Kettes konnektor bekötése

Ha valamiért több elektromos berendezést szeretnénk csatlakoztatni otthonunkban, és több konnektorra lenne szükség, jó megoldást jelenthet a kettes konnektor bekötése a régiek helyére. Egy kis munkával könnyen és gyorsan ki lehet őket cserélni, és megduplázhatjuk a dugaljak számát otthonunkban. A kettes konnektor bekötése nem nagy munka, de a villanyszerelés hozzáértés nélkül életveszélyes is lehet, ezért csak akkor lásson neki, ha biztos a dolgában!

Kettes konnektor bekötése lépésről lépésre

A kettes konnektor bekötéséhez szükség lesz egy fázisceruzára és egy csavarhúzóra és természetesen egy kettes konnektorra. A fázisceruza és a csavarhúzó akár egyben is lehet. A legtöbb hagyományos fázisceruza egyben csavarhúzóként is funkcionálhat, így nem csak az áram jelenlétét ellenőrizhetjük vele, de a csavarokkal is boldogulhatunk. Ha más is tartózkodik a lakásban miközben konnektort szerelünk, feltétlenül szóljunk neki róla, hogy tudja miért megy el az áram. Így elkerülhető, hogy véletlenül visszakapcsolja az áramot, miközben a csupasz vezetékekkel dolgozunk.

1. Biztonság mindenekelőtt!

Mielőtt bárminek is nekiállnánk, nagyon fontos a biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítása. Semmi esetre sem szabad nekiállni a kettes konnektor bekötésének amíg az elektromos hálózat áram alatt van. A konnektor szerelés első lépése tehát az áramtalanítás. Kapcsoljuk le az összes biztosítékot a villanyórán. Az, hogy lekapcsoltuk a biztosítékokat a villanyórán, még nem jelent 100%-os biztonságot.

kettes konnektor bekötése előtt

Ritkán, de előfordulhat, hogy ilyenkor is van áram még a rendszerben. Egy fázisceruzával is érdemes még megnézni, hogy valóban sikeresen áramtalanítottunk, és nincs áram a hálózatban. Ehhez be kell dugni a fázisceruza végét a konnektor egyik lyukába, és megérinteni a hátulján található fém lapocskát. Ezt mindkét lyukban el kell végezni. A fázisceruzát úgy kell tartani, hogy a hüvelykujjunkat a vastagabb végén található fémfelületre helyezzük, a többi ujjunkat pedig úgy tartjuk, hogy rálátásunk legyen a markolatban elhelyezett világító részére. Figyeljünk továbbá arra is, hogy ne szigetelt lábbeli legyen rajtunk, különben nem fog világítani a műszer még élő fázis esetén sem! Ha egyik lyukba dugva sem világít, akkor nincs áram a vezetékekben. Ha lekapcsolt biztosítékok mellett is van áram a hálózatban, szakembert kell hívni, nem szabad nekiállni a konnektor cserének.

2. Régi konnektor kiszerelése

Ha a fázisceruza is megerősített abban, hogy biztosan nincsen áram a hálózatban, megkezdhetjük az egyes konnektor kiszerelését. A konnektor közepében található csavart vagy csavarokat tekerjük ki, ekkor eltávolítható a konnektor műanyag burkolata. A burkolat eltávolítása után a konnektor fém belső részét látjuk. Ez süllyesztett konnektor esetében egy szerelődobozban található, amelybe karmokkal kerül rögzítésre a fém rész. A karmokat mindkét oldalon egy-egy csavar kilazításával tudjuk kiengedni. Ha kilazítottuk a csavarokat, óvatosan húzzuk ki a falból a fém részt ügyelve arra, hogy a vezetékeket ne tépjük ki.

Ha szakszerű a villanyvezeték hálózat, háromféle színű kábelt látunk majd a fém belső részbe csatlakoztatva: egy feketét (vagy helyette barnát, esetleg szürkét), egy kéket és egy zöld-sárga színűt. A fekete a fázis, ez az, aminek érintése életveszélyes lenne, ha nem lenne áramtalanítva a rendszer. A kék a nulla, a zöld-sárga színű pedig a földelést jelzi, amely az élet védelme érdekében használnak az úgynevezett áramvédő kapcsolóval (másik nevén Fi-relével) együtt a szivárgó áram érzékelésére és szükség esetén a hálózat lekapcsolására. Ha régi a villanyvezeték hálózat, a földelés színe lehet piros is, sőt akár hiányozhat is a harmadik vezeték. Ilyenkor érdemes elgondolkodni a villamoshálózat teljes cseréjén.

Mivel a villanyszerelés régebben gyakran házilag is történt, előfordulhat az is, hogy minden vezeték egyforma színű, vagy akár háromnál több vezeték is van a kábelcsatornában. Ha ilyet látunk, jobb azonnal szakembert hívni, mert szakértelemre van szükség a biztonságos szereléshez.

Ha a vezetékekkel minden rendben van, a kábeleket rögzítő csavarokat ki kell csavarni, így könnyen kihúzhatóak a konnektor fém részéből. Alaposan vizsgáljuk meg a lecsupaszított drótvégeket. Ha szerelés közben eltörtek, megrepedtek, csípjük le őket és pucoljunk le egy újabb részt a vezetékből, amit az új konnektorba beköthetünk.

3. A kettes konnektor bekötése a régi helyére

Ha eltávolítottuk a régi konnektort, megkezdődhet a kettes konnektor bekötése. Amennyiben minden szakszerűen készült a vezetékezés során, három kábellel kell dolgoznunk. A fázist (fekete, barna vagy szürke vezeték) a bal oldali kábel csatlakozóba kell illeszteni. A nullát (kék vezeték) a jobb oldali lyukba illesszük, a földelést (zöld-sárga vagy piros) pedig középre. A fázist és a nullát, ha felcseréljük, nagy probléma nem történik. A földelést viszont mindenképpen középre kell csatlakoztatni. Ha a földelés és a fázis összeér, az áramot nem fogjuk tudni visszakapcsolni, a biztosíték folyamatosan le fog oldani, azaz áram “leverni a villanyórát”. Ha a földelés a nullával ér össze, és van áramvédő kapcsoló a hálózaton, akkor az fog lekapcsolni, míg ha nincs, akkor látszólag minden rendben lesz, viszont a földelés nem fogja tudni ellátni a feladatát, és akár máshol kisebb-nagyobb áramütést okozhat.

A kábeleket a csavarok megszorításával tudjuk rögzíteni. Ezt óvatosan, de határozottan kell végezni, nem szabad túl erősen meghúzni őket, de elég erősen ahhoz, hogy stabilan tartsák a drótot, viszont ne törjön meg a vezeték. Ha régi, alumínium kábel van a falban, ez nagyon könnyen előfordulhat, de az újabb, rézből készült kábelek esetén is találkozhatunk a problémával.

4. A kettős konnektor rögzítése a falba, burkolat felszerelése

Ha a kábeleket bekötöttük, és ellenőriztük, hogy kellően erősen tartanak, nem sérültek, nem törtek meg, ideje rögzíteni a falba a konnektor belső részét. Ehhez a kábeleket rendezzük el úgy, hogy a fém részt be tudjuk illeszteni a szerelő dobozba. A konnektor belsejét a karmokkal tudjuk rögzíteni. A pontos beillesztés után meg kell húzni a karmokat tartó csavarokat. Ennek hatására a karmok kitágulnak, és masszívan rögzítik a konnektor belső részét a dobozba. Figyeljünk oda, nehogy odacsípjük valamelyik vezetéket a rögzítő karmokkal, mert zárlatot vagy akár áramütést okozhatunk vele az áram visszakapcsolása után. Ezután szereljük fel a konnektor külső burkolatát.

Ha mindezzel végeztünk, kapcsoljuk vissza az áramot. Ha nem veri le rögtön a biztosítékot az áram, valószínűleg jól végeztük a munkát. Ezután próbáljuk ki a konnektort, csatlakoztassunk rá valamilyen elektromos berendezést.

Mikor igényel szakembert a kettős konnektor bekötése?

A kettős konnektor vagy bármilyen más konnektor bekötése házilag is elvégezhető, ha van affinitásunk az ilyen munkákhoz. Ha a régi konnektor kiégett, vagy rendszeresen elmegy az áram különösebb ok nélkül, ha a konnektort leszerelve ugyanolyan színű, vagy kettőnél több vezetéke látunk, vagy úgy ítéljük meg, hogy a kábelek állapota nem kielégítő, szakembert kell hívni. A hibásan működő elektromos hálózat életveszélyes lehet, áramütést, lakástüzet okozhat. Ha úgy érzi, hogy valami nem megfelelő, nem egyértelmű a vezetékezésben, ne végezze házilag a villanyszerelési munkát, hívjon szakembert!

Érdemes lehet még ezt a cikket is elolvasni: Soros konnektor bekötése

Cikk ajánló

Kültéri villanykapcsoló bekötése

Kültéri villanykapcsoló bekötése

Villanykapcsolóra nem csak beltéren, hanem kültéren is sok esetben szükség van. Kertes házban gyakran megyünk ki valamiért a kertbe, vagy a garázsba, és az odavezető utat jó, ha megvilágítjuk. A teraszokon, kerti kiülőkben is gyakran van szükség világításra, melyet...

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

A villanykapcsoló az otthonunk egyik leggyakrabban használt eszköze, így idővel szükségessé válhat a cseréje. Akár elavult, sérült, vagy egyszerűen csak modernizálni szeretnénk otthonunkat, a villanykapcsoló cseréje könnyen elvégezhető feladat lehet. Fontos azonban,...

Dupla villanykapcsoló bekötése

Dupla villanykapcsoló bekötése

A villanykapcsolók a leggyakrabban használt elektromos szerelvények közé tartoznak. Többféle típussal találkozhatunk a hálózatokban. A leggyakrabban használt villanykapcsoló típusok közé tartoznak a dupla villanykapcsolók. A dupla villanykapcsoló bekötése nagyban...