Bojler vízkőtelenítése

A melegvíz előállításához nagyon sok háztartásban elektromos bojlert használnak, amelynek rendszeres ellenőrzése gyakran elmarad. 

Hogyan kerül a vízkő a bojlerbe?

A vízkő nem más, mint a vízben jelenlévő oldott ásványi anyagok lerakódása. Ahhoz, hogy a vízben oldott ásványi anyagok lerakódhassanak, azaz vízkő alakulhasson ki, magas hőmérsékletre van szükség. A bojlerben található egy fűtőszál, mely hosszabb-rövidebb időre bekapcsolt állapotában melegíti a vizet. A vízkő már egészen hamar elkezd lerakódni a fűtőszálon, majd letöredezni róla és lerakódni a bojlerben. Ha nem történik meg a bojler rendszeres vízkőtelenítése, a lerakódás kisebb nagyobb problémákat okoz a készülékben. 

bojler vízkőtelenítése

Miért fontos a bojler rendszeres vízkőtelenítése?

A lerakódott vízkő nagyon jó hőszigetelő. Ha nem történik meg a bojler vízkőtelenítése, a fűtőszál nem tudja kellő hatékonysággal melegíteni a vizet. Ennek következménye, hogy tovább tart felmelegíteni a tartályban lévő vizet. Hosszabb ideig lesz bekapcsolt állapotban, valamint folyamatosan. A vízkő hőszigetelő képessége miatt a hőleadási képessége romlik, ezért egyre magasabb hőmérsékletet kell előállítani, hogy elérje a kívánt vízhőmérsékletet. 

Ez enyhébb esetben a melegvíz előállításához szükséges áram mennyiségét növeli, mely jelentős plusz költséget jelent a villanyszámlában. Ha nagyon vízköves már a fűtőszál, és állandóan magas hőmérsékleten kell üzemeljen, az a vezetékeket és tömítéseket is károsíthatja. A vezetékek akár megolvadhatnak, kiéghetnek. Ha a tömítések tönkremennek a hő hatására, a bojler elkezdhet csöpögni, mely az elektronikáját károsítja és zárlatot, vagy életveszélyes helyzetet is okozhat. 

Honnan lehet tudni, hogy szükséges a bojler vízkőtelenítése?

Annak, hogy eljött a bojler vízkőtelenítésének az ideje, több jele is van. A leginkább szembetűnő az szokott lenni, hogy a bojler hangossá válik, zúgó, sistergő hangot ad. Vízkőtelenítenítés lesz szükséges akkor is, ha a melegvíz hamarabb fogy el a megszokottól, vagy a vízhőmérséklet alacsonyabb, mint általában lenni szokott. 

A vízköves bojlerben a víz lassabban melegszik fel, tovább kell várni a melegvízre, a visszajelző lámpa gyakran folyamatosan világít. A villanyszámla folyamatos emelkedése is szembetűnő lehet, valamint a víz csöpögése is a vízkőtelenítés szükségességét jelzi. 

Bojler anód ellenőrzése vízkőtelenítés mellett 

A bojlerekben nem csak a fűtőszál, de a bojler fala is fémből készül, mely zománc bevonattal van ellátva. Ez védi a korróziótól ott, ahol ép a zománc, de előfordulhat, hogy valahol hiányos a bevonat. Az ilyen helyeken a bojler nagyon hamar a korrózió áldozatává válna, hamar kilyukadna. Ennek elkerülésére található a bojlerekben egy bojler anódnak, vagy aktív anódnak nevezett rúd. 

Az aktív anód rúd magnéziumból készül, mely a vasnál kevésbé ellenálló anyag, ezért a vas helyett az anód rúd korrodálódik. A rúd azonban nem örökéletű, folyamatosan kopik, ezért a bojler vízkőtelenítése során mindig ellenőrizni kell az aktív anód állapotát is és szükség esetén cserélni kell. Gyakran gondolják, hogy vízkő ellen is véd, azonban csak a rozsdásodás elkerülésében segít, így a vízkőtelenítés nem maradhat el. 

bojler karbantartása

Megelőzhető-e a bojler vízkövesedése?

A vízkövet elkerülni egy bojlerben, vagy bármilyen más vizet melegítő berendezésben nem lehet. Azt, hogy mennyire vízkövesedik egy bojler, nagyban befolyásolja a víz keménysége, mely igen eltérő lehet attól függően, hogy hol található a bojler. Erre sajnos nincs ráhatásunk, de van néhány olyan tényező a vízkövesedésben, amire odafigyelve ritkábban válik szükségessé a bojler vízkőtelenítése.

A vízkő magasabb hőmérsékleten gyorsabban alakul ki. A bojlerben lévő víz hőmérsékletének optimális beállítása ezért nagyon fontos. A bojler mérete is szerepet játszik a vízkőképződésben. Minél többször kell a bojlernek melegíteni a vizet, annál gyorsabban fog vízkövesedni. Ezért nagyon fontos az optimális hőmérsékleti beállítások mellett a megfelelő űrtartalmú készülék kiválasztása is, mellyel elkerülhető a gyakori és tartós melegítés. 

Bojler vízkőtelenítése házilag, vagy szakemberrel?

A bojler vízkőtelenítését sokan elvégzik házilag, de javasolt szakemberre bízni. Ha valami rosszul kerül összeszerelésre, vagy nem megfelelőek a tömítések, könnyen tönkremehet az elektronika és zárlat, vagy áramütés lehet az eredménye. A bojler vízkőtelenítése évente, kétévente javasolt, hogy a berendezés sokáig biztonságosan, és megfelelően működhessen. 

Cikk ajánló

Túlfeszültség védelem

Túlfeszültség védelem

Az elektromos hálózat egyik fontos védelmi rendszere az életvédelmi relé mellett a túlfeszültség ellen védő eszközök használata. A túlfeszültség védelem meglétére ritkán van szükség, de ha kellene, és nincsen, súlyos problémák alakulhatnak ki a hiánya miatt.  Mire jó...

Indukciós tűzhely

Indukciós tűzhely

A régi idők vaslapos villanytűzhelyei igen sokat fogyasztottak, a villanytűzhelyek megítélése korában eléggé negatív volt. Nagy előrelépés volt a kerámia lap megjelenése és elterjedése, mely jóval nagyobb hatékonysággal képes a hőleadásra, mint a vaslapos társaik. Az...

Villanyszámla csökkentése – de hogyan?

Villanyszámla csökkentése – de hogyan?

Amióta megemelkedtek az energiaárak, egyre inkább előtérbe kerülnek a rezsicsökkentési módszerek. Egy kis odafigyeléssel észrevétlenül is sokat spórolhatunk. A villanyszámla csökkentése többféle módon is megoldható, melyekből összeszedtünk néhányat. Villanyszámla...