Indukciós tűzhely

A régi idők vaslapos villanytűzhelyei igen sokat fogyasztottak, a villanytűzhelyek megítélése korában eléggé negatív volt. Nagy előrelépés volt a kerámia lap megjelenése és elterjedése, mely jóval nagyobb hatékonysággal képes a hőleadásra, mint a vaslapos társaik. Az igazi áttörést és a kimagasló energiahatékonyságot azonban az indukciós tűzhely elterjedése jelentette.

indukciós tűzhely használata

Miért éri meg az indukciós tűzhely?

Ha elektromos berendezéseket használunk hőtermelésre,azaz főzésre, az egyik legfontosabb szempont a gazdaságosság terén a felesleges hőtermelés mennyiségének a kérdése. A kerámialapos tűzhelyek esetében ez a mennyiség elég magas. Viszonylag sok megtermelt hőt veszítünk vele főzés közben, mely lényegében kárba vész, feleslegesen állítódik elő. Nem kellő hatékonysággal használja fel az energiát, a főzéshez szükségesnél jóval többet fogyaszt, különösen akkor, ha kisebb edényt használunk, mint amekkora felületet felmelegítünk.

Az indukciós tűzhely energiahatékonyságát a működési elvének köszönheti. A főzőlapban elektromágnes található, amely működés közben alapesetben nem termel hőt. A hőleadás, vagyis a főzés nem úgy történik, mint a kerámialapos tűzhely esetében, hogy felmelegszik a főzőlap, amely aztán átadja a hőt a ráhelyezett edénynek. 

Az indukciós főzőlap nem melegszik fel, hanem a benne lévő mágnes kölcsönhatásba lép a ráhelyezett edénnyel, így csak az edény kezd el melegedni, maga a főzőlap nem.  Ez önmagában már jelentős energia megtakarítást jelent, de az indukciós tűzhely arra is képes, hogy csak akkora területen működjön a mágnes, amekkora az edény. Ez együtt kb 95-97%-os hatékonyságot eredményez.

Nem csak az energiatakarékosság miatt érdemes indukciós főzőlapra váltani, de üzemeltetése jóval biztonságosabb. Az égési sérülések esélye jóval kisebb, mivel nem melegszik fel a főzőlap ott, ahol nincs edény. A biztonságossága mellett a könnyű tisztíthatóság is nagy előnye, a kifutott leves, kifröccsent olaj, vagy más szennyeződés nem ég rá a főzőlapra. Egyszerűen és könnyen tisztítható bármilyen konyhai szennyeződés. 

Az indukciós tűzhely bekötése

Az indukciós tűzhely bekötése mindig villanyszerelő feladata. Minden gyártó a garancia érvényességének feltételéül szabja meg azt, hogy csak villanyszerelő által köthető be a főzőlap. Egyes forgalmazók csak saját szakembereik által bekötött termékeikre vállalnak garanciát, de a legtöbb esetben bármely szakképzett villanyszerelő bekötheti. 

Nem csak a garanciának az érvényessége az oka, hogy villanyszerelőt kell hívni egy tűzhely bekötéséhez. Egy használt villanytűzhely bekötéséhez is szükséges lenne szakember, hiszen nem csak, hogy megfelelően beköti az indukciós tűzhelyet, de leellenőrzi az elektromos hálózat állapotát is. 

Az indukciós tűzhely nagyfogyasztó, így megfelelően kiépített, kellően terhelhető vezeték szükséges hozzá. Az indukciós tűzhely bekötése során a villanyszerelő ellenőrzi, hogy a meglévő hálózat alkalmas-e a tűzhely megfelelő és biztonságos üzemeltetésére. Vegye fel a kapcsolatot velünk!

Indukciós tűzhely hátrányai

Az indukciós tűzhely hátrányai között sokan azt hozzák fel, hogy speciális edények szükségesek a működéséhez. Ez valóban így van, nem minden edénnyel használható alapból. Ezen probléma kiküszöbölésére kapható adapter, melyet a tűzhelyre helyezve bármilyen edénnyel használhatunk. Ez azonban csökkenti a hatékonyságát, ezért a főzéshez célszerű olyan edényeket használni, melyek indukciós tűzhelyen is használhatóak. 

Nem nevezhető valódi hátránynak, de az indukciós tűzhelyen az edény jóval hamarabb átmelegszik, és gyorsabban melegszenek fel a benne lévő élelmiszerek. Emiatt könnyebben odakaphatnak az ételek is. Ezt azonban rövid idő alatt ki lehet tapasztalni, és megszokni, majd élvezni a tűzhely adta előnyöket.

Az indukciós tűzhely jelenleg a leginkább energiatakarékos elektromos főzési mód, amely elérhető. Ára kissé magasabb, mint a kerámialapos társaié, de rövid idő alatt behozza a különbséget, és hosszú távon energiát, ezzel pedig pénzt takarít meg a háztartásnak. 

Cikk ajánló

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

A villanykapcsoló az otthonunk egyik leggyakrabban használt eszköze, így idővel szükségessé válhat a cseréje. Akár elavult, sérült, vagy egyszerűen csak modernizálni szeretnénk otthonunkat, a villanykapcsoló cseréje könnyen elvégezhető feladat lehet. Fontos azonban,...

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Az elektromos hálózatot nap mint nap használjuk. Fontos, hogy ne csak a fogyasztási igényeinknek feleljen meg a hálózat, hanem a kényelmes használatot is lehetővé tegye. A dugalj, és a villanykapcsoló magasság helyes meghatározása fontos a komfortos használathoz. Mire...

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Érkezik a meleg nyár, a klímaszerelés szezonja - időben kezdjen hozzá elektromos hálózat munkálataihoz A nyári forróságban, mikor beköszönt a kánikula, egy klíma igazi felüdülést tud jelenteni. A forróságban sokan szeretnének azonnal klímát beköttetni, de a klíma...