"Ne várj a katasztrófára! Villanyszerelési problémák, amiket azonnal kezelned kell!" - A villanyszerelő reagál!

Megtörtént és megrendítő eset, aminek nem kellett volna így lennie: egy mérőcsere a lakásban, ami után nem sokkal – néhány nap, hét, vagy talán egy-két hónap múlva – bekövetkezik a tragédia. Az események gyakran éjszaka zajlanak, amikor a család az igazak álmát alussza. A hűséges kutyájuk ugatására, a macska ijedt nyávogására, illetve a szomszédok aggódó telefonhívásaira ébrednek. Zavartan, de valahogy magukhoz térnek a lakók, és éppen ott találják magukat, ahol a mérőszekrény rejtőzik a falban. A szívszorító végkimenetel: egy súlyosan sérült és egy elhunyt családtag. Egy pillanat alatt felfordul egy otthon békéje, és egy több tagú család élete örökre megváltozik.

Az ilyen tragédiák rávilágítanak arra a fájdalmas igazságra, hogy az otthonunkban rejlő veszélyek milyen hirtelen és váratlanul változtathatják meg az életünket.

És mit gondolsz, valami bonyolult dolog okozta ezt a borzalmat?

A tűz nagyon egyszerű módon megelőzhető lett volna.

Egyszerűen csak az előírt nyomatékkal kellett volna meghúzni a csavarokat, mindegyiket, majd utána kihúzási próbával ellenőrizni.

Csak ennyi kellett volna.

De egy családtagot egy életre elvesztettek, és az otthonként biztonságot nyújtó családi fészket.

1. Riasztó statisztikák és adatok

Az elhanyagolt villanyszerelési problémák nem csak kisebb kellemetlenségek; valóságos katasztrófákat idézhetnek elő. 

Ahol évek, sőt évtizedek óta nem történt átvizsgálás vagy karbantartás, ott szinte biztos, hogy rejtett hibák bújnak meg, amelyek bármikor súlyos következményekkel járhatnak.

A hazai statisztikák riasztó képet mutatnak a villanyszereléssel összefüggő balesetekről és tűzesetekről. A KSH adatai szerint az otthoni balesetek lényeges részét az elektromos hálózatok meghibásodása okozza. Ezek a balesetek nemcsak anyagi károkat jelentenek, hanem gyakran tragikus személyi sérülésekhez vagy akár halálozáshoz is vezethetnek.

Gyakori, hogy a háztartásokban évtizedek óta nem ellenőrzött elektromos rendszerekben rejtőzködnek a potenciális veszélyforrások. A nem megfelelő karbantartás, elavult vezetékek, túlterhelés – mind hozzájárulnak a kockázatok növekedéséhez. Az aprónak tűnő jelek, mint a falak sárgulása, égett szag vagy ismétlődő áramkimaradások, súlyos problémák előjelei lehetnek.

Ezek a statisztikák és példák mind arra hívják fel a figyelmet, hogy a villanyszerelési problémákra azonnal és komolyan kell reagálni. A megelőzés és a rendszeres karbantartás kulcsfontosságú a biztonságos otthoni környezet fenntartásához. Ne várj a katasztrófára – cselekedj időben, hogy megóvd otthonod és szeretteid!

"Veszélyeztetve vagyok"? - kvíz

Derítsd ki, mennyire kockázatos a háztartásod villanyszerelési biztonsága!

2. Elektromos problémák és rád leselkedő veszélyeik

izzo-drot-pecs-adakmin

Ezt a fotót mi készítettük egy helyszíni felmérés során, a bentlakóknak fogalma sem volt a kockázatról.

Túlterhelt áramkörök

Az áramkörök túlterhelése az egyik leggyakoribb elektromos probléma. Túl sok eszköz egy helyre csatlakoztatása növeli az adott áramkör terhelését, ami meghibásodást és tüzet okozhat. A túlterhelés jelei közé tartozik a biztosítékok gyakori kiégése vagy a kismegszakítók gyakori lekapcsolása.

 

A “végtelen hosszabbítók” vicces esete: amikor a hosszabbítóba is hosszabbítót dugunk. A dugalj, vagy a vezeték is leolvadhat. Ha ugyanarról a konnektorról megy a hűtő, mikró és fagyasztó, biztos lehetsz abban, hogy hamarosan fejfájást fog okozni egy villamossági hiba. 

 

Tipp: az 1 konnektorra kötött berendezések összteljesítménye ne haladja meg a 3600 W-ot. Egy jól felépített villamos rendszer (megfelelő méretű kismegszakító és vezeték, ép konnektor) esetén ha ezt betartjuk, ott baj nem lesz.

 

Elavult vezetékek

Az elavult, rossz állapotú vezetékek nem csak hatékonysági problémákat okoznak, hanem komoly biztonsági kockázatot is jelentenek. A régi vezetékek gyakran nem képesek kielégíteni a modern háztartások áramigényét, vagy már elöregedett a szigetelésük, ami szintén túlterheléshez és tüzekhez vezethet.

 

Rosszul szerelt elektromos berendezések

A nem szakszerűen telepített elektromos berendezések meglepően komoly veszélyforrást jelentenek. Ezek a berendezések gyakran hibásak, ami rövidzárlatot vagy akár tüzet okozhat.

 

Gyakori hiba a kötések nem fizikai képletek és szakmai szabályok szerint történő létrehozása (ezáltal izzó melegedést hozva létre). Saját szemünkkel láttuk, amikor a nem megfelelően rögzített drót narancssárgán izzott egy ügyfelünk házában. Viccesnek tűnhet így olvasva, mi ilyenkor mégis kibírjuk nevetés nélkül. Miért? Mert egy ilyen esetben leolvad, leég a vezetékről a szigetelés, ami rövidzárlathoz vezethet, ezzel hirtelen magas hőmérsékletet és akár tüzet okozva… 

 

Azt tudtad, hogy az alumínium drótszál elég melegen izzik ahhoz, hogy olyan tűzfészket hozzon létre, ami okán leéghet az egész ház? 

 

Könnyen hihetjük, hogy a villanyszerelési munkát otthon össze tudjuk “legózni”, mert minden jel arra mutat. A YouTube-on van épp elég “csináldmagad” videó, és a legrosszabb az egészben, hogy látszólag minden jól fog működni! Felvillan a fény, töltődik a telefon… 

 

Magas viszont a valószínűsége, hogy menet közben olyan hibákat követünk el, aminek köszönhetően a fél házat vissza kell bontani a javításhoz – vagy olyan magas a tűz kockázata, hogy poroltót átölelve kellene aludnunk.

 

„Túlkoros” rendszerek

A régi elektromos rendszerek védelme gyakran úgy lett tervezve, hogy inkább a rendszert, mint az embert védjék. Ez azt jelenti, hogy egy áramütés esetén a rendszer nem kapcsol le, hanem áramot vezet az emberi testen keresztül, ami súlyos sérülésekhez vagy halálozáshoz vezethet.

 

A másik jelentős különbség, hogy az utóbb pár-tíz évben a háztartási berendezések teljesítménye jelentősen megnőtt, most már egyes eszközök többet fogyasztanak, mint egy teljes régi lakás – elég csak egy 6-10 kW-os tűzhelyre gondolnunk.

 

Megtörténhet, hogy csak az új gép kiszolgálásához már nem jó az kismegszakító, túl vékony a vezeték, a szolgáltató által biztosított teljesítmény sem elégséges.

 

Zavaró hibák

A zavaró hibák, mint például az időnkénti villódzó fények vagy az elektromos berendezések megbízhatatlan működése. Ezek figyelmeztető jelek, amiket komolyan kell venni.

 

A legnehezebb ezekben a zavaró hibákban, hogy éppen nem biztos, hogy veszélyesek is – legfeljebb csak kellemetlenek. Viszont a zavaró hibák előjelei is lehetnek azoknak a veszélyes hibáknak, amik közvetlenül fenyegetik az otthon élőket, és a házban lévő értékeket.

 

A zavaró hibákkal nem szabad megtanulni együttélni!

 

Veszélyes hibák

A legsúlyosabb hibák közé tartozik az áramütés, amely közvetlenül az emberre jelent veszélyt. Az áramütés különösen veszélyes, ha a baleset helyszíne nedves, mivel a víz vezeti az elektromosságot. Emiatt egy jól kialakított elektromos hálózatban a fürdőszobai védelemre kiemelt figyelmet fordítanak.

 

A nem megfelelő kötések gyakran izzó hőt generálnak, ami megolvaszthatja a vezetékek szigetelését és tüzet okozhat. Saját tapasztalatunkból láttuk, hogy egy rosszul rögzített drót hogyan izzik narancssárgán, ami komoly tűzveszélyt jelent.

 

A megelőzés és a rendszeres karbantartás kulcsfontosságú a biztonságos otthoni környezet fenntartásához. Ezek a problémák és veszélyek kiemelik, mennyire fontos, hogy szakértő villanyszerelőt hívjunk, ha bármilyen elektromos anomáliát észlelünk otthonunkban. 

 

Biztonsági berendezések megfelelő használatával és rendszeres ellenőrzésekkel elkerülhetők a komolyabb problémák és balesetek. A te házadban van áram-védőkapcsoló? Meg szoktad nyomni havonta a teszt gombot, ahogy az rá is van írva?

3. Szakértői tanácsok (a villanyszerelő reagál)

Forrás: villanylap.hu

„Ne szereld te magad a villanyt!” – ez a tanács szinte minden villanyszerelő ajkáról elhangozhatna. Sok háztulajdonos úgy gondolja, hogy az otthoni villanyszerelés egyszerű és költséghatékony megoldás. De a valóságban a „DIY” (Csináld magad) módszer sokkal több rejtett veszélyt rejt magában, mint lehetőséget.

 

A legnagyobb kockázat az, hogy a nem szakszerűen végzett munka során a ház elektromos rendszere sérülhet, és ez később súlyos problémákat okozhat. Ráadásul, sokszor egészen apró a különbség a jó és a súlyosan hibás villanyszerelés között, amit a laikus nem vesz észre.

 

Tudtad, hogy egy lazán húzott csavar vagy rosszul bekötött konnektor akár tüzet is okozhat? És azt, hogy a biztonsági előírások mellőzése és a szakszerűtlen szerelés súlyos áramütéshez vezethet?

 

A szakértők egyöntetűen azt javasolják, hogy a villanyszerelési munkálatokat mindig hagyjuk szakképzett és tapasztalt villanyszerelőkre. Egy hozzáértő szakember nemcsak a jelenlegi problémákat képes azonosítani és megoldani, hanem képes felismerni a potenciális veszélyforrásokat is, így segítve a jövőbeni problémák megelőzését.

 

A rendszeres ellenőrzés szintén kulcsfontosságú. Egy professzionális villanyszerelő által elvégzett vizsgálat segít azonosítani és megelőzni az elektromos rendszer esetleges hibáit, mielőtt azok komolyabb problémákká válnának.

 

Ha bármilyen szokatlan jelet észlelsz – legyen az égett szag, ismétlődő biztosíték kiégés vagy csökkent teljesítmény –, azonnal hívj szakembert!

 

Emlékezzünk, a villanyszerelés nem hobbi vagy házilag elvégezhető feladat; ez egy komoly szakma, amely megfelelő ismereteket és tapasztalatokat igényel. A megelőzés és a szakszerű karbantartás nemcsak az elektromos rendszer élettartamát hosszabbítja meg, hanem életet is menthet.

"Veszélyeztetve vagyok"? - kvíz

Derítsd ki, mennyire kockázatos a háztartásod villanyszerelési biztonsága!

4. “Én már csalódtam ‘szakiban’, úgyhogy még mindig jobban járok, ha magam csinálom…”

A veszély súlyosságáról mit sem sejtő tulajdonos hívott minket hibát javítani ahol ezt a képet készítettük. Habár kiváló minőségű vezetékösszekötőt választott az otthon „barkácsoló”, az eszközzel NEM kompatibilis alumínium kábellel kötötte össze. A választott vezetékösszekötő az alumíniummal elektrokémiai korróziót hozott létre, ami melegedéshez, olvadáshoz vezetett. Csak a szerencsén múlott, hogy nem lett belőle tűz.

Minden szakmában vannak jobb és kevésbé jó szakemberek, ez alól a villanyszerelő szakma sem kivétel. A munkájukat nem jól végző szakemberek azonban nem adnak okot arra, hogy teljesen laikusként nekikezdjünk képesítés nélkül mókolni. A megoldásra fordítandó energiánkat inkább a megfelelő szakember megtalálására fordítsuk!

 

Az elektromos rendszerekkel kapcsolatos munkák magas szakértelmet és tapasztalatot igényelnek, amelyek nélkül komoly veszélyt jelenthetnek a házban élők biztonságára – akár életére.

 

Nem szabad hagyni, hogy a csalódások befolyásolják döntésünket a szakemberhez fordulás kapcsán.

 

Megbízható szakember kiválasztásához ajánlásokat érdemes kérni, illetve a szakember korábbi munkáit és referenciáit alaposan átnézni. Egy jó villanyszerelő megtalálása időigényes lehet, de a biztonságos és megbízható otthoni környezet megteremtése érdekében vitathatatlanul megéri a fáradságot.

5. Elkerülhető lehetne a trauma…

Azt mondják, mindenkinek jár 15 perc hírnév, de mire megy vele, ha nem élvezheti ki?

 

Égő házából a rokona mentette ki azt a 74 éves férfit, aki súlyosan megsérült Nyírbogáton. A szomszédok közül volt, aki a füstöt vette észre, más a hőtől kirobbanó ablakok zajára rohant át segíteni. Vödörrel hordták a vizet, de a lángokat végül a tűzoltók fékezték meg.”

 

“Két lakástüzet is elektromos zárlat okozott Baranyában.

 

“Megszerelte a bojlert, meghaltak az albérlői.”

 

“Zuhanyozás közben ért halálos áramütés csütörtök este két fiatalt egy pécsi lakásban. A tragédiát a villanybojler műszaki hibája okozta.”

 

“A bizonyítottan villamos eredetű tűzesetek szinte kizárólag valamilyen hanyag, vagy szakszerűtlen szerelésre vezethetők vissza. Az utóbbi esetében pedig gyakori a házi barkácsolás, amelynek jobb esetben „csak” műszaki meghibásodás a következménye, rosszabb esetben viszont a tűz kialakulása.”

 

Kigyulladt egy ház Dusnokon, az ott lakó rokkantkocsis férfit két vízműves mentette ki a lángokból.”

 

… és még sokáig folytathatnánk!

 

Sorban hozhatjuk a bizonyítékokat, hogy sokan csak könnyelműen bíztak egy negatív következmény elmaradásában – de az nem maradt el! A reménykedés nem ad biztonságot a családunknak!

+1 Vonjuk le a tanulságot!

Profi, minőségi villanyszerelés szolgáltatás - Pécs, Baranya megye

A legnagyobb problémák sokszor rejtett hibákból fakadnak, amelyek apró hógolyóként lavinát indíthatnak el.

 

Ezek a rejtett hibák észrevétlenül növekedhetnek, és súlyos károkat okozhatnak, akár emberéleteket is veszélyeztetve, vagy követelve.

 

Emlékeztesd magad arra, hogy „az ördög nem alszik” – a villanyszereléssel kapcsolatos problémák mindig váratlan időpontban bukkannak fel, gyakran a legrosszabbkor. Volt aki úgy járt, hogy sötétben töltötte a Karácsonyt – és ez még egy jobbik eset.

 

Ezért kulcsfontosságú, hogy ne becsüljük alá a villanyszerelés fontosságát és ne próbáljunk meg laikusként megoldani komoly elektromos problémákat.

 

A rendszeres ellenőrzés, a szakember által végzett karbantartás és a megelőző intézkedések nemcsak a jelenlegi problémák megoldását jelentik, hanem hosszú távon biztonságos és megbízható otthoni környezetet biztosítanak.

 

Ha bármilyen elektromos anomáliát észlelsz otthonodban, ne habozz: hívj szakembert!

 

A biztonságos otthonért és szeretteid védelméért tett időbeni lépés minden fáradságot megér.

A cikk irója:

Hajdu Zsombor

szakmai vezető, Adakmin Kft.

Bátran vedd fel velem a kapcsolatot elérhetőségeim valamelyikén, vagy írj űrlapon keresztül!

Fontos! Pécs + 10 km-en belül tudunk segíteni.

Fontos! Pécs + 10 km-en belül tudunk segíteni.

Ha idáig legörgettél, érintve érezted magad…
Szóval lépjünk tovább! 👋

Kvíz kitöltése

Fontos! Pécs + 10 km-en belül tudunk segíteni.

"Veszélyeztetve vagyok"? - kvíz

Derítsd ki, mennyire kockázatos a háztartásod villanyszerelési biztonsága!

Visszahívás kérése

Fontos! Pécs + 10 km-en belül tudunk segíteni.

Fontos! Pécs + 10 km-en belül tudunk segíteni.