Villanyszerelés falon kívül

Az elektromos hálózat kiépítéséhez szükséges vezetékek elvezetésére és szerelvények felszerelésére alapvetően két módszer van. A villanyszerelés falon kívül, és falon belül egyaránt elvégezhető. A legtöbb esetben a falon belül kerülnek elvezetésre a vezetékek, és süllyesztve helyezzük el a szerelvényeket. Így jóval esztétikusabb, hiszen a szerelvényeken kívül semmi sem látszik. De vannak bizonyos esetek, amikor a falon kívüli villanyszerelés jó megoldás lehet.

Mikor lehet szükséges a villanyszerelés falon kívül?

A villanyszerelés falon kívül általában akkor szükséges, ha egy plusz konnektort, vagy lámpát szeretnénk bekötni a hálózatba, és nincs lehetőség a vezetékek falban történő elvezetésére. Gyakran alkalmazzuk olyan helyiségekben is, ahol a fal nem alkalmas arra, hogy süllyesztve vezessük el a kábeleket, vagy a gyorsabb kivitelezhetőség érdekében az esztétikum nem számít. Ezek a tipikus helyek, ahol a villanyszerelés gyakran falon kívül történik az irodakonténerek, raktárak, tárolók, garázsok stb. 

villanyszerelés falon kívül

Falon kívüli villanyszerelés előnyei

A villanyszerelés egyik, leginkább kellemetlen része a süllyesztett kábelvezetés esetén, hogy ki kell vésni a falat. A vésés, amely napjainkra már inkább vágás, sok kellemetlenséggel jár. A gépek hangosak, és igen nagy port is csinálnak. A port igyekszünk elszívókkal minimalizálni, de minden igyekezetünk ellenére azért porral járó munka. Miután a vezetékeket elhelyeztük a falba, a csöveknek kivágott falrészeket ki kell javítani, ami plusz munka.

A falon kívüli villanyszerelés ezzel szemben nem jár szinte semmi kosszal, és gyorsabb a kivitelezése is. Ha a villanyszerelés falon kívül történik, a vezetékek a falra rögzített kábelcsatornákban vannak elvezetve. A kábelcsatornákból már igen széles választék áll rendelkezésre. Különféle szélesség, forma közül lehet választani, így a szükséges kábelmennyiség szinte biztosan belefér majd.

A rögzítése kétféle módon történhet, ragasztással és falhoz csavarozással. Utóbbi esetben 40-50 centiméterenként célszerű egy csavarral felfogatni a falba. Ha falon kívül vezetjük a kábeleket, a szerelvényeket is falon kívül kell elhelyezni, nincs mód arra, hogy süllyesztetten szereljük be őket. Ehhez minden szerelvényből megfelelő minőségű, falon kívüli darabot kell választani. Ezek rögzítése csavarral történik a falban.

A falon kívül végzett villanyszerelés másik nagy előnye még, hogy szükség esetén könnyen javítható. A vezetékek cseréje, kötések javítása jóval egyszerűbb, mint a rejtett vezetékezés esetén.

Falon kívüli villanyszerelés hátrányai

A falon kívüli villanyszerelés egyik hátránya kétségtelenül az, hogy kevésbé esztétikus, mint a falba rejtett vezetékezés. Próbálhatjuk őket a legkevésbé látható helyre felszerelni, a padlóhoz, vagy éppen a plafonhoz közel vinni, de a kábelcsatornák mindenképpen látszani fognak. A konnektorok, kapcsolók is kiállnak majd a falsíkból, nem lehet őket süllyesztve szerelni.

Ha csak egy kisebb szakasz, például egy új lámpa, vagy egy új konnektor bekötése szükséges, akkor kevéssé zavaró. De ha egy helyiségben több szerelvényt is be kell kötni, mindenhova a falon kívül kell vinni a vezetékeket, amelyek nagyon vonzani fogják a tekintetet.

Az esztétikum mellett a biztonság sem olyan nagy, mint a falba rejtett vezetékek esetén. A kábelcsatorna előfordulhat, hogy sérül, például véletlenül nekiütünk valamit, vagy gyerekek lefeszegetik a borítását. A kábelek szabadon vannak a csatornában, így könnyebb hozzáférni, mely előny, de biztonsági szempontból egyben hátrány is.

A villanyszerelés falon kívül sok esetben jó megoldás lehet. Gyors, szinte nem jár kosszal, és kiépíthető vele akár egy teljes áramhálózat is. Figyelembe kell venni az előnyeit, és a hátrányait is, majd ezen szempontok alapján dönteni, hogy a villanyszerelés falon kívül, vagy falon belül történjen. Bármelyik megoldásra is essen a választás, a villanyszerelést a maximális biztonság érdekében szakemberekre kell bízni.

Kapcsolódó cikkek:

Cikk ajánló

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

A villanykapcsoló az otthonunk egyik leggyakrabban használt eszköze, így idővel szükségessé válhat a cseréje. Akár elavult, sérült, vagy egyszerűen csak modernizálni szeretnénk otthonunkat, a villanykapcsoló cseréje könnyen elvégezhető feladat lehet. Fontos azonban,...

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Az elektromos hálózatot nap mint nap használjuk. Fontos, hogy ne csak a fogyasztási igényeinknek feleljen meg a hálózat, hanem a kényelmes használatot is lehetővé tegye. A dugalj, és a villanykapcsoló magasság helyes meghatározása fontos a komfortos használathoz. Mire...

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Érkezik a meleg nyár, a klímaszerelés szezonja - időben kezdjen hozzá elektromos hálózat munkálataihoz A nyári forróságban, mikor beköszönt a kánikula, egy klíma igazi felüdülést tud jelenteni. A forróságban sokan szeretnének azonnal klímát beköttetni, de a klíma...