Villanyszerelés padláson

A villanyszerelés padláson a hagyományos villanyszereléssel javarészt megegyezik. Vannak azonban bizonyos dolgok, amelyekre oda kell figyelni a kivitelezés során, hogy a padláson végzett villanyszerelés az igényeket kielégítő, és mindenekelőtt biztonságos legyen.

Mi a különbség, ha a villanyszerelés a padláson történik?

Amikor a villanyszerelés padláson történik, figyelembe kell venni a padlás adottságaiból fakadó veszélyeket, és sajátosságokat. A padlás környezetében sok gyúlékony anyag található. Ha a ház tetőszerkezete fából készül, mely zárlat esetén könnyen tűzhöz vezethet, melyet jó eséllyel csak akkor fogunk észrevenni, ha már nagyon nagy a baj.

Emiatt a tűzvédelemre még nagyobb figyelmet kell fordítani, mint a földszinti villanyszerelés esetében. A padláson a hőhidak hatására gyakran lecsapódik a pára, mely a kötődobozokba, csővezetékekbe bejutva zárlatot okozhat. A hőhidakat mindenképpen meg kell szüntetni, ki kell kerülni ahhoz, hogy az elektromos hálózat a padláson biztonságosan működhessen.

 

Hogyan történik a villanyszerelés padláson?

Mint minden villanyszerelési munka esetében, a villanyszerelés a padláson is a tervezéssel kezdődik. Fel kell mérni az igényeket, hogy milyen elektromos berendezések üzemelnek majd a tetőtérben. Meg kell határozni a szükséges dugaljak számát. A túl kevés dugalj a későbbiekben hosszabbítók, elosztók használatához vezethet, mely hosszú távon nem szerencsés megoldás. A túl sok konnektor tűzveszély szempontjából lehet veszélyesebb, ezért fontos a dugaljak számának optimális megválasztása.

villanyszerelés padláson

A dugaljakon kívül meg kell tervezni a kapcsolók helyét is, hogy a világítás is optimálisan működhessen, kézre essenek a kapcsolók. Minden fogyasztót figyelembe véve meg kell határozni a kiépítendő áramkörök számát, és külön tápvezetéket biztosítani az áramkörök táplálására a főelosztóból. Ha van rá lehetőség a biztosíték táblát és az érintésvédelmi relét is a padlástérben kell elhelyezni.

Ha a helyiségek téglából kerültek kialakításra, a villanyszerelés a padláson egyszerűbb, mert a falba hagyományos módon süllyeszthetők a vezetékek és szerelő dobozok. A padlástérben azonban gyakran gipszkartont alkalmaznak a szobák kialakítására, mely eltérő szerelési anyagokat igényelnek. Gipszkarton esetén sorolható dobozokat célszerű használni, melyeket könnyen lehet rögzíteni a gipszkartonba. A vezetékek falba rejtéséhez tűzvédelmileg megfelelő csöveket szükséges használni, hogy a vezetékek sérüléséből adódó esetleges tűz kockázata minimális legyen.

Ha a ház most épül, vagy korábban kialakításra került, az elektromos hálózat kiépítése az aljzatba építve is lehetséges. Az aljzatba épített csővezeték jelentősen csökkenti a kockázatot, és egyszerűbb szerelést is jelent a szakembereknek. 

A villanyszerelés padláson, és minden egyéb helyen szakértelmet kíván annak érdekében, hogy az elektromos hálózat megfelelően és mindenekelőtt biztonságosan kiszolgálja az igényeket. Ha átgondolta mit szeretne megvalósítani a tetőtérben, keressen fel egy szakembert, aki megfelelő módon megtervezi és elkészíti a hálózatot.

Villanyszerelés Pécs és környékén: Adakmin Kft.

Cikk ajánló

Elektromos hálózat felújítása

Elektromos hálózat felújítása

Áram nélkül elképzelhetetlenek mindennapjaink, észrevétlenül beépült életünkbe. A legtöbb esetben nem is gondolunk rá, egyszerűen csak természetesnek vesszük. A falakban lévő vezetékek és a hálózatba beépített szerelvények azonban az idő múlásával elhasználódnak,...

Teljesítménybővítés

Teljesítménybővítés

Régebbi otthonok esetén nagyon gyakran válik szükségessé a teljesítménybővítés, mely a laikusok számára sok nehézséget okozhat. Sokan elvesznek a részletekben, és nem tudják hogyan is kezdjenek neki. Ebben szeretnénk most segítséget nyújtani, hogy könnyen meg tudja...

Hogyan javítsd otthonod elektromos biztonságát?

Hogyan javítsd otthonod elektromos biztonságát?

Az elektromos hálózat minden lakás elengedhetetlen része lett. A legtöbb esetben a nap 24 órájában használjuk anélkül, hogy gondolnánk rá. Az áram azonban rendkívül veszélyes dolog, könnyen okozhat balesetet, ha nem figyelünk rá. Fontos, hogy figyeljünk a biztonságra,...