Falon belüli és falon kívüli villanyszerelés

A villanyszerelés nélkülözhetetlen alapanyagai közé tartoznak a vezetékek és a szerelvények. A vezetékek elvezetésének és a szerelvények kiépítésének kétféle módja van, a falon belüli és a falon kívüli villanyszerelés. Mindkét módszernek megvannak az előnyei és a hátrányai is, nézzük sorra ezeket!

Falon belüli villanyszerelés

A falon belüli villanyszereléshez a vezetékeket a falban vezetjük el. Ehhez például védőcsöveket használunk, melyeket a falba építünk be. A csövek különféle átmérővel és vastagsággal készülnek, melyek minden körülményre megoldást jelentenek. Első körben, ha már tudjuk, hogy milyen kiállások szükségesek, el kell készíteni a vezetékek és a szerelvények helyét. Ez azt jelenti, hogy a falba ki kell vésni a csövek, és a dobozok helyét.

Egy másik lehetséges megoldás az erre kitalált befalazható vezetékek használata. Ekkor a vezeték a vakolat alsóbb rétegébe, esetleg a téglák közötti hézagba (szintén a vakolat alá) kerül elhelyezésre. Míg a csőben szerelés előnye az utólagos bővíthetőség, javíthatóság és cserélhetőség, addig a befalazás sokkal egyszerűbb és gyorsabb (ezért olcsóbb) alternatíva lehet.

Már meglévő, régi házak, lakások esetében a fal vésése közben lehullhatnak kisebb-nagyobb, meglazult vakolatdarabok, amelyek további javítási munkákat igényelnek majd. A vakolathullást horonymaró gép használatával minimalizálni lehet, de a régi, meglazult vakolatok esetében ez sem jelent teljes biztonságot.

Készülőfélben lévő házak esetén ez jóval könnyebb feladat. Ha vakolat kerül a téglafalra, annak elkészítése csak a villanyszerelés után következik, így biztosan nem tud lehullani. Könnyűszerkezetes házak esetén pedig a gipszkarton mögött kerülnek elvezetésre a vezetékek csőben vagy a szerkezethez kábelbilinccsel rögzítve. Ha elkészült a csövezés, már„csak”’ be kell a csőbe húzni a szükséges vezeték mennyiséget, felszerelni és bekötni a szerelvényeket.

A falon belüli villanyszerelés kétségtelen előnye, hogy egyáltalán nem látszanak a vezetékek és a szerelvényeket is a falba tudjuk süllyeszteni. Hátránya, hogy porral, kosszal jár, és több időt vesz igénybe, mint a falon kívüli vezetékezés.

falon belüli villanyszerelés

Falon kívüli villanyszerelés

A legtöbb esetben a villanyszerelés a falon belül történik. A falon kívüli vezeték elvezetés jóval kevésbé esztétikus, mint a falban elrejtett vezetékezés. A vezetékeket ilyenkor kábelcsatornákban, falra rögzített csövekben, kábelbilinccsel a falra rögzítve vagy (főleg ipari és irodai környezetekben) kábeltálcákon vezetjük el, és a szerelvényeket is a falon kívül helyezzük el. Ahol olyan a helyiség, ott esetleg szóba jöhet, hogy a szegélyléc alatt (a fal és a parketta között) vagy a mennyezeti díszléc mögött vezeti el a szakember a vezetéket. Falon kívüli szerelésnél a konnektorok, kapcsolók kiállnak a fal síkjából, és nem túl szépek, valamint sérülékenyebbek is.

A falon kívüli villanyszerelést elsősorban akkor célszerű alkalmazni, ha nem számít az esztétikum. Jó megoldás lehet raktárakban, konténerekben, garázsokban, olyan helyeken, ahol a praktikum fontosabb az esztétikumnál. Kétségtelen előnye, hogy szinte semmilyen porral vagy kosszal nem jár a kiépítése. Mivel nem kell falat vésni, gyorsabban kialakítható vele a hálózat is. A kábelcsatornákat a falra kell rögzíteni, mely csavarokkal vagy ragasztóval oldható meg.

Meghibásodás esetén a vezetékekhez is könnyebb a hozzáférés, hiszen falon kívül helyezkednek el. Ennek köszönhetően javításuk is egyszerűbb, könnyebben cserélhetők a vezetékek.

Falon belüli, kívüli villanyszerelés, melyiket válasszam?

A végeredmény szempontjából, hogy falon belüli, vagy falon kívüli villanyszerelés mellett döntünk, teljesen mindegy. Mindkét módszerrel ki lehet építeni egy elektromos hálózatot, mely biztonságosan üzemel majd. A legtöbb esetben azonban a falon belüli villanyszerelés lesz a jó megoldás egy otthonban.

A falon kívüli vezetékezés inkább csak szükségmegoldásként javasolt, ha például bontás nélkül lenne szükség egy új konnektor kiépítésére. Hosszú távú megoldásként azonban a falon belüli villanyszerelés javasolt, mely nagyobb védelmet nyújt a vezetékeknek is, és sokkal esztétikusabb megjelenést eredményez.

Cikk ajánló

Túlfeszültség védelem

Túlfeszültség védelem

Az elektromos hálózat egyik fontos védelmi rendszere az életvédelmi relé mellett a túlfeszültség ellen védő eszközök használata. A túlfeszültség védelem meglétére ritkán van szükség, de ha kellene, és nincsen, súlyos problémák alakulhatnak ki a hiánya miatt.  Mire jó...

Indukciós tűzhely

Indukciós tűzhely

A régi idők vaslapos villanytűzhelyei igen sokat fogyasztottak, a villanytűzhelyek megítélése korában eléggé negatív volt. Nagy előrelépés volt a kerámia lap megjelenése és elterjedése, mely jóval nagyobb hatékonysággal képes a hőleadásra, mint a vaslapos társaik. Az...

Villanyszámla csökkentése – de hogyan?

Villanyszámla csökkentése – de hogyan?

Amióta megemelkedtek az energiaárak, egyre inkább előtérbe kerülnek a rezsicsökkentési módszerek. Egy kis odafigyeléssel észrevétlenül is sokat spórolhatunk. A villanyszámla csökkentése többféle módon is megoldható, melyekből összeszedtünk néhányat. Villanyszámla...