Hogyan javítsd otthonod elektromos biztonságát?

Az elektromos hálózat minden lakás elengedhetetlen része lett. A legtöbb esetben a nap 24 órájában használjuk anélkül, hogy gondolnánk rá. Az áram azonban rendkívül veszélyes dolog, könnyen okozhat balesetet, ha nem figyelünk rá. Fontos, hogy figyeljünk a biztonságra, és amit lehet tegyünk meg annak érdekében, hogy biztonságosan használhassuk az áramot.

Elektromos biztonság javítása

Az elektromos hálózatok kiépítésére, felújítására törvényileg meghatározott előírások vonatkoznak, melyek betartás kötelező, és ezek az előírások szavatolják a biztonságos üzemelést. Az újabb építésű otthonok esetében már minden esetben földelés, és megfelelő túlfeszültség védelem van kiépítve, életvédelmi relével együtt. 

A régebbi házak, lakások esetén azonban még korábbi szabványoknak megfelelően, került kiépítésre a hálózat. Sok esetben az elektromos hálózat felújítása, korszerűsítése elmaradt, így elavult, kevéssé biztonságos, vagy egyenesen életveszélyes megoldásokkal is találkozhatunk egy-egy otthonban. 

Van néhány olyan fontos része az elektromos hálózatnak, néhány olyan tudnivaló, amelyeket elvégezve, vagy elvégeztetve nagyon sokat lehet tenni az elektromos biztonság javítása érdekében.

Hogyan javítsd otthonod elektromos biztonságát?

Földelés kialakítása

A földelés az egyik legfontosabb biztonsági rendszer a hálózatban. Napjainkra már kötelező a kialakítása, ha nincsen, mindenképpen ki kell alakítani. A feladata, hogy megvédjen az áramütéstől. Ha valamilyen elektromos berendezés földelten van csatlakoztatva a hálózatba, egy esetleges meghibásodásból adódó testzárlat esetén, a berendezés nem okoz áramütést. Azaz, nem tud érintés útján megrázni például egy meghibásodott mosógép, vagy hűtőszekrény, ha zárlatossá válik. 

A földelés kialakításának több módja is van. Két részből áll, az egyik a földelő, a másik a földelő hálózat. Földelést kiépíteni két módon lehetséges: egy építkezés során a földelőt lehet közvetlenül az alap alá beépíteni, vagy utólag egy, a földbe levert földelő rúd segítségével utólag elkészíteni. Előbbi jóval kisebb munkával jár, a földelőt ugyanis olyan mélyre kell elhelyezni, ahol folyamatosan nedves a föld. Ez talajszerkezettől függően akár 5-6 méter is lehet. 

A földelő elhelyezését követően a földelő hálózatot ki kell alakítani, és bekötni az elektromos hálózatba. A földelő hálózatba be kell csatlakoztatni minden áramkört, és minden áramkörön lévő csatlakozási pontot. 

Megfelelő biztosítékok kiválasztása

A biztosítékok (kismegszakítók, elavult rendszerek esetén olvadóbiztosítékok) védik az elektromos hálózatot a túlterheléstől. A megfelelő biztosíték kiválasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy a hálózat biztonságosan működjön. Az alkalmazandó biztosítékok különféle méretben kaphatóak aszerint, hogy mekkora elektromos terhelést képesek elviselni kioldás (lekapcsolás) nélkül. Ennek méretét az határozza meg, hogy az áramkörön a várható maximális áramigény mekkora lesz. 

Ha a terhelés meghaladja a biztosíték méretét, az áramellátás megszűnik, azaz leveri a biztosítékot a hálózat. Ezzel meggátolja, hogy a hálózatban folyamatos túlterhelés alakuljon ki. Túlterherheléses állapot a leggyakrabban akkor alakul ki, ha egy áramkörön több nagyfogyasztó egyszerre üzemel, vagy pedig valamely berendezés, vagy vezeték zárlatos lesz. Ilyen esetekben logikusnak tűnik egyszerűen kicserélni egy nagyobbra a biztosítékot, azonban ez nem ennyire egyszerű.

Az elektromos hálózatokban különböző keresztmetszetű vezetékeket használnak, amely annak függvénye, hogy mekkora terhelés éri majd a kábeleket. Ha egy biztosítékot nagyobbra kell cserélni, akkor sok esetben nem elég csak a biztosíték csere, a vezetékeket is cserélni szükséges. Ha csak a biztosítékot cserélik nagyobbra, a megnövekedett terhelés az elektromos hálózat károsodását okozhatja. A folyamatos túlterhelés hőt termel, amely baleset- és tűzveszélyes. 

Kábelek integritásának ellenőrzése

A kábelek általában a falon belül vannak, így nem lehet észrevenni, ha valamilyen sérülés éri őket. A sérülések többféle okból is kialakulhatnak. A sérült kábelek veszélyesek lehetnek. Könnyen kialakulhat zárlat, amely miatt állandóan leold a biztosíték, vagy nem lesz áram a hálózat egy részében.

Gyakori, hogy beköltözéskor a polcok, szekrények, stb rögzítésénél átfúrják őket. Ez nem minden esetben jelentkezik azonnal, van, hogy hónapokkal később jelentkezik csak a probléma. Probléma esetén érdemes átnézni, hogy hova fúrtunk lyukakat. Ez könnyen elkerülhető egy néhány ezer forintos kábelkeresővel, amellyel fúrás előtt meggyőződhetünk, hogy nincs vezeték a falban. Nem csak villanyvezeték megkeresésére alkalmas, de a vizcsöveket is elkerülhetjük fúrás közben. 

Előfordulhat, hogy a bekötéseknél sérül a kábel. Gyakori, hogy egy konnektor, vagy kapcsoló azért nem működik, mert eltört a csatlakoztatáshoz használt kábel. Az is előfordulhat, hogy felújítás, vagy új szerelvény kialakítása esetén a kábeleket meghúzták, és kilazultak a kötések.

Ha valamilyen szerelvény nem működik, érdemes áramtalanítást követően leszerelni őket, és átnézni a kötéseket. Ha valamely vezeték eltört, akkor a vezetéket blankolva (lecsupaszítva) kössük vissza a helyére. Ha a szerelvényekben nem találunk hibát, a kötődobozokban is könnyen észrevehető, ha egy kábel törött, vagy kicsúszott a kötésből. 

Ha a szerelvények, kötődobozok csatlakozásai épek, nem sérültek, a hiba a falon belül található. Ilyen esetekben műszeres mérésekkel található meg a hiba, melyhez multiméter használható. Ha falon belül van a hiba, azt mindenképpen érdemes már szakemberre bízni, akinek megfelelő műszerei, tudása van a hiba feltárásához és kijavításához. 

Az otthonok elektromos biztonságára nagyon fontos odafigyelni. Hiba esetén a lehető leghamarabb el kell hárítani a problémát. A jól működő hálózat a kényelmünket szolgálja, a hibás hálózat azonban anyagi javainkat és életünket is veszélyezteti. Ha olyan probléma merül fel a működésében, amelyet nem tudunk orvosolni, mindenképpen szakembert kell hívni!

Cikk ajánló

Esettanulmány – pécsi ingatlan beázása

Esettanulmány – pécsi ingatlan beázása

2023 nyarán többször is az extrém időjárás következményei miatt volt szükség szakértő villanyszerelő beavatkozására. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső nagyon hamar gondot tud okozni, mivel az esővíz elvezető csatornák nem tudják elvezetni a hirtelen jött nagy...