Alternatív villanykapcsoló bekötése

Egy háztartásban talán a villanykapcsolók a legtöbbet használt elektromos szerelvények. Fontos, hogy a villanykapcsoló típusa, kialakítása megfelelő legyen, kényelmesen kiszolgálják az igényeinket. Gyakran előfordul a világítástechnikában, hogy egy világítási áramkört több helyről is szeretnénk kapcsolni, ilyenkor szükséges a váltó, vagy más néven az alternatív villanykapcsoló bekötése. 

Mikor szükséges a váltó, alternatív villanykapcsoló bekötése?

Az alternatív villanykapcsoló bekötésével lehetővé válik, hogy egy világítótestet több helyről is kapcsolhassunk. Tipikusan hosszabb folyosók, lépcsőházak vagy nagyobb helyiségek esetében alkalmazzák, ahol kényelmesebb, ha több helyről is fel- és le lehet kapcsolni a lámpát. 

Az alternatív kapcsoló két, vagy több különböző ponton található kapcsolót jelent, amelyek összeköttetésben állnak egymással, így lehetővé téve a lámpa kapcsolását mindkét helyről. Nélkülözhetetlen az alternatív kapcsoló bekötése pl egy lépcsőházban, ahol szükséges az, hogy mind a földszinten, mind az emeleten le tudjuk kapcsolni a lámpákat. A kapcsolók száma nincs korlátozva, azonban 4-5 kapcsolónál többet már nem érdemes bekötni, mivel az anyagköltség miatt már nem gazdaságos. 

Alternatív villanykapcsolók fajtái

Az alternatív kapcsolónak két fajtája van. Van amelyiknek egy billentyűje (kapcsolója) van, és egy váltóérintkezőt tartalmaz. Az ilyen típus a fenti példa esetében tökéletes megoldást nyújt. Létezik még a dupla alternatív kapcsoló, amely két billentyűvel rendelkezik egy szerelvényben, és két váltóérintkező található benne.

A dupla váltókapcsoló akkor szükséges, ha például külön szeretnénk üzemeltetni a lépcsőházban és a folyosón lévő fényforrásokat. A lépcső aljára egy szimpla alternatív villanykapcsolót kell bekötni, a lépcső tetejére pedig egy dupla alternatív kapcsolót, míg a folyosó végére egy újabb egyes kapcsolót.

A dupla alternatív kapcsoló egyik billentyűjével lekapcsolható a lépcsőházi világítás, a másikkal pedig a folyosó lámpáit kezelhetjük. A folyosó végén egy újabb szimpla alternatív villanykapcsoló bekötésével pedig az egész világítást kezelhetjük, ahogy lentről. Így bármelyik irányba haladva kényelmesen kapcsolható a lámpa a lépcsőházban és a folyosón egyaránt.

Alternatív villanykapcsoló bekötésének előnyei

Az alternatív villanykapcsoló bekötése nemcsak kényelmi, hanem biztonsági szempontból is lényeges lehet. Ha egy hosszú folyosón, lépcsőházban vagy nagyobb helyiségben több ponton is lehetőség van a világítás fel- és lekapcsolására, elkerülhetjük a sötétben való közlekedést, ami balesetveszélyes lehet. 

Emellett az ilyen kapcsolók használata energiatakarékossági előnyökkel is járhat, hiszen használatukkal megoldott, hogy a világítás csak ott és akkor legyen bekapcsolva, amikor valóban szükség van rá. Ez egy nagyobb forgalmú helyen, pl munkahelyeken, társasházak folyosóján, műhelyekben, stb éves szinten jelentős megtakarítást jelenthet.

Az alternatív villanykapcsolók sokféle kivitelben és dizájnnal kaphatók, így könnyen illeszkedhetnek bármilyen környezetbe. Bekötésük akár házilag is megoldható, ha valaki rendelkezik az alapvető villanyszerelési ismeretekkel és a hálózat kialakítása is megfelelő. A legtöbb esetben azonban célszerű szakember segítségét kérni, hogy biztosan úgy működjön a világítás, ahogy

Alternatív villanykapcsoló bekötésének példái képekkel

Alternatív vagy más néven 106-os jelű kapcsoló működési példa egy lépcsőházban

alternatív vagy váltókapcsoló működése és bekötése
alternatív vagy váltókapcsoló működése 106-os jelű

Kettős alternatív vagy más néven 106+6-os jelű kapcsoló működési példája

A kettős alternatív kapcsoló használata során nem 1 db, hanem több fogyasztó kapcsolása történik.

kettős alternatív vagy váltókapcsoló működése
kettős alternatív vagy váltókapcsoló működése – 106+6-os jelzésű kapcsoló

Cikk ajánló

Kültéri villanykapcsoló bekötése

Kültéri villanykapcsoló bekötése

Villanykapcsolóra nem csak beltéren, hanem kültéren is sok esetben szükség van. Kertes házban gyakran megyünk ki valamiért a kertbe, vagy a garázsba, és az odavezető utat jó, ha megvilágítjuk. A teraszokon, kerti kiülőkben is gyakran van szükség világításra, melyet...

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

A villanykapcsoló az otthonunk egyik leggyakrabban használt eszköze, így idővel szükségessé válhat a cseréje. Akár elavult, sérült, vagy egyszerűen csak modernizálni szeretnénk otthonunkat, a villanykapcsoló cseréje könnyen elvégezhető feladat lehet. Fontos azonban,...

Dupla villanykapcsoló bekötése

Dupla villanykapcsoló bekötése

A villanykapcsolók a leggyakrabban használt elektromos szerelvények közé tartoznak. Többféle típussal találkozhatunk a hálózatokban. A leggyakrabban használt villanykapcsoló típusok közé tartoznak a dupla villanykapcsolók. A dupla villanykapcsoló bekötése nagyban...