Falon belüli és falon kívüli villanyszerelés

A villanyszerelés nélkülözhetetlen alapanyagai közé tartoznak a vezetékek és a szerelvények. A vezetékek elvezetésének és a szerelvények kiépítésének kétféle módja van, a falon belüli és a falon kívüli villanyszerelés. Mindkét módszernek megvannak az előnyei és a hátrányai is, nézzük sorra ezeket!

Falon belüli villanyszerelés

A falon belüli villanyszereléshez a vezetékeket a falban vezetjük el. Ehhez például védőcsöveket használunk, melyeket a falba építünk be. A csövek különféle átmérővel és vastagsággal készülnek, melyek minden körülményre megoldást jelentenek. Első körben, ha már tudjuk, hogy milyen kiállások szükségesek, el kell készíteni a vezetékek és a szerelvények helyét. Ez azt jelenti, hogy a falba ki kell vésni a csövek, és a dobozok helyét.

Egy másik lehetséges megoldás az erre kitalált befalazható vezetékek használata. Ekkor a vezeték a vakolat alsóbb rétegébe, esetleg a téglák közötti hézagba (szintén a vakolat alá) kerül elhelyezésre. Míg a csőben szerelés előnye az utólagos bővíthetőség, javíthatóság és cserélhetőség, addig a befalazás sokkal egyszerűbb és gyorsabb (ezért olcsóbb) alternatíva lehet.

Már meglévő, régi házak, lakások esetében a fal vésése közben lehullhatnak kisebb-nagyobb, meglazult vakolatdarabok, amelyek további javítási munkákat igényelnek majd. A vakolathullást horonymaró gép használatával minimalizálni lehet, de a régi, meglazult vakolatok esetében ez sem jelent teljes biztonságot.

Készülőfélben lévő házak esetén ez jóval könnyebb feladat. Ha vakolat kerül a téglafalra, annak elkészítése csak a villanyszerelés után következik, így biztosan nem tud lehullani. Könnyűszerkezetes házak esetén pedig a gipszkarton mögött kerülnek elvezetésre a vezetékek csőben vagy a szerkezethez kábelbilinccsel rögzítve. Ha elkészült a csövezés, már„csak”’ be kell a csőbe húzni a szükséges vezeték mennyiséget, felszerelni és bekötni a szerelvényeket.

A falon belüli villanyszerelés kétségtelen előnye, hogy egyáltalán nem látszanak a vezetékek és a szerelvényeket is a falba tudjuk süllyeszteni. Hátránya, hogy porral, kosszal jár, és több időt vesz igénybe, mint a falon kívüli vezetékezés.

falon belüli villanyszerelés

Falon kívüli villanyszerelés

A legtöbb esetben a villanyszerelés a falon belül történik. A falon kívüli vezeték elvezetés jóval kevésbé esztétikus, mint a falban elrejtett vezetékezés. A vezetékeket ilyenkor kábelcsatornákban, falra rögzített csövekben, kábelbilinccsel a falra rögzítve vagy (főleg ipari és irodai környezetekben) kábeltálcákon vezetjük el, és a szerelvényeket is a falon kívül helyezzük el. Ahol olyan a helyiség, ott esetleg szóba jöhet, hogy a szegélyléc alatt (a fal és a parketta között) vagy a mennyezeti díszléc mögött vezeti el a szakember a vezetéket. Falon kívüli szerelésnél a konnektorok, kapcsolók kiállnak a fal síkjából, és nem túl szépek, valamint sérülékenyebbek is.

A falon kívüli villanyszerelést elsősorban akkor célszerű alkalmazni, ha nem számít az esztétikum. Jó megoldás lehet raktárakban, konténerekben, garázsokban, olyan helyeken, ahol a praktikum fontosabb az esztétikumnál. Kétségtelen előnye, hogy szinte semmilyen porral vagy kosszal nem jár a kiépítése. Mivel nem kell falat vésni, gyorsabban kialakítható vele a hálózat is. A kábelcsatornákat a falra kell rögzíteni, mely csavarokkal vagy ragasztóval oldható meg.

Meghibásodás esetén a vezetékekhez is könnyebb a hozzáférés, hiszen falon kívül helyezkednek el. Ennek köszönhetően javításuk is egyszerűbb, könnyebben cserélhetők a vezetékek.

Falon belüli, kívüli villanyszerelés, melyiket válasszam?

A végeredmény szempontjából, hogy falon belüli, vagy falon kívüli villanyszerelés mellett döntünk, teljesen mindegy. Mindkét módszerrel ki lehet építeni egy elektromos hálózatot, mely biztonságosan üzemel majd. A legtöbb esetben azonban a falon belüli villanyszerelés lesz a jó megoldás egy otthonban.

A falon kívüli vezetékezés inkább csak szükségmegoldásként javasolt, ha például bontás nélkül lenne szükség egy új konnektor kiépítésére. Hosszú távú megoldásként azonban a falon belüli villanyszerelés javasolt, mely nagyobb védelmet nyújt a vezetékeknek is, és sokkal esztétikusabb megjelenést eredményez.

Cikk ajánló

Elektromos hálózat felújítása

Elektromos hálózat felújítása

Áram nélkül elképzelhetetlenek mindennapjaink, észrevétlenül beépült életünkbe. A legtöbb esetben nem is gondolunk rá, egyszerűen csak természetesnek vesszük. A falakban lévő vezetékek és a hálózatba beépített szerelvények azonban az idő múlásával elhasználódnak,...

Teljesítménybővítés

Teljesítménybővítés

Régebbi otthonok esetén nagyon gyakran válik szükségessé a teljesítménybővítés, mely a laikusok számára sok nehézséget okozhat. Sokan elvesznek a részletekben, és nem tudják hogyan is kezdjenek neki. Ebben szeretnénk most segítséget nyújtani, hogy könnyen meg tudja...

Hogyan javítsd otthonod elektromos biztonságát?

Hogyan javítsd otthonod elektromos biztonságát?

Az elektromos hálózat minden lakás elengedhetetlen része lett. A legtöbb esetben a nap 24 órájában használjuk anélkül, hogy gondolnánk rá. Az áram azonban rendkívül veszélyes dolog, könnyen okozhat balesetet, ha nem figyelünk rá. Fontos, hogy figyeljünk a biztonságra,...