Villanyszerelés menete

Minden villanyszerelési munka, végezze azt szakember, vagy történjen házilag hasonló metodika szerint történik. A villanyszerelés menete, a villanyszerelés lépései minden munka során megegyeznek.

Villanyszerelés menete: Házilag, vagy szakemberrel?

Mint minden építőipari munka esetében, a villanyszerelés esetében is sokan házilag szeretnék elvégezni a feladatokat. Ez természetesen érthető, hiszen saját magunknak jóval olcsóbb elvégezni a munkát. A villanyszerelés esetében azonban nagyon át kell gondolni, hogy mekkora fába vágjuk a fejszénket, ugyanis az elektromos hálózat szakszerűtlen szerelése életveszélyes is lehet.

Egy konnektort, vagy villanykapcsolót kicserélni, vagy egy lámpát felszerelni házilag is nyugodtan meg lehet próbálni, ha képesnek érezzük magunkat rá, és megvan a megfelelő tudásunk hozzá. Egy komolyabb feladathoz, például vezeték cseréhez, elektromos hálózat kiépítéséhez, zárlat kijavításához stb. már érdemes szakember segítségét kérni.

Az előkészületek

A villanyszerelés menete az igények felmérésével és az előkészületekkel kezdődik. Fel kell mérni, hogy mit is kellene elvégeznünk és ez mennyi időt vesz igénybe. Meg kell határozni a szükséges anyagok, eszközök fajtáját és mennyiségét, majd ezeket be kell szerezni, ha valami hiányzik. Ha házilag történik a munkavégzés, reálisan át kell gondolni, hogy van-e megfelelő tudásunk ahhoz, hogy biztonságosan elvégezhessük a feladatot. Ha szakember végzi a munkát, referenciát is kérhetünk és minden esetben javasolt szerződést is kötni. Így a későbbiekben az esetleges problémák esetén lesz jogalapunk számonkérni a kivitelezőt, garanciális javítást kérni.

A megfelelő munkakörülmények kialakítása

Ha minden szükséges előkészületeket elvégeztünk, tudjuk, hogy mit csinálunk, megvan hozzá minden szükséges anyag, eszköz és szerszám, ki kell alakítani a villanyszereléshez megfelelő körülményeket. A felesleges tárgyakat el kell távolítani, kényelmes hozzáférést kell biztosítani a munkavégzés helyéhez.

Villanyszerelés menete, a legfontosabb lépés, a biztonság!

Mielőtt bármilyen villanyszerelési munkát elkezdenénk, szükséges lesz a biztonságos munkavégzés lehetőségének megteremtése. A villanyszerelés menetének a legfontosabb része az áramtalanítás. Ezt elvégezhetjük a kismegszakítók külön-külön történő lekapcsolásával, így csak egy-egy hálózati körben szüntetjük meg az áramellátást. Ehhez azonban pontosan ismerni kell a hálózatot, ezért a legjobb, ha a főbiztosítékot kapcsoljuk le. Az áram lekapcsolásáról tájékoztassuk a lakásban lévőket is, hogy nem véletlenül nincs áram, ezért ne kapcsolják vissza a villanyórán a biztosítékot. Ha ezt elmulasztjuk, könnyen megrázó élményben lehet részünk villanyszerelés közben.

villanyszerelés menete

A biztosítékok lekapcsolása után elméletileg már nincs áram a hálózatban, de ha nem szakszerűen készült a vezetékezés, előfordulhat, hogy a vezetékekben a biztosítékok lekapcsolása után is van áram. Ezt például egy feszültségmérő eszközzel vagy fázisceruza használatával tudjuk biztosan kizárni, amelyre ne sajnáljuk az időt, hiszen az életünk múlhat rajta.

A munka elvégzése

Ha mindent előkészítettünk, minden eszköz megvan, pontosan tudjuk mit és hogyan kell megcsinálni, nincs más hátra, mint a villanyszerelési munka elvégzése. Ha végeztünk a feladattal, mindent alaposan nézzünk át. Vizsgáljuk meg, hogy sérülésmentesek-e a kábelek, a csatlakozások, összekötések megfelelően kerültek-e kialakításra. Ha minden rendben találunk, kapcsoljuk vissza az áramot, hogy minden az elképzeléseink szerint működik-e.

A villanyszerelés menete, a lépések betartása nagyon fontos. Nem csak felesleges munkától kímélhetjük meg magunkat a megfelelő előkészítéssel, de a baleseteket is jó eséllyel elkerülhetjük, ha betartjuk a villanyszerelés lépéseit. A villanyszerelés nem játék, komolyan kell venni, és a biztos munkavégzés érdekében javasolt szakemberre bízni.

Kapcsolódó cikkek:

Cikk ajánló

Kültéri villanykapcsoló bekötése

Kültéri villanykapcsoló bekötése

Villanykapcsolóra nem csak beltéren, hanem kültéren is sok esetben szükség van. Kertes házban gyakran megyünk ki valamiért a kertbe, vagy a garázsba, és az odavezető utat jó, ha megvilágítjuk. A teraszokon, kerti kiülőkben is gyakran van szükség világításra, melyet...

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

A villanykapcsoló az otthonunk egyik leggyakrabban használt eszköze, így idővel szükségessé válhat a cseréje. Akár elavult, sérült, vagy egyszerűen csak modernizálni szeretnénk otthonunkat, a villanykapcsoló cseréje könnyen elvégezhető feladat lehet. Fontos azonban,...

Dupla villanykapcsoló bekötése

Dupla villanykapcsoló bekötése

A villanykapcsolók a leggyakrabban használt elektromos szerelvények közé tartoznak. Többféle típussal találkozhatunk a hálózatokban. A leggyakrabban használt villanykapcsoló típusok közé tartoznak a dupla villanykapcsolók. A dupla villanykapcsoló bekötése nagyban...