Elektromos teljesítmény bővítés: ha több áramra van szükség

A háztartásokban egyre több elektromos berendezést használunk, amelyek üzemeltetéséhez megnövekedett elektromos teljesítmény is szükséges. Sok esetben előfordul, hogy egy új eszköz bekötéséhez az elektromos teljesítmény bővítése is szükséges lesz. 

Mit jelent az elektromos teljesítmény bővítés?

Az elektromos teljesítmény bővítést gyakran hívják köznyelven amperbővítésnek, vagy amper szám növelésnek is. A lényege, hogy a bővítésnek köszönhetően a megnövekedett elektromos energiaszükséglet okozta feszültségnövekedést elbírja a hálózat. Így az összes elektromos eszköz működtetése sem okozhat problémát a hálózat működésében. 

Mikor szükséges az elektromos teljesítmény bővítés?

Az elektromos teljesítmény bővítése akkor válik szükségessé, ha a hálózat már nem bírja a terhelést. Ha rendszeresen leoldanak a kismegszakítók, amikor nagyobb terhelés éri a hálózatot, szükséges a teljesítménybővítés. A régi házak, lakások esetében igen gyakran szükséges az amperbővítés. Ha az elektromos hálózat nincs korszerűsítve, bővítve, nem tudja kiszolgálni a mai igényeket. 

Egy átlagos család elektromos áram fogyasztása többszörösére növekedett az elmúlt 2-3 évtized alatt. Míg korábban mindössze egy-egy televíziót, mosógépet, bojlert és kisebb elektromos berendezést üzemeltettek a háztartások, addig mára számtalan árammal eszközt használunk a mindennapokban. 

Mindennaposak a mikrohullámú sütők, klímák, szárítógépek, indukciós tűzhelyek, számítógépek és rengeteg egyéb olyan berendezés használata, melyek nélkülözhetetlenné váltak mindennapjainkban. 

elektroms teljesítmény bővítés elektromos berendezésekhez

Nem csak régi házak, lakások esetén lehet szükségünk az elektromos teljesítmény bővítésére. Abban az esetben is szükséges lehet a teljesítmény növelése, ha valamilyen új, nagy teljesítményű elektromos eszközt akarunk üzembe helyezni. Elektromos fűtés, klíma, napelem építésekor, vagy elektromos autó töltőállomás létesítésekor szinte biztosan szükség lesz majd az elektromos teljesítmény bővítésére is. 

Mi szükséges a bővítéshez?

A bővítés adminisztratív munkával is jár, kérni kell az áramszolgáltatótól a bővítést. Célszerű már ebben a fázisban villanyszerelő segítségét kérni, aki segít elkészíteni az igénybejelentő lapot, a műszaki leírást, a kivitelezési dokumentumokat és képben van minden szükséges lépéssel.

Ki végezheti az amperbővítést?

A teljesítmény bővítést csak regisztrált villanyszerelő végezheti el. A regisztrált villanyszerelő olyan szakember, aki jogosul a bővítési munkák és a szabványosítás elvégzésére. Ez azt jelenti, hogy ismeri az áramszolgáltatók előírásait, és a munkavégzését a szabványoknak megfelelően végzi. Alanyi jogon, 32 Amper áramerősségig külön díj nélkül bővíthető egy hálózat, ezen felül a szolgáltatók amperenként díjat számítanak fel.

A folyamat egy előzetes felméréssel kezdődik, amely során megállapítható, hogy milyen mértékű bővítés szükséges. A felmérés során át kell vizsgálni a teljes elektromos hálózatot, hogy a bővített teljesítmény kiszolgálására megfelelőek-e a vezetékek, és a hálózat kialakítása megfelel-e az érvényben lévő szabványoknak. Amennyiben igen, a bővítés viszonylag rövid idő alatt elvégezhető. 

Ha nem megfelelő a hálózat állapota a teljesítmény bővítéshez, előbb fel kell készíteni a hálózatot a munka elvégzésére. Ez időigényesebb és költségesebb munka, azonban mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a hálózat megbízhatóan és biztonságosan működjön. Ha elektromos teljesítmény bővítés szükséges Önnél, keressen minket és segítünk!

Cikk ajánló

Esettanulmány – pécsi ingatlan beázása

Esettanulmány – pécsi ingatlan beázása

2023 nyarán többször is az extrém időjárás következményei miatt volt szükség szakértő villanyszerelő beavatkozására. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső nagyon hamar gondot tud okozni, mivel az esővíz elvezető csatornák nem tudják elvezetni a hirtelen jött nagy...