Villanykapcsoló típusok

Az elektromos hálózatok szinte elképzelhetetlenek villanykapcsolók nélkül. A legtöbbet ezeket az elektromos szerelvényeket használjuk, a mindennapok elképzelhetetlenek a lámpák fel és lekapcsolása nélkül. Ahány ház annyiféle lámpa és igény, amelyek kiszolgálásához különféle villanykapcsoló típusok tartoznak.

Villanykapcsoló típusok

A villanykapcsolók nem túl bonyolult eszközök. Az áramkör összekötése, illetve megszakítása a feladatuk. Ha felkapcsolunk egy kapcsolót, akkor világít a lámpa, ha lekapcsoljuk, akkor pedig kialszik. Erre alapvetően elegendő lenne egyetlen típus, de az eltérő világítási igények miatt kialakultak a különféle villanykapcsoló típusok, melyeket jó ismerni.

Egypólusú villanykapcsoló

Az egypólusú villanykapcsolót nevezik még 101-es, vagy egysarkú villanykapcsolónak is. Ez a legegyszerűbb fajta a villanykapcsoló típusok közül, szinte minden elektromos hálózatban megtalálható. Egy, vagy több lámpa üzemeltetésére szolgál. Az áramkörben fázisvezetőt szakítja meg, illetve zárja, attól függően, hogy felkapcsolt, vagy lekapcsolt állapotban van.

Kétpólusú villanykapcsoló

A kétpólusú villanykapcsoló az egypólusúhoz hasonlóan egy, vagy több fényforrás kapcsolására való. A különbség abban rejlik, hogy nem csak a fázisvezetőt, hanem a nullavezetőt is megszakítja, vagy zárja a kapcsoló állásának függvényében. Érintésvédelmileg jobb választás, mint az egypólusú kapcsoló. Nedves, párás helyiségekben mindenképpen ilyet kell alkalmazni. A kétpólusú villanykapcsoló fajtát nevezik még 102-es, vagy kétsarkos villanykapcsolónak is.

Hárompólusú villanykapcsoló típus

A hárompólusú villanykapcsoló az ipari, háromfázisú hálózatok villanykapcsoló típusa. Névleges feszültsége 400 V, ami magasabb, mint a többi kapcsoló feszültsége. A három fázison lévő világítótesteket kapcsolja fel egyszerre, egy billentyű található az ilyen kapcsoló típuson. Főképp olyan környezetben kell használni, ahol fontos az egyenletes, nem vibráló világítás. Ezt a kapcsoló fajtát nevezik még 103-as, vagy háromsarkos kapcsolónak is.

Kétáramkörös villanykapcsoló fajta

A kétáramkörös villanykapcsoló, más néven a 105-ös kapcsoló, vagy csillárkapcsoló arra szolgál, hogy segítségével két különböző áramkör legyen kapcsolható. Két kapcsoló található a villanykapcsolón, amelyek egymástól függetlenül is működnek, tehát a két áramkör felkapcsolható egyben, illetve külön-külön is. A kapcsoló a fázisvezetőt osztja ketté, ezzel biztosítva az áramkörök külön működtetését egy helyről. Sokféleképpen felhasználható a világítástechnikában, de a leggyakrabban a csillárok kapcsolására használják. Így elérhető, hogy a csilláron ne égjen mindig az összes izzó, hanem változtatható legyen az, hogy éppen mennyi izzó világítson. 

Villanykapcsoló típusok a több helyről kapcsolható lámpákért

Előfordulhat, hogy a világítást egynél több helyről szeretnénk kapcsolni. A leggyakrabban folyosók, előszobák, lépcsőfeljárók fényforrásainak kapcsolásánál merül fel ez az igény. de egy nagyobb, több bejárattal rendelkező szoba esetén is jól jöhet, ha a világítás kettő, vagy több helyről is kapcsolható. Az ilyen villanykapcsoló típusoknak két fajtája van, az alternatív kapcsolók és a keresztkapcsoló.

Alternatív villanykapcsoló

Az alternatív villanykapcsolóban található egy váltókapcsoló, amelynek köszönhetően két külön helyről kapcsolható fel egy áramkör. Létezik egy billentyűs, és két billentyűs verziója is, így lehetőséget ad két világítási áramkör kezelésére is. Az alternatív villanykapcsoló típust nevezik még 106-os kapcsolónak, vagy váltókapcsolónak is. 

Keresztkapcsoló

A keresztkapcsoló, vagy 107-es kapcsoló arra szolgál, ha egy világítási áramkört kettőnél több helyről szeretnénk üzemeltetni. Két alternatív kapcsoló közé kell beépíteni. Bármennyi keresztkapcsoló beépíthető egy áramkörbe, de ha 2-3 darabnál többre van szükség, célszerű és olcsóbb más megoldást használni, mert nagyszámú keresztkapcsolónál már nagyon sok vezetékre van szükség. 

Speciális villanykapcsoló típusok

A fent részletezett villanykapcsoló típusok a leggyakrabban alkalmazott, leginkább elterjedt villanykapcsoló fajták. Ezeken felül vannak még speciális fajták, mint például a az időzítős villanykapcsolók, vagy a fényerőszabályzós villanykapcsolók, amelyekkel a fényforrás erősségét is lehet szabályozni. Villanykapcsolóként említhetjük meg lényegében a csengő gombját is, csak ebben az esetben a kapcsoló nem fényforrást üzemeltet, hanem a csengőt szólaltatja meg. 

A villanykapcsoló típusok minden világítási igényre megoldást nyújtanak, ami felmerülhet lakossági, vagy ipari igények mellett. A megfelelően megtervezett világítás, a hálózat kiépítése, a megfelelő villanykapcsoló fajta kiválasztása és elhelyezése fontos, hogy a lakás világítása kielégítően és kényelmesen üzemeltethető legyen. A megtervezése nem könnyű feladat, kiépítéséhez pedig szakember segítsége szükséges

Cikk ajánló

Kültéri villanykapcsoló bekötése

Kültéri villanykapcsoló bekötése

Villanykapcsolóra nem csak beltéren, hanem kültéren is sok esetben szükség van. Kertes házban gyakran megyünk ki valamiért a kertbe, vagy a garázsba, és az odavezető utat jó, ha megvilágítjuk. A teraszokon, kerti kiülőkben is gyakran van szükség világításra, melyet...

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

A villanykapcsoló az otthonunk egyik leggyakrabban használt eszköze, így idővel szükségessé válhat a cseréje. Akár elavult, sérült, vagy egyszerűen csak modernizálni szeretnénk otthonunkat, a villanykapcsoló cseréje könnyen elvégezhető feladat lehet. Fontos azonban,...

Dupla villanykapcsoló bekötése

Dupla villanykapcsoló bekötése

A villanykapcsolók a leggyakrabban használt elektromos szerelvények közé tartoznak. Többféle típussal találkozhatunk a hálózatokban. A leggyakrabban használt villanykapcsoló típusok közé tartoznak a dupla villanykapcsolók. A dupla villanykapcsoló bekötése nagyban...