Villanyszerelési biztonsági szabályok és előírások

A házilag végzett villanyszerelés vonzó megoldásnak tűnhet. Nem kell várni a szakemberre, és megspórolható vele a szakember munkadíja is. Az elvégzendő munka függvényében ez jó esetben jelentős megtakarítást is jelenthet, de rossz esetben sokkal több kárt okozhat, mint hasznot. A szakértelem nélkül végzett villanyszerelés számos veszélyt hordoz magában.

Biztonsági szabályok és előírások a villanyszerelésben

A villanyszerelési munkák esetében számos biztonsági szabályt, illetve előírást be kell tartani. Aki jártas a ház körüli munkákban, de nem villanyszerelő, igen jó eséllyel nem ismeri ezeket az előírásokat. Az esetlegesen szabálytalanul kialakított elektromos hálózat, vagy hibásan bekötött elektromos szerelvény vagy berendezés komoly károkat okozhat. Akár anélkül is lehet hiba a hálózatban, hogy különösebben észrevehető problémát okozna.

A hibásan összekötött, vagy szerelés közben sérült vezetékek zárlatot okozhatnak. A zárlat jó esetben áramkimaradást okoz, vagy a hálózatra csatlakoztatott berendezésekben okoz kárt. Rossz esetben tűzveszéllyel is járhat, melynek következtében akár a teljes villanyhálózat, vagy akár az egész ház is leéghet. A nem megfelelően kialakított érintésvédelmi rendszer áramütést okozhat, mely akár emberéletbe is kerülhet.

A biztonsági szabályok, szabványok és előírások ismeretének hiánya azonban nem mentesít a felelősség alól. Mielőtt szakember helyett a szomszédot bíznánk meg a villanyszereléssel, vagy saját házilag állnánk neki a munka elvégzésének, tisztában kell lenni azzal, hogy a felelősség azt terheli, aki utoljára hozzányúlt az elektromos hálózathoz. Bármilyen működésbeli problémából adódó kárért, vagy balesetért az a felelős, aki a villanyszerelést végezte, legyen az szakember, vagy magát hozzáértőnek gondoló laikus.

Milyen villanyszerelési munkának szabad nekiállni házilag?

Villanyszerelési munkának csak és kizárólag abban az esetben szabad nekiállni, legyen az akármilyen kis munka is, ha maximálisan tisztában vagyunk azzal, hogy mit csinálunk. Ha egyáltalán nem tudjuk, hogy hogyan működik egy villanyhálózat, vagy nem ismerjük a különböző színű vezetékek jelentését, akkor akármilyen kis munka is, hívjunk inkább szakembert.

villanyszerelési biztonsági előírások és szabályok ismertetése

Ha alapvetően tisztában vagyunk nagyjából a villanyszerelés alapjaival, akkor egy konnektor, vagy egy villanykapcsoló cseréjének, vagy egy lámpa bekötését akár házilag is el lehet végezni. Mielőtt azonban bárminek is nekilátnánk, nagyon fontos meggyőződni arról, hogy nincs áram a vezetékekben. Nem elegendő a biztosítékokat lekapcsolni, mindenképpen használjunk fázis ceruzát is a maximális biztonság érdekében.

Mikor érdemes villanyszerelőt hívni?

Ha teljesen biztosra akarunk menni, akkor a legkisebb munkára is szakembert kell hívni, hiszen a biztonság mindennél fontosabb. Különösen fontos a szakember jelenléte többek között, ha új áramkör kialakítására van szükség, vagy a hálózat bővítése szükséges. Villanyszerelőre lesz szükség olyan hibák okainak feltárásához is, amelyet nem tudunk felderíteni.

Ha egy villanyszerelő szakembert kérünk fel a vilanyszerelési feladatra, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a munkát az érvényben lévő előírások és szabványok figyelembevételével fogja elvégezni. A munkáért teljes felelősséggel tartozik, így minket rendeltetésszerű használat esetén nem terhel felelősség egy esetleges baleset esetén és biztonságban tudhatjuk otthonunkat, szeretteinket ás magunkat.

Cikk ajánló

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

A villanykapcsoló az otthonunk egyik leggyakrabban használt eszköze, így idővel szükségessé válhat a cseréje. Akár elavult, sérült, vagy egyszerűen csak modernizálni szeretnénk otthonunkat, a villanykapcsoló cseréje könnyen elvégezhető feladat lehet. Fontos azonban,...

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Az elektromos hálózatot nap mint nap használjuk. Fontos, hogy ne csak a fogyasztási igényeinknek feleljen meg a hálózat, hanem a kényelmes használatot is lehetővé tegye. A dugalj, és a villanykapcsoló magasság helyes meghatározása fontos a komfortos használathoz. Mire...

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Érkezik a meleg nyár, a klímaszerelés szezonja - időben kezdjen hozzá elektromos hálózat munkálataihoz A nyári forróságban, mikor beköszönt a kánikula, egy klíma igazi felüdülést tud jelenteni. A forróságban sokan szeretnének azonnal klímát beköttetni, de a klíma...