Zárlat, áramkimaradás

Az elektromos hálózatokban gyakori hibajelenség, hogy zárlat alakul ki. A zárlat áramkimaradást, rosszabb esetben tüzet okozhat, ezért nagyon fontos, hogy azonosítani tudjuk azt és a probléma forrását.

Mi az a zárlat, és hogyan alakul ki?

A zárlat egy elektromos jelenség. Akkor alakul ki, ha két, vagy esetleg több különböző feszültségű vezeték alacsony ellenállás mellett összeér. Ilyenkor zárlati áram jön létre, mely a normál áramfelvételnél jelentősen nagyobb lehet, túláramot okoz. A jelenséget hang- és fényhatás, valamint magas hő is kísérheti, mely a vezetékek megolvadását, szerelvények (konnektorok, kapcsolók) kiégését, a csatlakoztatott elektromos berendezések túlterhelését és meghibásodását okozhatják.

A zárlat következtében, amennyiben megfelelően működik az elektromos hálózat, azonnali áramkimaradás lesz. Az áramot egészen addig nem lehet majd visszakapcsolni a hibás áramköröm, amíg a zárlatot okozó összetevőket meg nem találjuk.

zárlatos vezeték

Miért okoz áramkimaradást?

Az áramkimaradás zárlat esetén a biztosítékok, vagy kismegszakítók védelmi szerepe miatt alakul ki. Feladatuk, hogy túlterhelés esetén leoldjanak, és azonnal megszüntessék a vezetékek áramellátását. Ha ezt nem tennék meg, a zárlatos összetevők folyamatos veszélyt jelentenének, amelyek áramütést, tüzet okozhatnának. Amennyiben a zárlat folyamatosan fennáll a hálózatban, az áramot egészen addig nem lehet visszakapcsolni a zárlatos áramkörön, míg meg nem szüntetjük a probléma okát. 

zárlat áramkimaradás

Zárlatos áramkör megkeresése

Ha áramkimaradás van, először is meg kell róla bizonyosodni, hogy leoldódtak-e a biztosítékok. Előfordulhat, hogy az áramkimaradás mögött nem zárlat, hanem áramszünet áll. Ha a biztosítékok közül valamelyik lekapcsolt állapotban van, meg kell próbálni visszakapcsolni. Ha sikerül, akkor nincs nagyobb probléma. Gyakran okoz zárlatot, ha egy hagyományos villanykörte kiég, ilyenkor nincs semmi más teendő, mint kicserélni az izzót.

Ha az áram visszakapcsolásakor egy pillatara jön csak vissza az áram, valamelyik áramkörben továbbra is zárlat van. Ilyenkor meg kell keresni a probléma forrását. A legjobb megoldás, ha lekapcsoljuk a kismegszakítókat, majd visszakapcsoljuk az áramot. Egyesével felkapcsolva az áramkörök kismegszakítóit, meg tudjuk találni, hogy mely áramkörön belül van a probléma. Amelyik áramkör visszakapcsolásakor ismét áramkimaradás lesz, azon az áramkörön kell keresni a problémát.

Mi okozhat zárlatot?

Sok minden állhat a probléma hátterében. Igen gyakran valamilyen hibás elektromos berendezés csatlakozik a hálózatot. Ezt úgy lehet kiszűrni, hogy a hibát jelző áramkörre csatlakoztatott összes berendezést le kell választani a hálózatról, és egyesével csatlakoztatni. Ahol az áramkimaradás újra jelentkezik, az a berendezés okozza a problémát.

A zárlat a túl sok csatlakoztatott berendezéstől is kialakulhat, ilyenkor egyszerűen nem bírja a terhelést a hálózat. Ilyen például, ha egy konnektorba egy elosztón keresztül sok berendezést csatlakoztatunk, melyeket egyszerre üzemeltetünk. Ezeket a helyzeteket célszerű elkerülni.

zárlat

Nem csak a berendezések, de a szerelvények is okozhatnak zárlatot. Gyakori, hogy a vezetékek meglazulása okozza a problémát. A konnektorokban, kapcsolókban a sok használat miatt meglazulhatnak, eltörhetnek a vezetékek, melyeket ki kell javítani a probléma megszűnése érdekében. Előfordulhat, hogy az áramkörön belül a falban sérül meg a vezeték, vagy a kötések lazulnak meg, de kismegszakító hibája is okozhatja a problémát. 

Mikor kell szakembert hívni?

Ha végigpróbáltuk a fentieket, ellenőriztük az áramköröket, és nem járunk sikerrel, részleges, vagy teljes áramkimaradás van folyamatosan a lakásban, szakember bevonása szükséges. Ha nem azonosítható be egyértelműen az, hogy mi okozza a zárlat miatti áramkimaradást, égett szag terjeng, kiégnek a konnektorok, világítanak a kötések, vagy felmelegednek a konnektorok, kapcsolók mindenképpen villanyszerelőt kell hívni

Cikk ajánló

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

A villanykapcsoló az otthonunk egyik leggyakrabban használt eszköze, így idővel szükségessé válhat a cseréje. Akár elavult, sérült, vagy egyszerűen csak modernizálni szeretnénk otthonunkat, a villanykapcsoló cseréje könnyen elvégezhető feladat lehet. Fontos azonban,...

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Az elektromos hálózatot nap mint nap használjuk. Fontos, hogy ne csak a fogyasztási igényeinknek feleljen meg a hálózat, hanem a kényelmes használatot is lehetővé tegye. A dugalj, és a villanykapcsoló magasság helyes meghatározása fontos a komfortos használathoz. Mire...

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Érkezik a meleg nyár, a klímaszerelés szezonja - időben kezdjen hozzá elektromos hálózat munkálataihoz A nyári forróságban, mikor beköszönt a kánikula, egy klíma igazi felüdülést tud jelenteni. A forróságban sokan szeretnének azonnal klímát beköttetni, de a klíma...