Villanyszerelés padláson

A villanyszerelés padláson a hagyományos villanyszereléssel javarészt megegyezik. Vannak azonban bizonyos dolgok, amelyekre oda kell figyelni a kivitelezés során, hogy a padláson végzett villanyszerelés az igényeket kielégítő, és mindenekelőtt biztonságos legyen.

Mi a különbség, ha a villanyszerelés a padláson történik?

Amikor a villanyszerelés padláson történik, figyelembe kell venni a padlás adottságaiból fakadó veszélyeket, és sajátosságokat. A padlás környezetében sok gyúlékony anyag található. Ha a ház tetőszerkezete fából készül, mely zárlat esetén könnyen tűzhöz vezethet, melyet jó eséllyel csak akkor fogunk észrevenni, ha már nagyon nagy a baj.

Emiatt a tűzvédelemre még nagyobb figyelmet kell fordítani, mint a földszinti villanyszerelés esetében. A padláson a hőhidak hatására gyakran lecsapódik a pára, mely a kötődobozokba, csővezetékekbe bejutva zárlatot okozhat. A hőhidakat mindenképpen meg kell szüntetni, ki kell kerülni ahhoz, hogy az elektromos hálózat a padláson biztonságosan működhessen.

 

Hogyan történik a villanyszerelés padláson?

Mint minden villanyszerelési munka esetében, a villanyszerelés a padláson is a tervezéssel kezdődik. Fel kell mérni az igényeket, hogy milyen elektromos berendezések üzemelnek majd a tetőtérben. Meg kell határozni a szükséges dugaljak számát. A túl kevés dugalj a későbbiekben hosszabbítók, elosztók használatához vezethet, mely hosszú távon nem szerencsés megoldás. A túl sok konnektor tűzveszély szempontjából lehet veszélyesebb, ezért fontos a dugaljak számának optimális megválasztása.

villanyszerelés padláson

A dugaljakon kívül meg kell tervezni a kapcsolók helyét is, hogy a világítás is optimálisan működhessen, kézre essenek a kapcsolók. Minden fogyasztót figyelembe véve meg kell határozni a kiépítendő áramkörök számát, és külön tápvezetéket biztosítani az áramkörök táplálására a főelosztóból. Ha van rá lehetőség a biztosíték táblát és az érintésvédelmi relét is a padlástérben kell elhelyezni.

Ha a helyiségek téglából kerültek kialakításra, a villanyszerelés a padláson egyszerűbb, mert a falba hagyományos módon süllyeszthetők a vezetékek és szerelő dobozok. A padlástérben azonban gyakran gipszkartont alkalmaznak a szobák kialakítására, mely eltérő szerelési anyagokat igényelnek. Gipszkarton esetén sorolható dobozokat célszerű használni, melyeket könnyen lehet rögzíteni a gipszkartonba. A vezetékek falba rejtéséhez tűzvédelmileg megfelelő csöveket szükséges használni, hogy a vezetékek sérüléséből adódó esetleges tűz kockázata minimális legyen.

Ha a ház most épül, vagy korábban kialakításra került, az elektromos hálózat kiépítése az aljzatba építve is lehetséges. Az aljzatba épített csővezeték jelentősen csökkenti a kockázatot, és egyszerűbb szerelést is jelent a szakembereknek. 

A villanyszerelés padláson, és minden egyéb helyen szakértelmet kíván annak érdekében, hogy az elektromos hálózat megfelelően és mindenekelőtt biztonságosan kiszolgálja az igényeket. Ha átgondolta mit szeretne megvalósítani a tetőtérben, keressen fel egy szakembert, aki megfelelő módon megtervezi és elkészíti a hálózatot.

Villanyszerelés Pécs és környékén: Adakmin Kft.

Cikk ajánló

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

A villanykapcsoló az otthonunk egyik leggyakrabban használt eszköze, így idővel szükségessé válhat a cseréje. Akár elavult, sérült, vagy egyszerűen csak modernizálni szeretnénk otthonunkat, a villanykapcsoló cseréje könnyen elvégezhető feladat lehet. Fontos azonban,...

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Az elektromos hálózatot nap mint nap használjuk. Fontos, hogy ne csak a fogyasztási igényeinknek feleljen meg a hálózat, hanem a kényelmes használatot is lehetővé tegye. A dugalj, és a villanykapcsoló magasság helyes meghatározása fontos a komfortos használathoz. Mire...

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Érkezik a meleg nyár, a klímaszerelés szezonja - időben kezdjen hozzá elektromos hálózat munkálataihoz A nyári forróságban, mikor beköszönt a kánikula, egy klíma igazi felüdülést tud jelenteni. A forróságban sokan szeretnének azonnal klímát beköttetni, de a klíma...