Teljesítménybővítés

Régebbi otthonok esetén nagyon gyakran válik szükségessé a teljesítménybővítés, mely a laikusok számára sok nehézséget okozhat. Sokan elvesznek a részletekben, és nem tudják hogyan is kezdjenek neki. Ebben szeretnénk most segítséget nyújtani, hogy könnyen meg tudja állapítani, hogy szükséges-e a teljesítménybővítés, és ha igen, hogyan tudja elvégeztetni.

Mikor szükséges a teljesítménybővítés?

Az elektromos hálózatok mindig a szükséges terhelés kiszolgálásra vannak megtervezve. Kiépítésük során figyelemmel kell lenni a későbbiekben használandó elektromos berendezések áramigényére, és ennek megfelelően kell a hálózat szükséges teljesítményét meghatározni. 

Néhány évtizede még jóval alacsonyabb terhelést kellett elviselni egy elektromos hálózatnak, mint napjainkban. Mára már minden háztartásban van mosógép, mikrohullámú sütő, televízió, számítógép, stb. Sok helyen használnak klímát, villany-, vagy indukciós tűzhelyet, szárítógépet, mosogatógépet és számtalan egyéb eszközt, melyet árammal üzemeltetnek. Az elektromos áram igényünk jóval nagyobb lett, ennek köszönhetően jóval nagyobb terhelésnek tesszük ki az elektromos hálózatot is. 

A teljesítménybővítés akkor szükséges, ha egy elektromos hálózat nem képes biztonságosan és optimálisan üzemeltetni a hozzá csatlakoztatott berendezéseket. Ha gyakran leoldanak a kismegszakítók, amikor valamilyen berendezés bekapcsol, vagy több berendezés egyszerre üzemel, az egyértelmű jele annak, hogy teljesítménybővítés vált szükségessé.

Teljesítménybővítés lépései

Ha szükséges a teljesítménybővítés, akkor mindenképpen szükséges lesz egy regisztrált villanyszerelő bevonása. A teljesítménybővítéssel járó feladatokat csak a regisztrált szakemberek végezhetik el. Ha felmerül az igény a bővítésre, már a kezdetekkor kérjünk segítséget. 

Teljesítménybővítést csak regisztrált villanyszerelő végezhet

Teljejsítménybővítést kizárólag regisztrált villanyszerelő végezhet. Az, hogy egy szakember regisztrált, azt jelenti, hogy tisztában van az áramszolgáltató által elvárt szabványokkal, szabályokkal. Ennek megfelelően végzi el a bővítéssel járó munkálatokat, amelyeket az energiaszolgáltató is elfogad.

Segít meghatározni, hogy milyen teljesítményre van szükség a berendezések üzemeltetéséhez. Végigvezet az amperbővítéshez szükséges adminisztratív folyamaton, valamint elvégzi azokat a villanyszerelési munkálatokat is, amelyek szükségesek a megnövekedett teljesítmény biztonságos használatához. 

A bővítés kérelmezése, költségei

A teljesítménybővítést kérelmezni kell az áramszolgáltatónál. Az ehhez szükséges dokumentáció elkészítését célszerű a villanyszerelőre bízni, így jóval egyszerűbb lehet az ügyintézés. Sok idő és idegeskedés megspórolható így.

Az amperbővítés költsége két részletből tevődik össze. Egyrészt az áramszolgáltató felé kell majd fizetni. A bővítésért 32 amperig nem kell fizetni, ez minden fogyasztónak alanyi jogon jár. A teljesítménybővítés ugyan 32 amperig díjtalan, azonban a mérőóra csatlakoztatási díját mindenképpen meg kell téríteni a szolgáltatónak. Efölötti teljesítmény igény esetén amperenként kell majd fizetni, melynek aktuális összegéről az áramszolgáltatónál szükséges érdeklődni. 

A szolgáltatónak fizetendő díjon felül kalkulálni kell még a regisztrált villanyszerelő díjával is. A szakember munkadíját nagyban befolyásolja, hogy milyen munkálatokat kell elvégeznie. Ha a hálózat kiépítése megfelelő a magasabb teljesítmény kiszolgálására, akkor néhány tízezer forinttal lehet számolni, ha azonban a teljes hálózatot át kell alakítani, komolyabb összeggel kell kalkulálni.

Készre jelentés

Ha befejeződtek a teljesítménybővítéssel kapcsolatos munkálatok, készre kell jelenteni a szolgáltató felé a munkát. A bejelentéshez csatolni kell a műszaki dokumentációkat, illetve megkötni a szerződést a kibővített teljesítményről. Amennyiben fizetni szükséges a szolgáltatónak, arra is ilyenkor kerül sor. 

A teljesítménybővítés komoly szakértelmet igénylő munka, melyet csak regisztrált villanyszerelő végezhet. Ha nagyobb teljesítményre van szüksége, keressen minket,  örömmel segítünk a tervezéstől kezdve az engedélyeztetésen át a kivitelezésig mindenben!

Cikk ajánló

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

A villanykapcsoló az otthonunk egyik leggyakrabban használt eszköze, így idővel szükségessé válhat a cseréje. Akár elavult, sérült, vagy egyszerűen csak modernizálni szeretnénk otthonunkat, a villanykapcsoló cseréje könnyen elvégezhető feladat lehet. Fontos azonban,...

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Az elektromos hálózatot nap mint nap használjuk. Fontos, hogy ne csak a fogyasztási igényeinknek feleljen meg a hálózat, hanem a kényelmes használatot is lehetővé tegye. A dugalj, és a villanykapcsoló magasság helyes meghatározása fontos a komfortos használathoz. Mire...

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Érkezik a meleg nyár, a klímaszerelés szezonja - időben kezdjen hozzá elektromos hálózat munkálataihoz A nyári forróságban, mikor beköszönt a kánikula, egy klíma igazi felüdülést tud jelenteni. A forróságban sokan szeretnének azonnal klímát beköttetni, de a klíma...