Villanyszerelés felújítás során

Ha felújítja otthonát, lakását, nem szabad csak a külsőségekre gondolni. Általában a fürdőszoba, a konyha, burkolási és festési munkálatok, amelyek mindenkinek eszébe jutnak. Ilyenkor egy idősebb otthonban sokszor a vízvezetékek is kicserélésre kerülnek, és néhány elektromos szerelvényt is lecserélnek, vagy áthelyeznek. A villanyszerelés felújítás során azonban ennél sok esetben sokkal összetettebb és nagyobb feladat lehet.

Miért lehet szükséges a villanyszerelés felújítás során?

Egy idősebb ház esetében a villanyszerelés felújítás során a vezetékek elavulása, elöregedése miatt lehet szükséges. A régi villanyszerelők gyakran használtak még alumínium kábelt, mely napjainkra teljességgel elavult. A régi időkben gyakran családi, baráti segítséggel végezték az építkezéseket, és ez alól sajnos a villanyszerelés sem volt kivétel. Gyakran előfordul, hogy a villanyszerelés nem szakszerűen került elvégzésre a ház építése során, vagy utólag került toldozásra a vezetékezés.

Fontos megemlíteni azt is, hogy régebben a lakások energia felhasználása töredéke volt a mai kor felhasználásának. Az elektromos hálózatokat az aktuális igénybevételre tervezték, nem a XXI. századi szokásokhoz. Sok lakásban már klímát üzemeltetnek, mindenhol van mosógép, esetleg szárítógép és nagyon sok más elektromos berendezést használunk, pl. televíziókat, számítógépeket, mikrohullámú sütőt, indukciós tűzhelyet stb., amelyek korábban nem voltak jellemzőek. Ezt a megemelkedett terhelést az áramkörök gyakran nem bírják, még akkor sem, ha amúgy szakszerűen került kiépítésre a villanyhálózat.

A rendszeres kismegszakító leoldás esetén (leveri a biztosítékot valami), egészen biztosan szükséges a villanyszerelés a felújítás során. A probléma hátterében sérült vezetékek, vagy túlzott terhelés van általában. Ha a villanyszerelés felújítás során elmarad, az zárlatot, tüzet, áramütést okozhat, és akár életveszélyt is jelenthet.

Milyen villanyszerelési munkákat érdemes elvégezni felújítás esetén?

A napjainkra szükséges energiafogyasztás biztonságos és problémamentes biztosításához általában több áramkör szükséges, mint amennyi korábban kiépítésre került. A felújításkor biztosan felül kell vizsgálni az áramkörök számát, és szükség esetén kiépíteni a plusz áramköröket, valamint gyakran a régi vezetékeket is ki kell cserélni. Sok esetben nincs még életvédelmi relé beépítve az áramkörbe, melyet minden esetben be kell építeni a rendszerbe. Ez ma már előírás minden új épület esetén. Az életvédelmi relé szerepe, hogy meggátolja a zárlatot, és megvédjen az áramütéstől, így fontossága megkérdőjelezhetetlen.

Habár nem kötelező a használata, érdemes túlfeszültség-védelmet is beépíttetni a hálózatba, ha már felújítási munkálatokba fogtunk. Ahogy az életvédelmi relé a lakókat, a túlfeszültség-védelem az érzékeny és sokszor drága elektromos berendezéseket (laptop, tévé, számítógép stb.) védi a sérüléstől.

villanyszerelés felújítás során

Szükséges lehet új szerelvények (konnektorok, kettős konnektorok, kapcsolók) kiépítésére is, amelyeknek a helyet biztosítani kell. Ezeket falon belül és falon kívül is egyaránt el lehet végezni, azonban esztétikusabb, ha falon belül kerülnek elhelyezésre a vezetékek. Különösen célszerű a falban elvezetni a vezetékeket, ha a villanyszerelés teljeskörű felújítással egyidejűleg történik. A vezetékeket műanyag csőben helyezzük el a falban, melynek a helyet ki kell vésni. Ez nagy kosszal, porral járhat és a régi vakolat lehullása is előfordulhat. Korszerű felszerelés (porszívó, horonymaró stb.) használatával kosz és por keletkezése minimalizálható, erre törekszünk is a munkáink során. Egy komplett felújítás esetén ezt jóval könnyebb tolerálni, mint egy lakott épület esetében. Ezeket a szempontokat mindenképpen figyelembe kell venni, és a lehetőleg teljeskörűen érdemes eljárni a villanyszerelési felújítási munkálatok során.

Egy felújítás során nem szabad, hogy a villanyszerelés kimaradjon egy idősebb épület esetében. Még akkor is célszerű átvizsgáltatni a hálózatot, ha látszólag minden rendben van vele, mert lehetnek olyan hibák, melyeket csak szakember vesz észre. Ha felújítaná vagy, átvizsgáltatná elektromos hálózatát, keressen minket, örömmel segítünk!

Cikk ajánló

Túlfeszültség védelem

Túlfeszültség védelem

Az elektromos hálózat egyik fontos védelmi rendszere az életvédelmi relé mellett a túlfeszültség ellen védő eszközök használata. A túlfeszültség védelem meglétére ritkán van szükség, de ha kellene, és nincsen, súlyos problémák alakulhatnak ki a hiánya miatt.  Mire jó...

Indukciós tűzhely

Indukciós tűzhely

A régi idők vaslapos villanytűzhelyei igen sokat fogyasztottak, a villanytűzhelyek megítélése korában eléggé negatív volt. Nagy előrelépés volt a kerámia lap megjelenése és elterjedése, mely jóval nagyobb hatékonysággal képes a hőleadásra, mint a vaslapos társaik. Az...

Villanyszámla csökkentése – de hogyan?

Villanyszámla csökkentése – de hogyan?

Amióta megemelkedtek az energiaárak, egyre inkább előtérbe kerülnek a rezsicsökkentési módszerek. Egy kis odafigyeléssel észrevétlenül is sokat spórolhatunk. A villanyszámla csökkentése többféle módon is megoldható, melyekből összeszedtünk néhányat. Villanyszámla...