Villanyszerelés felújítás során

Ha felújítja otthonát, lakását, nem szabad csak a külsőségekre gondolni. Általában a fürdőszoba, a konyha, burkolási és festési munkálatok, amelyek mindenkinek eszébe jutnak. Ilyenkor egy idősebb otthonban sokszor a vízvezetékek is kicserélésre kerülnek, és néhány elektromos szerelvényt is lecserélnek, vagy áthelyeznek. A villanyszerelés felújítás során azonban ennél sok esetben sokkal összetettebb és nagyobb feladat lehet.

Miért lehet szükséges a villanyszerelés felújítás során?

Egy idősebb ház esetében a villanyszerelés felújítás során a vezetékek elavulása, elöregedése miatt lehet szükséges. A régi villanyszerelők gyakran használtak még alumínium kábelt, mely napjainkra teljességgel elavult. A régi időkben gyakran családi, baráti segítséggel végezték az építkezéseket, és ez alól sajnos a villanyszerelés sem volt kivétel. Gyakran előfordul, hogy a villanyszerelés nem szakszerűen került elvégzésre a ház építése során, vagy utólag került toldozásra a vezetékezés.

Fontos megemlíteni azt is, hogy régebben a lakások energia felhasználása töredéke volt a mai kor felhasználásának. Az elektromos hálózatokat az aktuális igénybevételre tervezték, nem a XXI. századi szokásokhoz. Sok lakásban már klímát üzemeltetnek, mindenhol van mosógép, esetleg szárítógép és nagyon sok más elektromos berendezést használunk, pl. televíziókat, számítógépeket, mikrohullámú sütőt stb., amelyek korábban nem voltak jellemzőek. Ezt a megemelkedett terhelést az áramkörök gyakran nem bírják, még akkor sem, ha amúgy szakszerűen került kiépítésre a villanyhálózat.

A rendszeres kismegszakító leoldás esetén (leveri a biztosítékot valami), egészen biztosan szükséges a villanyszerelés a felújítás során. A probléma hátterében sérült vezetékek, vagy túlzott terhelés van általában. Ha a villanyszerelés felújítás során elmarad, az zárlatot, tüzet, áramütést okozhat, és akár életveszélyt is jelenthet.

Milyen villanyszerelési munkákat érdemes elvégezni felújítás esetén?

A napjainkra szükséges energiafogyasztás biztonságos és problémamentes biztosításához általában több áramkör szükséges, mint amennyi korábban kiépítésre került. A felújításkor biztosan felül kell vizsgálni az áramkörök számát, és szükség esetén kiépíteni a plusz áramköröket, valamint gyakran a régi vezetékeket is ki kell cserélni. Sok esetben nincs még életvédelmi relé beépítve az áramkörbe, melyet minden esetben be kell építeni a rendszerbe. Ez ma már előírás minden új épület esetén. Az életvédelmi relé szerepe, hogy meggátolja a zárlatot, és megvédjen az áramütéstől, így fontossága megkérdőjelezhetetlen.

Habár nem kötelező a használata, érdemes túlfeszültség-védelmet is beépíttetni a hálózatba, ha már felújítási munkálatokba fogtunk. Ahogy az életvédelmi relé a lakókat, a túlfeszültség-védelem az érzékeny és sokszor drága elektromos berendezéseket (laptop, tévé, számítógép stb.) védi a sérüléstől.

villanyszerelés felújítás során

Szükséges lehet új szerelvények (konnektorok, kettős konnektorok, kapcsolók) kiépítésére is, amelyeknek a helyet biztosítani kell. Ezeket falon belül és falon kívül is egyaránt el lehet végezni, azonban esztétikusabb, ha falon belül kerülnek elhelyezésre a vezetékek. Különösen célszerű a falban elvezetni a vezetékeket, ha a villanyszerelés teljeskörű felújítással egyidejűleg történik. A vezetékeket műanyag csőben helyezzük el a falban, melynek a helyet ki kell vésni. Ez nagy kosszal, porral járhat és a régi vakolat lehullása is előfordulhat. Korszerű felszerelés (porszívó, horonymaró stb.) használatával kosz és por keletkezése minimalizálható, erre törekszünk is a munkáink során. Egy komplett felújítás esetén ezt jóval könnyebb tolerálni, mint egy lakott épület esetében. Ezeket a szempontokat mindenképpen figyelembe kell venni, és a lehetőleg teljeskörűen érdemes eljárni a villanyszerelési felújítási munkálatok során.

Egy felújítás során nem szabad, hogy a villanyszerelés kimaradjon egy idősebb épület esetében. Még akkor is célszerű átvizsgáltatni a hálózatot, ha látszólag minden rendben van vele, mert lehetnek olyan hibák, melyeket csak szakember vesz észre. Ha felújítaná vagy, átvizsgáltatná elektromos hálózatát, keressen minket, örömmel segítünk!

Cikk ajánló

Kültéri konnektor bekötése

Kültéri konnektor bekötése

A konnektorokra nem csak beltéren, de kültéren is szükség lehet. A fűnyíráshoz, kertgondozáshoz a kertben, a grillezéshez a teraszon, a kocsibeálló környékén autómosáshoz is szükség lehet egy-egy konnektorra. Ha ezt nem hosszabbítóval szeretnénk megoldani, hanem...

Okos otthon

Okos otthon

Az okos otthon valamilyen formában egyre több háztartásban jelenik meg napjainkra. Az Egyesült Államok és Nyugat-Európa területén a háztartások jó részében megtalálható valamilyen okos funkció. Az okos otthonok Magyarországon még kevésbé elterjedtek, de néhány éven...

Villanyszerelés vezeték színek, kábel színek

Villanyszerelés vezeték színek, kábel színek

A villanyszerelés igen veszélyes munka, ezért mindig érdemes szakemberre bízni a villanyszerelési feladatokat. Habár, vannak olyan kisebb villanyszerelési munkák, amelynek akár házilag is nekiállhatunk. Ilyenek például a konnektorok, vagy a villanykapcsolók cseréje....