Napelemek telepítése és használata

A napelem a fenntartható energiatermelés egyik kulcsa. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több otthonban találhatóak meg a kisebb-nagyobb napelem rendszerek. A napelemek telepítése sok esetben engedélyhez kötött, és mindig szakemberre kell bízni, már a tervezés megkezdésekor.

Mire kell figyelni a napelemek telepítése során?

A napelemek telepítését kellő tervezésnek kell megelőzni. A napelem rendszer kiválasztását nagyban befolyásolja a háztartás energiaszükséglete, a tető adottságai, az éppen aktuális jogszabályi előírások, valamint a napelem telepítésére fordítható összeg. Mivel minden háztartás más és más, ezért nem lehet sztenderd rendszereket készen megvásárolni.

A tető szerepe a napelemek telepítésénél

A napelemek az esetek nagyon nagy részében a házak tetejére kerülnek felszerelésre. Fontos tudni, hogy a tető milyen állapotban van, mekkora terhelést bír el, hogy a panelek biztonságosan felszerelhetőek legyenek. Ügyelni kell a megfelelő dőlésszögre is, hogy a napsugárzás optimális szögben érje a napelemeket.

A rendszer termelési maximumának elérése érdekében figyelembe kell venni a tető tájolását. Ha nem optimális a tájolás, a rendszer nem tud igazán hatékonyan működni. Ilyen esetekben sem kell lemondani azonban a napelem telepítésről. A napelemeket nem kötelező a háztetőre telepíteni. Felszerelhetőek akár egy melléképületre is, vagy szükség esetén a földre telepített állványokon is állhatnak.

napelem telepítése és használata

Napelem rendszer és az inverter kiválasztása

Meg kell határozni azt, hogy mekkora teljesítményű napelem rendszert szeretnénk használni. Ehhez ismerni kell a háztartás éves energia igényét, és ennek megfelelően kiválasztani a megfelelő teljesítményű napelem paneleket és invertert. A napelem egyenáramot termel, amelyet az inverter alakít át váltakozó árammá. Az invertert csatlakoztatni kell a hálózatba.

Mivel jelenleg nem lehetséges a hálózatba visszatáplálni a megtermelt, de el nem használt áramot, ezért pillanatnyilag a hibrid napelem rendszerek telepítése a legoptimálisabb. Ez a rendszer szükség esetén a központi hálózatból képes áramot felvenni, de visszatáplálni nem. Ahhoz, hogy a napelem a központi hálózatba ne termeljen vissza, az inverternek visszwatt védelemmel ellátottnak kell lennie.

Visszwatt védelem

A visszwatt védelem azt jelenti, hogy hiába lenne rá lehetőség, az inverter nem termel több áramot, mint amennyi a pillanatnyi áramigény. Adott esetben a napelem hiába lenne képes több elektromos energia előállítására, a jelenlegi szabályozás miatt nem tölthető vissza a központi rendszerre. A visszatöltés lehetőségének tiltása miatt a létrejövő többlet áram alap esetben elveszne, azonban akkumulátorokban eltárolható, és később szükség esetén felhasználható.

Napelem rendszer és az inverter csatlakoztatása a hálózathoz

A tervezett napelemes rendszerhez tartozó invertert minden esetben engedélyeztetni kell az áramszolgáltatóval. Az áramszolgáltató megállapítja, hogy telepíthető-e a napelem rendszer a megadott paraméterek alapján, illetve azt is, hogy szükséges-e valamilyen átalakítás a rendszer telepítéséhez.

A csatlakoztatás előtt meg kell vizsgálni az elektromos hálózatot, hogy megfelelő-e arra az igényre, amire használni szeretnénk. Ha nem, a szükséges átalakításokat, korszerűsítéseket mindenképpen el kell végezni. Ilyenek lehetnek többek között a fázis bővítés, az amperbővítés, a földelés felújítása, vagy kialakítása, valamint a mérőhely szabványosítás, illetve a meglévő vezetékek felújítása, cseréje.

Napelem használata

A napelemeket a jelenlegi szabályozások bevezetésekor sokan elkezdték temetni a visszatöltés lehetőségének hiánya miatt. Visszatölteni ugyan jelenleg nem lehet, de eltárolni igen. A háztartás alapvető energia igényeit még ilyen formában is teljesen kielégítheti egy megfelelően kialakított napelem rendszer minimális hálózati segítséggel.

A visszatöltés tilalma a jövőben ez változhat, és valamilyen formában újra engedélyezett lehet, de a villanyszámla addig ebben a formájában is drasztikusan csökkenthető. Egy háztartásban az alapvető elektromos energia szükségletek bőven kielégíthetők, az eltárolt energia pedig szükség esetén jó szolgálatot tehet akár áramszünet idején is.

Napelemek telepítése csak szakemberrel!

Ha a napelem rendszer telepítésén gondolkodunk, már az elején érdemes szakember segítségét kérni. Egy jó szakember jártas az engedélyeztetésben, a szükséges dokumentációk elkészítésében, van megfelelő referenciája. Tisztában van a kialakításhoz szükséges munkálatokkal és azok várható költségeivel. Így könnyen lehet kalkulálni és nem érhet váratlan meglepetés.

Cikk ajánló

Villanyszerelési karbantartás

Villanyszerelési karbantartás

Az elektromos hálózatra sokan szeretnek úgy tekinteni, hogy ha egyszer kiépítette egy szakember, utána hosszú évtizedekig nem kell vele különösebben foglalkozni. A legtöbb esetben csak akkor hívnak villanyszerelőt, ha valamilyen probléma, vagy bővítési igény merül...

Mi a különbség a napelem és a napkollektor között?

Mi a különbség a napelem és a napkollektor között?

A napelem és a napkollektor ugyan hasonlít egymásra, de eltérő célt szolgálnak. Gyakran keverik össze a kettőt, pedig működésük és hasznosításuk is egészen eltérő. Mindkettő a nap energiáját hasznosítja, de eltérő módon, más célokra. Mi a különbség a napelem és a...

Mikor van szükség regisztrált villanyszerelő bevonására?

Mikor van szükség regisztrált villanyszerelő bevonására?

Vannak olyan helyzetek a villanyszerelésben, mikor regisztrált villanyszerelőt kell hívni a munkára. Sokan nem tudják, hogy mikor van szükség szaktudásukra, és egyáltalán, mi a különbség a regisztrált és a hagyományos villanyszerelő között? Ebben nyújtunk most egy kis...