Mikor van szükség regisztrált villanyszerelő bevonására?

Vannak olyan helyzetek a villanyszerelésben, mikor regisztrált villanyszerelőt kell hívni a munkára. Sokan nem tudják, hogy mikor van szükség szaktudásukra, és egyáltalán, mi a különbség a regisztrált és a hagyományos villanyszerelő között? Ebben nyújtunk most egy kis segítséget. 

Ki az a regisztrált villanyszerelő?

A regisztrált villanyszerelő egy olyan szakember, aki az általános villanyszerelési munkákon kívül teljeskörűen tisztában van az áramszolgáltatók előírásaival, szabványaival. Az áramszolgáltató ezen tudásukról minősítést állít ki, amellyel igazolhatják szakmai hozzáértésüket és megtalálhatóak az adatbázisokban, mint ajánlott, hozzáértő szakemberek. 

A regisztrált villanyszerelő tehát az áramszolgáltató által jóváhagyott tudású szakember, aki bizonyos villanyszerelési munkálatok esetén szükséges. Fontos megjegyezni, hogy nem csak olyan esetekben tud segíteni, amikor regisztrált szakemberre van szükség, hanem bármilyen más villanyszerelési munkában. 

Mikor szükséges regisztrált villanyszerelőt hívni?

A legegyszerűbben úgy foglalható össze, hogy akkor van szükség regisztrált villanyszerelő segítségére, ha az elektromos hálózatot, vagy a mérőhelyet olyan mértékben szükséges módosítani, ami a szolgáltató számára is lényeges. 

A regisztrált villanyszerelők jogosultak a mérőóra plombájának felhelyezésére, eltávolítására, cseréjére is. Új mérőhely létesítése esetén, vagy a már meglévő mérőhely áthelyezése, módosítása, javítása esetén minden esetben szükséges lesz regisztrált szakembert hívni. Szintén szükséges a regisztrált szakember segítsége amperbővítés, vagy fázisbővés elvégzése esetén is. 

Nem szükséges a regisztrált szakember szolgáltatásainak igénybevétele azokban az esetekben, amikor a mérőhely, vagy az elektromos hálózat alapvető paraméterei nem változnak meg. Egy új áramkör kiépítése, vagy régi áramkörök felújítása, javítása, cseréje esetén sincs szükség regisztrált villanyszerelőre. 

mikor kell regisztrált villanyszerelőt hívni

Miben más egy regisztrált villanyszerelő?

Egy regisztrált villanyszerelő és egy általános szakember villanyszerelési tudása javarészt jó esetben megegyezik. Regisztrált szakember bevonása ezért csak abban az esetben szükséges, ha a munka jellege indokolja. Más esetben nem kell feltétlenül ragaszkodni a regisztrációhoz, elegendő a szaktudást ellenőrizni.

Természetesen a regisztrált villanyszerelők is végeznek olyan munkákat, amelyekhez nem szükséges az áramszolgáltató tanúsítványa. A különbség a két megnevezés között mindössze annyi, hogy a regisztrált szakember igazoltan tisztában van az áramszolgáltatók ügyintézési lépéseivel, azok dokumentációjával, előírásaival, szabványaival, és ezeket minden esetben be is tartja. 

Regisztrált villanyszerelőt tehát új mérőhely telepítésekor, módosításakor, javításakor, áthelyezésekor kell hívni, valamint amperbővítés vagy fázisbővítés esetén. Amennyiben bármelyikre szüksége van, keressen minket bizalommal, állunk rendelkezésére!

Cikk ajánló

Villanyszerelési karbantartás

Villanyszerelési karbantartás

Az elektromos hálózatra sokan szeretnek úgy tekinteni, hogy ha egyszer kiépítette egy szakember, utána hosszú évtizedekig nem kell vele különösebben foglalkozni. A legtöbb esetben csak akkor hívnak villanyszerelőt, ha valamilyen probléma, vagy bővítési igény merül...

Napelemek telepítése és használata

Napelemek telepítése és használata

A napelem a fenntartható energiatermelés egyik kulcsa. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több otthonban találhatóak meg a kisebb-nagyobb napelem rendszerek. A napelemek telepítése sok esetben engedélyhez kötött, és mindig szakemberre kell bízni, már a...

Mi a különbség a napelem és a napkollektor között?

Mi a különbség a napelem és a napkollektor között?

A napelem és a napkollektor ugyan hasonlít egymásra, de eltérő célt szolgálnak. Gyakran keverik össze a kettőt, pedig működésük és hasznosításuk is egészen eltérő. Mindkettő a nap energiáját hasznosítja, de eltérő módon, más célokra. Mi a különbség a napelem és a...