Gyengeáramú villanyszerelés

A mai háztartásokban már mindenhol megtalálhatóak a gyengeáramú berendezések. A gyengeáramú villanyszerelés szinte már nélkülözhetetlen egy elektromos hálózat kiépítése, vagy felújítása során.

Mi az a gyengeáram?

A gyengeáram az alacsony feszültséget használó berendezések számára szükséges. Az áram feladata ilyenkor nem magának az elektromos berendezéseknek a működtetése, hanem a funkciójuk ellátásához szükséges jelátvitel biztosítása. Az egyik legnagyobb előnye, hogy mivel alacsony feszültség található csak a hálózat kábeleiben, ezért teljesen biztonságosan használható, nem jelent életveszélyt, mint a villanyvezetékekben futó erősáram.

Háztartásokban a legtöbbször a gyengeárammal a telefon, az internet, a helyi számítógépes hálózatok, vagy a televízió kábeleiben találkozhatunk, de ugyanúgy szükséges a gyengeáram biztonsági rendszerek, vagy a kaputelefon működtetéséhez. A gyengeáramú hálózatok segítségével lehetséges a fűtést szabályozó termosztátok működtetése, vagy az okos otthonok kiépítése is.

Ipari létesítményekben is nélkülözhetetlen a gyengeáramú villanyszerelés. A fent felsoroltakon kívül a gyengeáram üzemelteti többek az ipari tűzjelző és tűzoltó berendezéseket, a beléptető rendszereket, biztonsági kamerákat, és számtalan egyéb olyan berendezést, amelynek működéséhez jelátvitel szükséges.

Hogyan történik a gyengeáramú villanyszerelés?

A gyengeáramú villanyszerelés, ahogy az erősáramú is, a tervezéssel kezdődik. Pontosan fel kell mérni azt, hogy mire és mekkora számban van szükség egy háztartásban. A tervezés során nagyon fontos alaposan átgondolni, hogy hova kerüljenek a csatlakozók, mert a kiépítés után csak a fal bontása árán, vagy külső vezetékezéssel helyezhetők át a kiállások. Ahogy az erősáramú hálózatot, a gyengeáramú hálózatot is hosszú évekre, évtizedekre készítjük, így rá kell szánni az időt a megfelelő tervezésre. Nem csak az aktuális igényeket szükséges figyelembe venni, hanem amennyire lehetséges, a jövőbeni szükségleteket is célszerű számításba venni.

Optimális esetben a ház, vagy lakás építése során kerül kiépítésre a gyengeáramú hálózat is. Ilyenkor a vezetékek, kábelek az erősáramú hálózat vezetékeitől elkülönítve, külön védőcsőben bekerülhetnek a falba. A kiépített csatlakozókra csatlakoztathatóak a berendezések, így nem kell kerülgetni a szobán keresztül vezetett, vagy nézegetni a falra szerelt kábel rengeteget.

gyengeáramú villanyszerelés

Gyengeáramú villanyszerelés lehetőségei utólag

Ha a lakás, vagy ház építése során nem került kialakításra gyengeáramú rendszer, a hálózat utólag is kiépíthető. Amennyiben az erősáramú hálózat elavult, korszerűtlen, egy teljes elektromos hálózat felújítás során célszerű a gyengeáramú villanyszerelés munkálatait is elvégezni. Ha az erősáramú hálózat megfelelő, akkor két lehetőség marad: vagy a falon kívül, kábelcsatornákban vezetik el a kábeleket, vagy a falba süllyesztik. Az előbbi jóval tisztább munka, ám esztétikailag sokat ronthat egy lakás összképén.

A falba süllyesztés jóval szebb megoldás, de nagy rombolással jár, ugyanis a hálózat beépítéséhez szükséges csatornákat ki kell vésni, és a szerelő dobozok helyét is ki kell alakítani. A munka végeztével a védőcsövet be kell vakolni, a falat kijavítani. Ez néhány helyiség kivételével mindenhol szükséges lesz, ahova csatlakozási pontokat telepítettünk.

A gyengeáramú villanyszerelés egy, a modern kor követelményeinek megfelelő otthon felépítése, kialakítása során elengedhetetlen. A háztartásban számtalan gyengeáramú eszköz vesz minket körül, melyek fontos szerepet töltenek be a mindennapjainkban. Ha segítségre van szüksége a gyengeáramú villanyszerelés területén, keressen minket bizalommal!

Cikk ajánló

Elektromos hálózat felújítása

Elektromos hálózat felújítása

Áram nélkül elképzelhetetlenek mindennapjaink, észrevétlenül beépült életünkbe. A legtöbb esetben nem is gondolunk rá, egyszerűen csak természetesnek vesszük. A falakban lévő vezetékek és a hálózatba beépített szerelvények azonban az idő múlásával elhasználódnak,...

Teljesítménybővítés

Teljesítménybővítés

Régebbi otthonok esetén nagyon gyakran válik szükségessé a teljesítménybővítés, mely a laikusok számára sok nehézséget okozhat. Sokan elvesznek a részletekben, és nem tudják hogyan is kezdjenek neki. Ebben szeretnénk most segítséget nyújtani, hogy könnyen meg tudja...

Hogyan javítsd otthonod elektromos biztonságát?

Hogyan javítsd otthonod elektromos biztonságát?

Az elektromos hálózat minden lakás elengedhetetlen része lett. A legtöbb esetben a nap 24 órájában használjuk anélkül, hogy gondolnánk rá. Az áram azonban rendkívül veszélyes dolog, könnyen okozhat balesetet, ha nem figyelünk rá. Fontos, hogy figyeljünk a biztonságra,...