Konnektor típusok

Ahány ház, annyi szokás, szól a jól ismert mondás, és nincs ez másképp a konnektor típusok között sem. A nálunk használt típus csak egy a sok közül, a világon számos egyéb konnektor típussal találkozhatunk. Egy külföldi utazás során meglepetés is érhet minket, ha például egy telefon töltőt szeretnénk csatlakoztatni a hálózatba, könnyen előfordulhat, hogy nem a Magyarországon megszokott dugaljjal találkozunk.

Konnektor típusok A-tól M-ig

A konnektor típusokat az angol ABC betűivel jelölik, A-tól M-ig. A konnektorok működési elve mindenhol ugyanaz. A konnektor bedugásakor a fázis és a nulla vezetőt, valamint a földelést (ahol van) csatlakoztatjuk, ezzel zárjuk az áramkört. Ennek köszönhetően, amikor az áramkör a villás dugó villáin keresztül zárul, lehetővé válik az áram felvétel a csatlakoztatott eszközzel. Beindul a hajszárító, vagy bekapcsol a tévé, vagy tölteni kezd a telefonunk.

Sok szabvány konnektor típus nagyon hasonló egymáshoz, gyakran csak a villák vastagságában tapasztalható eltérés. Gyakran azonban teljesen máshogy néz ki a konnektor, mint amit mi, magyarok megszoktunk a mindennapokban. A különböző konnektor típusok azért alakultak ki, mert bár a háztartásokban használt áram ún. szinuszos váltakozó áram, de a feszültség és a frekvencia eltérő lehet az országok között.

Általánosságban két feszültség intervallum terjed el a világban, mely 110-127 V Észak-Amerikában, és a 220-240 V az eurázsiai terület esetén. A használt frekvencia 50 Hz, vagy 60 Hz. Magyarországon 230 V feszültségű elektromos áramot használunk, melynek 50 Hz a frekvenciája.

konnektor típusok

A és B típusú konnektor

Az A típusú konnektor egy földeletlen konnektor típus. Főképp az Egyesült Államokban és Kanadában használják, illetve olyan helyeken, amelyek jellemzően ettől a két országtól vették át az elektromos megoldásokat. 1960-tól Amerikában csak a B típusú, három lábas, földelt verzióját használják. Ilyen A típusú konnektor fajtával már leginkább csak régi épületekben lehet találkozni. Más típusú dugaszt csak adapterrel képesek fogadni, de földelt berendezést még adapterrel sem szabad csatlakoztatni az ilyen fajta konnektorhoz!

C típusú konnektor

A C típus egy földeletlen konnektor típus, Europlug néven is ismert. A volt Szovjetunió országaiban, valamint Nyugat-Európa országaiban is használt típus. Villái eltérő vastagsággal készülnek, 4 mm, illetve 4,8 mm vastagok lehetnek.

D típusú konnektor

A D típusú konnektor hivatalos neve BS 546 sztenderd földelt csatlakozó, melyet Nagy-Britannia területén, és egykori gyarmatainak területén, pl. Indiában is használnak.

E típus

Az E típus a hazánkban megszokott konnektorhoz hasonló rendszer. Lábai polarizáltak, a földelés az aljzatból kilógó láb segítségével jön létre. Ez a láb illeszkedik a csatlakozón lévő nyílásba, így téve földeltté a rendszer. Franciaországban, Belgiumban, Lengyelországban találkozhatunk vele. A konnektor típusok közül a nem földelt, C típusú csatlakozót is gond nélkül csatlakoztathatjuk hozzá.

F típus, a magyar konnektor típus

Magyarország esetében az F típusú konnektor a legelterjedtebb, szinte mindenhol ezt használjuk. Ez a típus terjedt el Európa legnagyobb részén, így egy európai utazás során néhány ország kivételével jó eséllyel nem ér minket meglepetés konnektor téren. Oroszországban és Dél-Koreában is ezzel találkozhatunk a konnektor típusok közül.

Oroszország esetében a dugaljba illő villák vékonyabbak, így nem tudjuk majd csatlakoztatni a látszólag ugyanolyan, magyar villás dugót a dugaljba. Fordítva minden további nélkül csatlakoztatható a dugaljba a villásdugó, azaz az orosz villásdugó gond nélkül használható nálunk.

G típusú konnektor

Az Egyesült Királyság területén terjedt el leginkább ez a konnektor típus. Három, polarizált lába van, melyek szögletesek. Két lába vízszintes, egy pedig függőleges irányba áll, a két vízszintes a fázis és a nulla, a függőleges pedig a földelés.

H típusú konnektor

Izrael és Palesztina területén használatos ez a csatlakozó fajta, mely három vékony, szögletes villával készül. 1989 előtt Y formában helyezkedtek el a nyílások a konnektoron. Ezután úgy készítették, hogy a C típusú, Europlug csatlakozók is használhatóak legyenek.

I típus

Az I típus esetében a fázis és a nulla egymással 30 fokos szöget bezárva, fordított V alakban helyezkedik el, köztük pedig a földelés található. A lábai keskenyek és szögletesek. Ausztráliában, Argentínában és Kínában elterjedtek, de megtalálhatók még többek között Új-Zélandon, Tongán vagy Uruguay területén is.

J és K típus

Ez a konnektor típus nagyon hasonlít a C típushoz, de kialakításra került egy harmadik, földelő láb a fázis és a nulla között. A földelés nem egy síkban helyezkedik el a fázissal és a nullával, kissé lejjebb kapott helyet. A J típust leginkább Svájcban használják, de El Salvador, Etiópia, Madagaszkár, Maldív-szigetek, Ruanda területén is találkozhatunk vele.

A K típus annyiban tér el a J típustól, hogy a földelés lába itt nem kör, hanem félkör alakú lett. A K típusú konnektort Banglades, Dánia, Feröer-szigetek, Grönland, Guinea, Madagaszkár, Maldív-szigetek, St. Vincent, Szenegál, Tunézia területén használják.

L típus

Az L típust Olaszországban használják, és kétféle szélességben készül. A kétféle szélesség eltérő áramerősség kiszolgálására készült. A keskenyebbik 10 Amper, míg a szélesebb 16 Amper áramerősségre készült. Ennek oka, hogy a II. Világháború után más költséget jelentett a világításra használt, és a más célból használt elektromosság. 

M konnektor típus

Az M típus műszakilag megegyezik a D típusú, brit eredetű konnektor fajtával. Az M típust a Dél-Afrikai Köztársaságban saját használatra alakították át. Lényegében mindenben megegyezik a D típussal, csak a nagyobb méretű, harmadik lábával különbözik tőle.

A brit D típus a Dél-Afrikai Köztársaság által saját használatra átalakított csatlakozója. Műszakilag megegyezik a D típussal, gyakorlatilag csak túlméretezett harmadik lába különbözik tőle. Egy utazás előtt jó tájékozódni arról, hogy az úticél országban a konnektor típusok közül melyiket használják, hogy ne érjen minket meglepetés. Egy konnektor átalakító beszerzése nagy segítség lehet, ha nem vagyunk abban biztosak, hogy a laptopunkat, vagy telefontöltőnket csatlakoztatni tudjuk majd a hálózathoz.

Kapcsolódó cikkek:

Cikk ajánló

Esettanulmány – pécsi ingatlan beázása

Esettanulmány – pécsi ingatlan beázása

2023 nyarán többször is az extrém időjárás következményei miatt volt szükség szakértő villanyszerelő beavatkozására. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső nagyon hamar gondot tud okozni, mivel az esővíz elvezető csatornák nem tudják elvezetni a hirtelen jött nagy...