Gyengeáramú villanyszerelés

A mai háztartásokban már mindenhol megtalálhatóak a gyengeáramú berendezések. A gyengeáramú villanyszerelés szinte már nélkülözhetetlen egy elektromos hálózat kiépítése, vagy felújítása során.

Mi az a gyengeáram?

A gyengeáram az alacsony feszültséget használó berendezések számára szükséges. Az áram feladata ilyenkor nem magának az elektromos berendezéseknek a működtetése, hanem a funkciójuk ellátásához szükséges jelátvitel biztosítása. Az egyik legnagyobb előnye, hogy mivel alacsony feszültség található csak a hálózat kábeleiben, ezért teljesen biztonságosan használható, nem jelent életveszélyt, mint a villanyvezetékekben futó erősáram.

Háztartásokban a legtöbbször a gyengeárammal a telefon, az internet, a helyi számítógépes hálózatok, vagy a televízió kábeleiben találkozhatunk, de ugyanúgy szükséges a gyengeáram biztonsági rendszerek, vagy a kaputelefon működtetéséhez. A gyengeáramú hálózatok segítségével lehetséges a fűtést szabályozó termosztátok működtetése, vagy az okos otthonok kiépítése is.

Ipari létesítményekben is nélkülözhetetlen a gyengeáramú villanyszerelés. A fent felsoroltakon kívül a gyengeáram üzemelteti többek az ipari tűzjelző és tűzoltó berendezéseket, a beléptető rendszereket, biztonsági kamerákat, és számtalan egyéb olyan berendezést, amelynek működéséhez jelátvitel szükséges.

Hogyan történik a gyengeáramú villanyszerelés?

A gyengeáramú villanyszerelés, ahogy az erősáramú is, a tervezéssel kezdődik. Pontosan fel kell mérni azt, hogy mire és mekkora számban van szükség egy háztartásban. A tervezés során nagyon fontos alaposan átgondolni, hogy hova kerüljenek a csatlakozók, mert a kiépítés után csak a fal bontása árán, vagy külső vezetékezéssel helyezhetők át a kiállások. Ahogy az erősáramú hálózatot, a gyengeáramú hálózatot is hosszú évekre, évtizedekre készítjük, így rá kell szánni az időt a megfelelő tervezésre. Nem csak az aktuális igényeket szükséges figyelembe venni, hanem amennyire lehetséges, a jövőbeni szükségleteket is célszerű számításba venni.

Optimális esetben a ház, vagy lakás építése során kerül kiépítésre a gyengeáramú hálózat is. Ilyenkor a vezetékek, kábelek az erősáramú hálózat vezetékeitől elkülönítve, külön védőcsőben bekerülhetnek a falba. A kiépített csatlakozókra csatlakoztathatóak a berendezések, így nem kell kerülgetni a szobán keresztül vezetett, vagy nézegetni a falra szerelt kábel rengeteget.

gyengeáramú villanyszerelés

Gyengeáramú villanyszerelés lehetőségei utólag

Ha a lakás, vagy ház építése során nem került kialakításra gyengeáramú rendszer, a hálózat utólag is kiépíthető. Amennyiben az erősáramú hálózat elavult, korszerűtlen, egy teljes elektromos hálózat felújítás során célszerű a gyengeáramú villanyszerelés munkálatait is elvégezni. Ha az erősáramú hálózat megfelelő, akkor két lehetőség marad: vagy a falon kívül, kábelcsatornákban vezetik el a kábeleket, vagy a falba süllyesztik. Az előbbi jóval tisztább munka, ám esztétikailag sokat ronthat egy lakás összképén.

A falba süllyesztés jóval szebb megoldás, de nagy rombolással jár, ugyanis a hálózat beépítéséhez szükséges csatornákat ki kell vésni, és a szerelő dobozok helyét is ki kell alakítani. A munka végeztével a védőcsövet be kell vakolni, a falat kijavítani. Ez néhány helyiség kivételével mindenhol szükséges lesz, ahova csatlakozási pontokat telepítettünk.

A gyengeáramú villanyszerelés egy, a modern kor követelményeinek megfelelő otthon felépítése, kialakítása során elengedhetetlen. A háztartásban számtalan gyengeáramú eszköz vesz minket körül, melyek fontos szerepet töltenek be a mindennapjainkban. Ha segítségre van szüksége a gyengeáramú villanyszerelés területén, keressen minket bizalommal!

Cikk ajánló

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

A villanykapcsoló az otthonunk egyik leggyakrabban használt eszköze, így idővel szükségessé válhat a cseréje. Akár elavult, sérült, vagy egyszerűen csak modernizálni szeretnénk otthonunkat, a villanykapcsoló cseréje könnyen elvégezhető feladat lehet. Fontos azonban,...

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Az elektromos hálózatot nap mint nap használjuk. Fontos, hogy ne csak a fogyasztási igényeinknek feleljen meg a hálózat, hanem a kényelmes használatot is lehetővé tegye. A dugalj, és a villanykapcsoló magasság helyes meghatározása fontos a komfortos használathoz. Mire...

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Érkezik a meleg nyár, a klímaszerelés szezonja - időben kezdjen hozzá elektromos hálózat munkálataihoz A nyári forróságban, mikor beköszönt a kánikula, egy klíma igazi felüdülést tud jelenteni. A forróságban sokan szeretnének azonnal klímát beköttetni, de a klíma...