fémből készül, mely zománc bevonattal van ellátva. Ez védi a korróziótól ott, ahol ép a zománc, de előfordulhat, hogy valahol hiányos a bevonat. Az ilyen helyeken a bojler nagyon hamar a korrózió áldozatává válna, hamar kilyukadna. Ennek elkerülésére található a bojlerekben egy bojler anódnak, vagy aktív anódnak nevezett rúd. 

Az aktív anód rúd magnéziumból készül, mely a vasnál kevésbé ellenálló anyag, ezért a vas helyett az anód rúd korrodálódik. A rúd azonban nem örökéletű, folyamatosan kopik, ezért a bojler vízkőtelenítése során mindig ellenőrizni kell az aktív anód állapotát is és szükség esetén cserélni kell. Gyakran gondolják, hogy vízkő ellen is véd, azonban csak a rozsdásodás elkerülésében segít, így a vízkőtelenítés nem maradhat el. 

bojler karbantartása

Megelőzhető-e a bojler vízkövesedése?

A vízkövet elkerülni egy bojlerben, vagy bármilyen más vizet melegítő berendezésben nem lehet. Azt, hogy mennyire vízkövesedik egy bojler, nagyban befolyásolja a víz keménysége, mely igen eltérő lehet attól függően, hogy hol található a bojler. Erre sajnos nincs ráhatásunk, de van néhány olyan tényező a vízkövesedésben, amire odafigyelve ritkábban válik szükségessé a bojler vízkőtelenítése.

A vízkő magasabb hőmérsékleten gyorsabban alakul ki. A bojlerben lévő víz hőmérsékletének optimális beállítása ezért nagyon fontos. A bojler mérete is szerepet játszik a vízkőképződésben. Minél többször kell a bojlernek melegíteni a vizet, annál gyorsabban fog vízkövesedni. Ezért nagyon fontos az optimális hőmérsékleti beállítások mellett a megfelelő űrtartalmú készülék kiválasztása is, mellyel elkerülhető a gyakori és tartós melegítés. 

Bojler vízkőtelenítése házilag, vagy szakemberrel?

A bojler vízkőtelenítését sokan elvégzik házilag, de javasolt szakemberre bízni. Ha valami rosszul kerül összeszerelésre, vagy nem megfelelőek a tömítések, könnyen tönkremehet az elektronika és zárlat, vagy áramütés lehet az eredménye. A bojler vízkőtelenítése évente, kétévente javasolt, hogy a berendezés sokáig biztonságosan, és megfelelően működhessen. 

Cikk ajánló

Elektromos hálózat felújítása

Elektromos hálózat felújítása

Áram nélkül elképzelhetetlenek mindennapjaink, észrevétlenül beépült életünkbe. A legtöbb esetben nem is gondolunk rá, egyszerűen csak természetesnek vesszük. A falakban lévő vezetékek és a hálózatba beépített szerelvények azonban az idő múlásával elhasználódnak,...

Teljesítménybővítés

Teljesítménybővítés

Régebbi otthonok esetén nagyon gyakran válik szükségessé a teljesítménybővítés, mely a laikusok számára sok nehézséget okozhat. Sokan elvesznek a részletekben, és nem tudják hogyan is kezdjenek neki. Ebben szeretnénk most segítséget nyújtani, hogy könnyen meg tudja...

Hogyan javítsd otthonod elektromos biztonságát?

Hogyan javítsd otthonod elektromos biztonságát?

Az elektromos hálózat minden lakás elengedhetetlen része lett. A legtöbb esetben a nap 24 órájában használjuk anélkül, hogy gondolnánk rá. Az áram azonban rendkívül veszélyes dolog, könnyen okozhat balesetet, ha nem figyelünk rá. Fontos, hogy figyeljünk a biztonságra,...