Kismegszakító – mire jó ez?

A kismegszakító az elektromos hálózatokban nélkülözhetetlen szerepet játszik. Minden hálózat elengedhetetlen része, nélküle nem használható az elektromos áram. A kismegszakítók többféle méretben és típusban készülnek, cseréjéhez, üzembiztos működéséhez a megfelelőt kell kiválasztani. Ebben a cikkben összeszedtük a legalapvetőbb és legfontosabb tudnivalókat a kismegszakítókról.

A kismegszakító feladata, működése

A kismegszakító védelmi szerepet játszik az elektromos hálózatokban. Feladata, hogy megvédje a vezetékeket, ezáltal a hálózathoz csatlakoztatott berendezéseket is, a túlfeszültségtől és a rövidzárlatoktól. 

A kismegszakítókban található egy bimetál rész, valamint egy elektromágneses tekercs. A bimetál a túlterhelés elleni védelmet biztosítja. Ha a hálózatot túlzott terhelés éri, a bimetál felmelegszik, és meghatározott mértékű melegedés esetén kiold a kapcsoló, azaz megszakítja az áramkörben a feszültséget.

Az elektromágneses tekercs a rövidzárlatok elleni védelmet biztosítja. Ha rövidzárlat alakul ki, az áram gyorsan és nagymértékben megnő. Az tekercsben mágnesesség alakul ki, mely beindítja a kismegszakító kapcsoló mechanizmusát és elvezeti a rövidzárlat okozta többlet energiát.

kismegszakító

Kismegszakító méretek, mekkora kell?

A kismegszakító méretek szabvány szerint névleges áramértékei a következők lehetnek: 1, 2, 3, 4, 6, 10, 13, 16, 20, 25, 32, 40, 50, 63, 80, 100 és 125 Amper. Lakossági felhasználás esetén általában 10, 16, 20, 25, vagy 32 Amperes kismegszakítókat építenek be a hálózatokban. Azt, hogy mekkora kismegszakító kell egy elektromos hálózatba, mindig a várható terhelés, valamint a vezetékek keresztmetszete határozza meg. E kettőt figyelembe véve lehet üzembiztosan kialakítani az áramköröket.

Amennyiben a meglévő kismegszakító gyakran leold, mert túl alacsony a névleges áramértéke, semmi esetben sem szabad nagyobbra cserélni a vezetékek ellenőrzése, szükség esetén cseréje nélkül. Nem elegendő pusztán egy nagyobb kismegszakítót beépíteni a hálózatba, mert a megnövekedett áramigény jelentette terhelést a vezetékeknek is bírniuk kell. Ehhez megfelelő keresztmetszetű vezeték is szükséges. 

A régi, olvadó biztosítékkal ellátott elektromos hálózatokban igen gyakran cserélték ki a biztosítékokat nagyobbra (“megpatkolták”), hogy a biztosíték ne oldjon ki megemelkedett terhelés esetén sem. Ez látszólag jó megoldás volt, hiszen működhetett egyszerre a mosógép és a hajszárító is, viszont a vezetékek ilyenkor könnyen túlmelegedhetnek, és akár lakástüzet is okozhatnak, de hosszú távon egészen biztosan megsínyli a hálózat a folyamatos túlterhelést.

Kismegszakítók karakterisztikája, B vagy C?

A kismegszakítók karakterisztikája azt jelenti, hogy a kismegszakítóban az elektromágneses kioldás a névleges áram mértékének milyen mértékű túlterhelése esetén old ki. A névleges áram nem azt jelenti, hogy maximum a feltüntetett terhelést képes elviselni megszakítás nélkül, hanem azt, hogy folyamatosan mekkora terhelést bír el. Egy elektromos nagyfogyasztó (pl klíma, mosógép, szárítógép, elektromos sütő, stb) beindulásához ennek a névleges áramnak a többszörösére is szükség lehet, de csak nagyon rövid ideig. 

A kismegszakítók karakterisztikája azt adja meg, hogy mekkora terhelésnek lehet rövid ideig maximálisan kitenni a kismegszakítót. A karakterisztikát betűkkel jelölik, amely jelölések a következők lehetnek: B, C, D, K, Z és MA. 

Lakossági felhasználásra a leggyakrabban a B és C karakterisztikájú kismegszakítókat szükséges alkalmazni. A B karakterisztikájú kismegszakító elektromágneses gyorskioldó érzékenysége a névleges teljesítmény 3-5-szörösére van állítva. Ezeket a típusokat ohmos fogyasztók üzemeltetéséhez használjuk, melyek többek között a villanytűzhelyek, bojlerek, vízmelegítők, stb.

A C karakterisztikájúakban a gyorskioldó a névleges teljesítmény 5-10-szeresére van beállítva. Ezeket az induktív és kapcsoló üzemű elektromos berendezések üzemeltetéséhez célszerű használni. Ilyen berendezések a mosógép, a mikrohullámú sütő, a szárítógép, mosogatógép, a klímák, stb. 

A D, K, Z és MA karakterisztikájú kismegszakítók használata lakossági felhasználásra nagyon ritkán szükséges. Ezek a típusok kifejezetten ipari hálózatok és berendezések biztonságos üzemeltetéséhez szükségesek. 

Kismegszakító cseréje

A kismegszakító cseréje esetén minden esetben áramtalanítani kell. Csak a megfelelő méretű és karakterisztikájú típust szabad kiválasztani és beépíteni. Ha van rá lehetőség, ugyanazt a típust célszerű beszerezni, mint ami korábban volt, mert annak a beépítése biztosan egyszerűen megoldható. 

Túlméretezni nem szabad, ezzel veszélyeztetjük az elektromos hálózatot, baleset- és tűzveszélyessé válhat otthonunk. A kismegszakító cseréjét minden esetben célszerű szakemberre bízni, aki ellenőrizni tudja, hogy a hálózatban minden megfelelően működik-e.  

Keress minket: Villanyszerelő Pécs!

Cikk ajánló

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

A villanykapcsoló az otthonunk egyik leggyakrabban használt eszköze, így idővel szükségessé válhat a cseréje. Akár elavult, sérült, vagy egyszerűen csak modernizálni szeretnénk otthonunkat, a villanykapcsoló cseréje könnyen elvégezhető feladat lehet. Fontos azonban,...

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Az elektromos hálózatot nap mint nap használjuk. Fontos, hogy ne csak a fogyasztási igényeinknek feleljen meg a hálózat, hanem a kényelmes használatot is lehetővé tegye. A dugalj, és a villanykapcsoló magasság helyes meghatározása fontos a komfortos használathoz. Mire...

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Érkezik a meleg nyár, a klímaszerelés szezonja - időben kezdjen hozzá elektromos hálózat munkálataihoz A nyári forróságban, mikor beköszönt a kánikula, egy klíma igazi felüdülést tud jelenteni. A forróságban sokan szeretnének azonnal klímát beköttetni, de a klíma...