Mi a villanyszerelő feladata? Mikor van rá szükség?

A villanyszerelőkről mindenkiben él valamilyen kép, hogy mivel is foglalkoznak, és mikor van, vagy legalábbis mikor lenne rájuk szükség. A villanyszerelő feladata azonban sokkal szélesebb kört fed le, mint azt általában gondolnák. Ebben a cikkben megtudhatja, hogy mi a villanyszerelő feladata, és mikor van rá szükség?

Mi a villanyszerelő feladata?

Napjainkban elképzelhetetlen az életünk elektromos áram nélkül. A mindennapjaink részévé vált, melyet teljesen természetesnek veszünk. Áramszünet esetén tapasztalhatjuk meg, hogy mennyire befolyásolja életünket az, hogy van áram a lakásban. Hiánya esetén szinte semmit sem tudunk csinálni, szinte mindent elektromos árammal üzemeltetünk. 

Az elektromos hálózat minden épület és létesítmény nélkülözhetetlen része, így a villanyszerelők munkája elengedhetetlen a biztonságos és hatékony működéséhez. A villanyszerelő feladata összefoglalva az elektromos hálózatok tervezése, kialakítása, szerelése, karbantartása, ellenőrzése és javítása. 

Mikor van szükség villanyszerelőre?

A legbiztosabb megoldás, ha bármilyen, az elektromos hálózatot érintő munka szükségessége esetén villanyszerelő szakember segítségét kérjük. Az elektromos hálózatok üzemelése során bekövetkezett esetleges balesetek esetén a felelősség azt terheli, aki az utolsó módosítást elvégzi. 

Kisebb munkákat, mint  egy konnektor, vagy kapcsoló cseréje akár házilag is el lehet végezni, de az alapvető ismeretekkel tisztában kell lenni hozzá. Ha hiányoznak az alapvető ismeretek, vagy azonosíthatatlanok a vezetékek, mindenképpen szükséges villanyszerelőt hívni. 

Vannak azonban esetek, amikor mindenképpen villanyszerelő munkájára van szükség, amelyek nem végezhetők el házilag. 

villanyszerelő feladata

Új épület építése esetén

Új épület építésekor a villanyszerelő feladata az elektromos hálózat teljes tervezése és kiépítése. Ennek során figyelembe kell venni a felmerülő igényeket, kellő számú szerelvényt (hálózati csatlakozások, kapcsolók, stb) kell kiépíteni, hogy a hálózat kényelmesen használható legyen.  

Nagyon fontos felmérni az épületben használni tervezett villamos berendezések és készülékek számát és típusát, hogy a hálózat elbírja a terhelést és optimálisan üzemelhessen. Szükséges ismerni az aktuális törvényi előírásokat, és ennek megfelelően eljárni a kiépítés során. 

Régi épület elektromos hálózatának felújításakor vagy korszerűsítésekor, teljesítmény bővítés esetén

Régi épületek elektromos hálózata gyakran elavult vagy nem felel meg a modern követelményeknek. Ilyen esetekben a villanyszerelő feladata a hálózat felújítása vagy korszerűsítése, amely során a régi, elavult vezetékeket, kapcsolókat és más berendezéseket új, modern és biztonságos eszközökre cserélik. Ilyenkor célszerű felmérni az esetleges új igényeket. Ha több kapcsolóra, konnektorra lenne szükség, az elektromos felújítás során célszerű kiépíteni azokat.  

Gyakori, hogy egy régebbi otthon elektromos hálózata nem a XXI. századi igényekre lett kialakítva. Néhány évtized alatt megsokszorozódott az energia igényünk, egyszerre használunk szárítógépet, mosógépet, főzünk és üzemeltetjük a klímát is. Néhány évtizede ezen berendezéseknek a töredékét használtuk, ezért a hálózatot a fogyasztási igényeinkhez szükséges alakítani.

Ehhez gyakran van szükség új áramkörök kialakítására, és sűrűn szükséges a teljesítménybővítés, vagy másnéven amper bővítés is. Ennek elvégzése mindig villanyszerelő feladata, aki igénylés után megfelelően kiépíti a hálózatot.

Új villamos berendezés vagy készülék beszerelésekor

Új villamos berendezés vagy készülék beszereléséhez is szükség lehet villanyszerelőre. A villanyszerelő feladata a berendezés vagy készülék megfelelő csatlakoztatása az elektromos hálózathoz, valamint a biztonsági előírások betartása. A villamos berendezések garanciájának feltétele, hogy azokat szakember kösse be a hálózatba. Ilyen esetekben nem csak összeköt néhány vezetéket a szakember, de ellenőrzi azt is, hogy a hálózat képes-e megfelelően üzemeltetni a berendezést. 

Villamos hiba esetén

Villamos hiba esetén a villanyszerelő feladata a hiba felderítése és elhárítása. A hibaelhárítás során a villanyszerelő figyelembe veszi a hiba jeleit, valamint az épület elektromos hálózatának állapotát, és elvégzi a szükséges javítást.

Gyengeáramú hálózatok és biztonsági rendszerek telepítésekor vagy karbantartásakor

A villanyszerelők a gyengeáramú hálózatok kiépítését is elvégzik. Gyengeáramú hálózatok esetén az elektromos áramnak jeltovábbító szerepe van, nem a csatlakoztatott berendezések üzemeltetése a feladata. Ilyenek többek között az épületekben lévő számítógépes hálózatok, biztonsági rendszerek, kaputelefonok, különféle épületautomatikai rendszerek és az okos otthonok kiépítése.

A villanyszerelő feladata ahogy látszik igazán sokrétű. Szakértelmével biztosítja az otthonok elektromos hálózatának biztonságos és kielégítő működését. Segítségével az otthonunkban megtalálható elektromos berendezéseket biztonsággal használhatjuk, melyek nélkül mindennapi életünk jóval nehezebb lenne. 

Cikk ajánló

Esettanulmány – pécsi ingatlan beázása

Esettanulmány – pécsi ingatlan beázása

2023 nyarán többször is az extrém időjárás következményei miatt volt szükség szakértő villanyszerelő beavatkozására. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső nagyon hamar gondot tud okozni, mivel az esővíz elvezető csatornák nem tudják elvezetni a hirtelen jött nagy...