Soros konnektor bekötése

A soros konnektor bekötése, vagy ahogy helyesebben hívjuk, sorolható konnektor bekötése hasonló a hagyományos konnektorok bekötéséhez. Kicsit több szerelés szükséges hozzá, mint a hagyományos dugaljak esetében.

Mikor célszerű a soros konnektor bekötése?

A soros konnektor bekötése akkor szükséges, ha egy helyen több dugaljat is szeretnénk. Erre lehet megoldás például a kettes konnektor bekötése. Tipikusan ilyen helyek a konyhapult, a nappali azon része, ahol a tévé és a hozzá tartozó eszközök találhatóak, számítógépek környéke stb. Két fajtája van, a süllyesztett és a falon kívüli sorolható dugalj. A süllyesztett verzió előnye, hogy sokkal esztétikusabb, viszont sok véséssel jár. Minden egyes dugaljhoz külön doboz tartozik, melyek helyét ki kell vésni a falban. A soros konnektor bekötéséhez sorolható dobozokat kell használni, melyek egymással összeköthetőek.

A falon kívüli megoldás kevesebb munkával jár. Ebben az esetben a keretet kell rögzíteni a falra, amelybe kerülnek a dugaljak. Ez tiplivel és csavarral történik, nem szükséges hozzá vésni. A falon kívül elhelyezett konnektorok nem annyira esztétikusak, mint a süllyesztettek, de utólagos megoldásként, vagy olyan helyeken, ahol nem számít a megjelenés, jó megoldást jelenthetnek.

soros konnektor bekötése

Soros konnektor bekötése lépésről lépésre

Mint minden villanyszerelési munka esetében, az első és legfontosabb szempont a biztonságos munkavégzés lehetőségének megteremtése, azaz az áramellátás megszüntetése. Ezt a biztosíték táblán található kismegszakítók és a villanyórán található kapcsoló lekapcsolásával lehet biztosítani. Elegendő lehetne csak a villanyórát lekapcsolni, de az ördög nem alszik, ezért érdemes mindent lekapcsolni, amit csak lehet. Ezután szükséges még egy fázis ceruzás ellenőrzés, amellyel teljességgel megbizonyosodhatunk arról, hogy nincs áram a vezetékekben.

Akár falon belül, akár falon kívül jönnek a vezetékek a dugaljakhoz, ha szakszerűen van kiépítve a hálózat, három fajta kábelt kell bekötni a konnektorokba, melyek eltérő színűek. A háromfajta vezeték a fázisvezető, mely fekete, vagy barna színű, a nullavezető, amely kék, és a védővezető, vagy más néven a földelés, amely zöld és sárga.

Minden konnektorba be kell kötni mindhárom vezetéket a megfelelő helyre, a fázist a fázisba, a nullát a nullába, és a földelést a földelésbe. Eredetileg csak 3 vezeték van, ezért a konnektorokat össze kell kötni.

A konnektorok fém testén található rögzítő csavarok úgy vannak kialakítva, hogy legyen egy bemeneti rész, ahonnan a dugalj kapja az áramot, és egy kimeneti rész, ahol a következő dugaljhoz is eljuthat az áram. Mind a fázist, mind a nullát és a földelést át kell vezetni egyik konnektorból a másikba. Nagyon fontos odafigyelni arra, hogy a bekötés során biztosan a megfelelő helyekre kössük a vezetékeket, különben könnyen zárlatot okozhatunk.

Amennyiben süllyesztett konnektor kerül beépítésre, sorolható szerelődobozokat kell használni és összekötni őket, majd átvezetni rajtuk a szükséges vezetékeket. Amennyiben falon kívül helyezkednek el a dugaljak, a külső kereten belül kell elvezetni a vezetékeket.

Soros konnektor bekötése házilag, vagy szakemberrel?

Minden villanyszerelési munka elsősorban a szakemberek feladata, de nem lehetetlen házilag sem kivitelezni. A soros konnektor bekötése kissé összetettebb feladat, mint a hagyományos dugaljak felszerelése, nagyobb odafigyelést igényel. Csak abban az esetben szabad nekiállni, ha tudjuk, hogy mit csinálunk. Ha sosem láttunk még vezetéket, vagy konnektort, nem szabad kísérletezni vele, szakembert kell hívni.

Cikk ajánló

Túlfeszültség védelem

Túlfeszültség védelem

Az elektromos hálózat egyik fontos védelmi rendszere az életvédelmi relé mellett a túlfeszültség ellen védő eszközök használata. A túlfeszültség védelem meglétére ritkán van szükség, de ha kellene, és nincsen, súlyos problémák alakulhatnak ki a hiánya miatt.  Mire jó...

Indukciós tűzhely

Indukciós tűzhely

A régi idők vaslapos villanytűzhelyei igen sokat fogyasztottak, a villanytűzhelyek megítélése korában eléggé negatív volt. Nagy előrelépés volt a kerámia lap megjelenése és elterjedése, mely jóval nagyobb hatékonysággal képes a hőleadásra, mint a vaslapos társaik. Az...

Villanyszámla csökkentése – de hogyan?

Villanyszámla csökkentése – de hogyan?

Amióta megemelkedtek az energiaárak, egyre inkább előtérbe kerülnek a rezsicsökkentési módszerek. Egy kis odafigyeléssel észrevétlenül is sokat spórolhatunk. A villanyszámla csökkentése többféle módon is megoldható, melyekből összeszedtünk néhányat. Villanyszámla...