Elektromos fűtési megoldások

Az elektromos fűtés egyre inkább elterjedőben van hazánkban is. Egyik nagy előnye a magas hatékonysága, és a gyors telepíthetősége. A gázfűtés kiépítése, korszerűsítése tervezéssel, bontási munkákkal és magas költségekkel jár. Az elektromos fűtési megoldások ezzel szemben típusuktól függően igen rövid idő alatt és minimális munkával is kialakíthatók. 

Elektromos fűtési megoldások bontás nélkül

A bontás vagy rombolás nélküli elektromos fűtési megoldások sok esetben semmilyen munkával nem járnak. Egyszerűen csak meg kell vásárolni a megfelelő készüléket, és a konnektorba dugva élvezni a meleget.

A bontás nélküli lehetőségek közül az egyik legismertebb megoldás a hősugárzó, valamint az elektromos konvektorok, vagy radiátorok. Ezekkel nem válthatjuk ki gazdaságosan a ház teljes fűtését, de egy nyaralóban, ahol csak időnként szükséges fűteni, nagy szolgálatot tehet. Szintén jó választást jelentenek, ha szeretnénk rásegíteni a meglévő fűtésre. Többek között egy gyermek érkezésekor hasznos lehet egy megbízhatóan működő elektromos radiátor, vagy hősugárzó, hogy a gyerekszobában, vagy fürdetéskor a fürdőben magasabb hőmérsékletet érhessünk el. 

A hősugárzón és az elektromos konvektoron kívül bontás nélkül telepíthetőek még az infrapanelek is. Az infrapanel egy igen hatékony fűtési megoldás. Hatékonyságát annak köszönheti, hogy nem közvetlenül a levegőt melegíti fel, hanem a helyiségben található tárgyakat melegíti át. Lényegében úgy működik, mint amikor a nap besüt a lakásba. Ennek köszönhetően a lakásban a szálló por mennyisége is minimális lesz és szinte bárhova felrakhatóak a panelek.

elektromos fűtési megoldás

Elektromos fűtési megoldások a gázfűtés kiváltására

Azok az elektromos fűtési lehetőségek, melyek alkalmasak otthonunkban kiváltani a gáz használatát, egy kicsit nagyobb munkával járhatnak. A ház teljes fűtését kiválthatjuk például klímával, amely megfelelő elektromos hálózat esetén minimális bontási munkával elérhető. 

Egy lakásfelújítás során, amikor a padlóburkolatok is kicserélésre kerülnek, érdemes az elektromos padlófűtés kiépítését is átgondolni. Az elektromos padlófűtés lényegében bármilyen padlóburkolat alá könnyen és gyorsan elhelyezhető. A padlófűtés igen kellemes, komfortos érzést biztosít, és nem igényel semmilyen karbantartást. Biztosan nem fog fázni a lábunk a fűtési szezonban a padlón még akkor sem, ha nem viselünk a lakásban lábbelit. 

Hőszivattyús fűtés

A hőszivattyús rendszer napjaink egyik legkorszerűbb, leghatékonyabb és leginkább környezetbarát fűtési megoldása. Nem csak a fűtést, de a hűtést is biztosítja. A működésének lényege, hogy a környezetéből nyeri a hőt, amelyet átalakít fűtési, vagy hűtési energiára, attól függően, hogy mire van éppen szükségünk. 

Előnye, hogy a természetben megtalálható energiát használja, így teljesen környezetbarát és nagyon olcsón üzemeltethető. Nem csak fűteni, vagy hűteni tudunk segítségével, de melegvíz előállítására is alkalmas lehet. Hátránya, hogy kiépítése költséges és elég nagy munkával jár. 

Szükséges-e villanyszerelő az elektromos fűtés beüzemeléséhez?

Ha csak egy hősugárzó, vagy villanyradiátor esetenkénti alkalmazására van szükség, a legtöbb esetben nem szükséges szakember segítsége. Ha nem csak egy helyiségben szeretnénk egy kis plusz meleget, mindenképpen javasolt egy szakember segítségét kérni. Egyrészt fontos, hogy a kiválasztott készülék megfelelő teljesítményű legyen. Ha túl kicsi az elektromos fűtőberendezés teljesítménye, megállás nélkül üzemelni fog, és sok áramot fogyaszt majd, ráadásul jó eséllyel a várt meleget sem fogja biztosítani.

Nem csak a megfelelő teljesítményű eszköz kiválasztásában segíthet egy villanyszerelő. Az elektromos fűtési megoldásokkal plusz terhelést adunk az áramköröknek. Előfordulhat, hogy a hálózat nem bírja majd a terhelést. Ilyen esetben mindenképpen szükséges a hálózat felülvizsgálata, korszerűsítése, bővítése. Ehhez mindenképpen szakember közreműködése szükséges. Ha elektromos fűtési megoldásokon gondolkodik, érdemes már az elején felvenni a kapcsolatot egy villanyszerelővel, aki mindenben segítségére lesz. 

Cikk ajánló

Esettanulmány – pécsi ingatlan beázása

Esettanulmány – pécsi ingatlan beázása

2023 nyarán többször is az extrém időjárás következményei miatt volt szükség szakértő villanyszerelő beavatkozására. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső nagyon hamar gondot tud okozni, mivel az esővíz elvezető csatornák nem tudják elvezetni a hirtelen jött nagy...