Elektromos hálózat villamos biztonsági felülvizsgálat – kérje Ingatlanvásárlás előtt szakember segítségét

A használt ház, vagy lakás vásárlása esetén gyakran érhetik meglepetések az újdonsült tulajdonosokat. Használt ingatlan vásárlás esetén minden esetben javasolt villanyszerelővel elektromos hálózati auditot végezni, mely sok kényelmetlenségtől és kellemetlenségtől kímélheti meg az új tulajdonosokat. Az audit célja a villamos hálózat biztonságosságának felülvizsgálata, valamint az, hogy a jövőben kívánt teljesítményhez megfelelő-e a jelenlegi hálózat.

Miért fontos az ingatlan villamos biztonsági felülvizsgálata vásárlás előtt?

Az elektromos hálózat az egyik legfontosabb, de gyakran elhanyagolt eleme egy lakásnak. A régi, elavult hálózatok nem minden esetben bírják el a modern háztartási gépek áramigényét, ami túlterheléshez, áramkimaradáshoz, zárlathoz és tűzveszélyhez vezethet. Ezen kívül a nem megfelelő biztosítékrendszer, a sérült szigetelés, a hibás kötések és a sérült vezetékek áramütést is okozhatnak. 

Az felülvizsgálat – vagy más néven audit – során a szakember átvizsgálja a teljes elektromos hálózatot. Megvizsgálja a főelosztó és áramköri megszakítók, a vezetékek és kábelek, a csatlakozók és dugaljak, a villanyszerelési szerelvények és amennyiben van, a földelés állapotát. 

Az Villamos hálózat biztonsági felülvizsgálata során megállapítható, hogy szükségesek-e javítási, korszerűsítési munkák a hálózatban. Az audit segítségével kiderül az is, hogy a lakás elektromos hálózata pillanatnyi állapotában képes-e kiszolgálni leendő új tulajdonosa igényeit (nagyfogyasztók üzemeltetése, esetlegesen elektromos fűtés kiépítése, stb).

Milyen munkák lehetnek szükségesek az villamos biztonsági felülvizsgálat alapján?

Az elektromos hálózat állapotától és a jövőbeni igényektől függően szükségesek lehetnek kisebb nagyobb korszerűsítési, felújítási, bővítési munkálatok, melyeket még beköltözés előtt javasolt elvégezni. A villanyszerelés némi kényelmetlenséggel jár, ezért célszerű azt még addig elvégeztetni, míg nem költöztek be az új lakók.

Elektromos hálózat felújítása

Ha a hálózat elavult, korszerűtlen szükség van az elektromos hálózat felújítására. A rendszer állapotától függ, hogy ez mekkora munkát jelent. Jó esetben csak kisebb javításokra, mint pl előregedett szerelvények cseréje, egy-egy vezeték kicserélése, biztosíték csere, életvédelmi relé bekötése, új áramkör, szerelvények telepítése, vagy a földelés kiépítése van szükség.

Rosszabb esetben szükséges lehet a teljes cseréje a hálózatnak. Ha a vezetékek nagyon régiek, illetve nem megfelelő anyagokból készültek, átláthatatlan a kábelezés, szükséges lehet a teljes csere. A régebbi házak esetén előfordul, hogy házilag történt a villanyszerelés, amely során nem tartották be az alapvető biztonsági előírásokat sem és a kábelek jelölése nem egyértelmű. Az ilyen hálózatokat mindig szükséges megfelelőre cserélni.

Elektromos hálózat megóvása a beázás következményeitől

Ha a hálózat nem megfelelően lett kialakítva, akkor egy nyári extrém zivatar miatti vízbetörés, beázás komoly károkat tud okozni a hálózatban. A felülvizsgálat nem csak a jelenlegi állapotot vizsgáljuk, de az ilyen nem várt beázások lehetséges következményeit is figyelembe vesszük. Sok esetben kisebb javítással vagy egy kiegészítő beépítésével komoly károk előzhetőek meg.

Teljesítmény bővítés

A teljesítmény bővítésre akkor lehet szükség, ha a hálózat terhelhetősége nem megfelelő az új tulajdonos áram fogyasztási szokásainak. Ha mosogatógépet, mosógépet, elektromos tűzhelyet, klímát, vagy más nagyfogyasztókat egy időben szükséges használni, az jelentős terhelést jelent a hálózatra nézve. Ha nem megfelelő a rendszer teljesítménye, a berendezéseket nem lehet majd megfelelően üzemeltetni, rendszeresek lesznek a túlterhelések és az abból következő zárlatok. A zárlat nagyon veszélyes, akár lakástüzet is okozhat, vagy károsíthatja a hálózatot és az arra csatlakoztatott berendezéseket.

Ha szükséges a bővítés, akkor a megnövekedett áramerősségre fel kell készíteni a hálózatot. Ilyenkor szükséges lehet a biztosítékok nagyobbra cseréje, és néhány vezeték kicserélése is, hogy a rendszer minden része biztonsággal elbírja a megnövekedett terhelést. 

A teljesítménybővítéshez regisztrált villanyszerelőre van szükség. A teljesítménybővítés 32 amperig díjtalan, de mérőóra csatlakoztatási díjat kell fizetni. A 32 A feletti igény esetén amperenként kell díjat fizetni az áramszolgáltatónak, de nagyon ritkán szüksége 32 ampernél nagyobb teljesítményre. A bővítési szándékot és a munka elkészültét a szolgáltatónál kell jelezni, melynek folyamatában a regisztrált villanyszerelő segíteni fog.

Korábbi bejegyzésünkben is írtunk már a teljesítmény bővítés eseteiről és tudnivalóiról részletesebben!

Villamos biztonsági felülvizsgálat Pécs és környékén lévő ingatlanoknál

Ha használt ingatlan vásárlását tervezi Pécs és környékén, örömmel segítünk Önnek a villamos biztonsági felülvizsgálat elvégzésében. Sok kellemetlenségtől kímélheti meg magát, ha vásárlás előtt átnézeti a hálózatot, és a szükséges javításokat elvégezteti. Az elektromos hálózatok ugyan nem látszanak, de a XXI. században nélkülözhetetlen a mindennapjainkhoz a megbízható és biztonságos hálózat otthonunkban. 

Ajánló:

Korábbi bejegyzésünkben írtunk néhány fontos figyelmeztető jelről, amire mindenképpen oda kell figyelnie: Villanyszerelési problémák, amiket azonnal kezelni kell. Ha bármilyen jelet észlel, vegye fel a kapcsolatot velünk és kérjen Ön is villamos biztonsági felülvizsgálatot ingatlanjára!

2024-ben várható új támogatásokról már korábban írtunk, milyen lehetőségei vannak a villanyszerelési munkákhoz kapcsolódó támogatás kapcsán.

Egy sajnálatos hír, ahol megelőzhető lett volna a lakástűz. Ön ne járjon így, legyen előrelátó!

Cikk ajánló

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Az elektromos hálózatot nap mint nap használjuk. Fontos, hogy ne csak a fogyasztási igényeinknek feleljen meg a hálózat, hanem a kényelmes használatot is lehetővé tegye. A dugalj, és a villanykapcsoló magasság helyes meghatározása fontos a komfortos használathoz. Mire...

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Érkezik a meleg nyár, a klímaszerelés szezonja - időben kezdjen hozzá elektromos hálózat munkálataihoz A nyári forróságban, mikor beköszönt a kánikula, egy klíma igazi felüdülést tud jelenteni. A forróságban sokan szeretnének azonnal klímát beköttetni, de a klíma...

Esettanulmány – pécsi ingatlan beázása

Esettanulmány – pécsi ingatlan beázása

2023 nyarán többször is az extrém időjárás következményei miatt volt szükség szakértő villanyszerelő beavatkozására. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső nagyon hamar gondot tud okozni, mivel az esővíz elvezető csatornák nem tudják elvezetni a hirtelen jött nagy...