Villanyszerelés padláson

A villanyszerelés padláson a hagyományos villanyszereléssel javarészt megegyezik. Vannak azonban bizonyos dolgok, amelyekre oda kell figyelni a kivitelezés során, hogy a padláson végzett villanyszerelés az igényeket kielégítő, és mindenekelőtt biztonságos legyen.

Mi a különbség, ha a villanyszerelés a padláson történik?

Amikor a villanyszerelés padláson történik, figyelembe kell venni a padlás adottságaiból fakadó veszélyeket, és sajátosságokat. A padlás környezetében sok gyúlékony anyag található. Ha a ház tetőszerkezete fából készül, mely zárlat esetén könnyen tűzhöz vezethet, melyet jó eséllyel csak akkor fogunk észrevenni, ha már nagyon nagy a baj.

Emiatt a tűzvédelemre még nagyobb figyelmet kell fordítani, mint a földszinti villanyszerelés esetében. A padláson a hőhidak hatására gyakran lecsapódik a pára, mely a kötődobozokba, csővezetékekbe bejutva zárlatot okozhat. A hőhidakat mindenképpen meg kell szüntetni, ki kell kerülni ahhoz, hogy az elektromos hálózat a padláson biztonságosan működhessen.

 

Hogyan történik a villanyszerelés padláson?

Mint minden villanyszerelési munka esetében, a villanyszerelés a padláson is a tervezéssel kezdődik. Fel kell mérni az igényeket, hogy milyen elektromos berendezések üzemelnek majd a tetőtérben. Meg kell határozni a szükséges dugaljak számát. A túl kevés dugalj a későbbiekben hosszabbítók, elosztók használatához vezethet, mely hosszú távon nem szerencsés megoldás. A túl sok konnektor tűzveszély szempontjából lehet veszélyesebb, ezért fontos a dugaljak számának optimális megválasztása.

villanyszerelés padláson

A dugaljakon kívül meg kell tervezni a kapcsolók helyét is, hogy a világítás is optimálisan működhessen, kézre essenek a kapcsolók. Minden fogyasztót figyelembe véve meg kell határozni a kiépítendő áramkörök számát, és külön tápvezetéket biztosítani az áramkörök táplálására a főelosztóból. Ha van rá lehetőség a biztosíték táblát és az érintésvédelmi relét is a padlástérben kell elhelyezni.

Ha a helyiségek téglából kerültek kialakításra, a villanyszerelés a padláson egyszerűbb, mert a falba hagyományos módon süllyeszthetők a vezetékek és szerelő dobozok. A padlástérben azonban gyakran gipszkartont alkalmaznak a szobák kialakítására, mely eltérő szerelési anyagokat igényelnek. Gipszkarton esetén sorolható dobozokat célszerű használni, melyeket könnyen lehet rögzíteni a gipszkartonba. A vezetékek falba rejtéséhez tűzvédelmileg megfelelő csöveket szükséges használni, hogy a vezetékek sérüléséből adódó esetleges tűz kockázata minimális legyen.

Ha a ház most épül, vagy korábban kialakításra került, az elektromos hálózat kiépítése az aljzatba építve is lehetséges. Az aljzatba épített csővezeték jelentősen csökkenti a kockázatot, és egyszerűbb szerelést is jelent a szakembereknek. 

A villanyszerelés padláson, és minden egyéb helyen szakértelmet kíván annak érdekében, hogy az elektromos hálózat megfelelően és mindenekelőtt biztonságosan kiszolgálja az igényeket. Ha átgondolta mit szeretne megvalósítani a tetőtérben, keressen fel egy szakembert, aki megfelelő módon megtervezi és elkészíti a hálózatot.

Villanyszerelés Pécs és környékén: Adakmin Kft.

Cikk ajánló

Túlfeszültség védelem

Túlfeszültség védelem

Az elektromos hálózat egyik fontos védelmi rendszere az életvédelmi relé mellett a túlfeszültség ellen védő eszközök használata. A túlfeszültség védelem meglétére ritkán van szükség, de ha kellene, és nincsen, súlyos problémák alakulhatnak ki a hiánya miatt.  Mire jó...

Indukciós tűzhely

Indukciós tűzhely

A régi idők vaslapos villanytűzhelyei igen sokat fogyasztottak, a villanytűzhelyek megítélése korában eléggé negatív volt. Nagy előrelépés volt a kerámia lap megjelenése és elterjedése, mely jóval nagyobb hatékonysággal képes a hőleadásra, mint a vaslapos társaik. Az...

Villanyszámla csökkentése – de hogyan?

Villanyszámla csökkentése – de hogyan?

Amióta megemelkedtek az energiaárak, egyre inkább előtérbe kerülnek a rezsicsökkentési módszerek. Egy kis odafigyeléssel észrevétlenül is sokat spórolhatunk. A villanyszámla csökkentése többféle módon is megoldható, melyekből összeszedtünk néhányat. Villanyszámla...