Hagyományos konnektor bekötése

A hagyományos konnektor bekötése akár házilagosan is elvégezhető, nem feltétlenül szükséges hozzá szakembert hívni. De csak akkor szabad nekiállni, ha biztosak vagyunk a dolgunkban, ellenkező esetben nagyon súlyos problémákat okozhat egy rosszul bekötött konnektor.

Hagyományos konnektor bekötése alapok

Mielőtt rátérnénk a hagyományos konnektor bekötésére, tisztában kell lenni a villanyszerelés alapjaival, már ami a vezetékeket illeti. Ha szakszerűen került kiépítésre egy elektromos hálózat, minden konnektornál három eltérő színű vezeték kell, hogy legyen. A három vezeték a fázisvezető (mely fekete színű), a nullavezető (amely kék színű) és a földelés (amely zöld-sárga, vagy régebbi hálózat esetén piros).

Ha csak fekete és kék vezeték van, még nincs olyan nagy gond, de ha háromnál több, vagy csak egyszínű kábelek vannak, akkor hagyjuk a konnektor bekötését, és hívjunk szakembert, mert valami nincs rendben, nem szakszerűen lett kiépítve a hálózat!

Legfontosabb a biztonság!

Mielőtt még nekiállnánk a hagyományos konnektor bekötéséhez, minden esetben áramtalanítani kell! Kapcsoljuk le a kismegszakítókat, majd a biztosítékot is. Elméletileg elegendő lenne csak a megfelelő kismegszakítót lekapcsolni, de a biztonság mindennél fontosabb. Ha nem a megfelelő kismegszakítót kapcsoljuk le, vagy nem működik megfelelően, akár az életünkbe is kerülhet a konnektor bekötése!

Miután áramtalanítottunk, ellenőrizzük fázisceruzával is, hogy biztosan nincs kóboráram a hálózatban, amely kellemetlen meglepetést okozhatna. Ehhez tökéletes egy párszáz forintos fázisceruza, melyet érintsünk hozzá a fázisvezetőhöz, miközben a hüvelykujjunkat a fázisceruza fémes „gombjához” érintjük a markolat végén. Érdemes az összes vezetékhez hozzáérinteni, mert ritkán, de előfordulhat, hogy rosszul kötötték be a vezetékeket. Ha egyik esetben sem villan fel a fázisceruza lámpája, elkezdhető a konnektor bekötése.

Hagyományos konnektor bekötése lépésről lépésre

Első lépésként el kell távolítani a konnektor műanyag borítását, melyet a konnektor közepében található csavar kicsavarásával oldhatunk meg. Ezután be kell kötnünk a vezetékeket a konnektor hátuljába. A fázist a fázisba, nullát a nullába, földelést a földelésbe (ha van) kell kötni, majd a kis csavarokkal rögzíteni. Vigyázni kell, hogy a csavarokat óvatosan húzzuk meg annyira, hogy biztosan tartsanak, de ne törjék el a kábelt. Bekötés előtt, ha konnektor csere történik, ellenőrizni kell a kábelek épségét. Megtört kábelt nem szabad használni. Ha megtört, és szerencsénk van, lesz bőven elegendő kábel ahhoz, hogy a szigetelés eltávolítása után be tudjuk kötni az új konnektorba. Ha nem elég hosszú a kábel, szerelőt kell hívni.

A fázis és a nulla a konnektor két szélén található, a földelés a konnektor közepén, amely pozíciókat szinte minden gyártó jelöl a készülékein. A fázist és a nullát felcserélhetjük, de a földvezetőt kizárólag a földelés helyére szabad csak bekötni. Ha nem így teszünk, mikor visszakapcsoljuk az áramot, zárlatot okozunk, mely akár életveszélyes is lehet.

Ha sikerült bekötni a kábeleket, ellenőriztük, hogy a megfelelő helyre kötöttük be azokat, nem törtek meg és kellően tartanak is, be kell rakni a konnektort a helyére. Ehhez először meg kell próbálni beilleszteni a konnektort a szerelő dobozba. Ha nem megy bele, lazítani kell a konnektort rögzítő karmokon, melyek a konnektor két oldalán találhatóak. A bennük lévő csavar lazításával a karmok beljebb húzódnak, ha megszorítjuk a csavarokat, kitolódnak és beszorítják a konnektor testét a dobozba.

Miután beleillesztettük úgy, hogy teljesen feküdjön a fal síkjára, a rögzítő karmok csavarjait húzzuk meg alaposan. Ezzel a konnektort rögzítettük a falba. A hagyományos konnektor bekötése a műanyag borítás visszaszerelésével fejeződik be. Ezután már csak vissza kell kapcsolni az áramot, és használni a konnektort. A biztonság kedvéért használatba vétel előtt ellenőrizzük fázisceruzával, hogy kizárólag ott található fázis, ahova bekötöttük!

A hagyományos konnektor bekötése egy alap villanyszerelési munka, házilag is elvégezhető, de csak abban az esetben, ha biztosak vagyunk a dolgunkban. Ha egyáltalán nem láttunk még kábeleket, vagy úgy érezzük, hogy valami nincs rendben a hálózattal, hívjunk szakembert. Az áram nem játék, tűz- és életveszélyt is okozhat!

Kapcsolódó cikkek:

Cikk ajánló

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Az elektromos hálózatot nap mint nap használjuk. Fontos, hogy ne csak a fogyasztási igényeinknek feleljen meg a hálózat, hanem a kényelmes használatot is lehetővé tegye. A dugalj, és a villanykapcsoló magasság helyes meghatározása fontos a komfortos használathoz. Mire...

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Érkezik a meleg nyár, a klímaszerelés szezonja - időben kezdjen hozzá elektromos hálózat munkálataihoz A nyári forróságban, mikor beköszönt a kánikula, egy klíma igazi felüdülést tud jelenteni. A forróságban sokan szeretnének azonnal klímát beköttetni, de a klíma...

Esettanulmány – pécsi ingatlan beázása

Esettanulmány – pécsi ingatlan beázása

2023 nyarán többször is az extrém időjárás következményei miatt volt szükség szakértő villanyszerelő beavatkozására. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső nagyon hamar gondot tud okozni, mivel az esővíz elvezető csatornák nem tudják elvezetni a hirtelen jött nagy...