Érkezik az új otthonfelújítási támogatás 2024-ben? Időben tervezzen az elektromos hálózat felújítására

A kormány és az önkormányzatok számos támogatást, vagy kedvezményes hitelt nyújtanak  a családoknak otthonfelújításra, amelyek szinte kivétel nélkül lehetőséget teremtenek a villanyszerelési munkák finanszírozására az egyes otthonfelújítási támogatások segítségével. 

Ha az otthonfelújítási munkák során szükséges a villamos hálózat felújítása, korszerűsítése, esetleg napelem telepítése van tervben, érdemes átböngészni a támogatási lehetőségeket. Ha megvan az elképzelés, célszerű minél hamarabb lépni, mert várhatóan megnövekszik majd a szakemberek iránti kereslet a családtámogatásoknak köszönhetően.

Milyen támogatások használhatóak fel az elektromos hálózat felújítására?

A legismertebb támogatási forma talán az idén megváltozott feltételekkel felvehető Családi Otthonteremtési Kölcsön, a CSOK. Az idei évtől ez a lehetőség átalakul, a CSOK Plusz és a Falusi CSOK áll rendelkezésre a gyermekes, illetve gyermeket vállaló családok számára. A  CSOK Plusz önmagában nem használható fel villanyszerelési munkákra, de otthonbővítésre igen, melynek elengedhetetlen eleme a villanyszerelés is.

Falusi CSOK

A Falusi CSOK, mely csak meghatározott településeken érhető el, önmagában is felhasználható korszerűsítési, felújítási munkálatokra, mint az elektromos hálózat korszerűsítése, vagy megújuló energiát használó fűtési rendszerek kiépítése, korszerűsítése.

A fenti lehetőségeken felül érdemes még tájékozódni önkormányzati portálokon is. Az önkormányzatok gyakran nyújtanak támogatást energetikai korszerűsítési munkálatokhoz visszatérítendő, vagy vissza nem térítendő támogatás formájában. A korszerűsítési munkálatokhoz felhasználhatóak még különféle előtakarékossági formák is, melyekkel érdemes élni. 

Napelem rendszerek telepítésére is folyamatosan elérhetőek pályázatok, melyek változó feltételekkel érhetőek el. A pályázatok alkalmasak lehetnek a napelem rendszerek kiépítési költségeinek kiegészítésére, vagy akár teljes finanszírozására is. 

Otthonfelújítási támogatás 2022

Az otthonfelújítási támogatás egy nagyon népszerű felújítást segítő támogatási forma volt, melyet a kormány 2022 december 31-én kivezetett. Azóta gyakran felreppen a hír, hogy a támogatást új formában ismét elérhetővé teszik a családok számára. 

Az otthonfelújítási támogás 2022 év végi kivezetéséig maximum 6 millió forintos keretet lehetett igénybe venni a legalább egy 25 év alatti gyermeket nevelő családoknak. A 6 millióból 3 milliót munkadíjra, míg a maradék három milliót anyagköltségre lehetett elszámolni számla ellenében. 

A támogatás utólagos finanszírozású volt, azaz az igénybevevőknek meg kellett előlegezniük az elvégzett felújítási munkálatok munka és anyagköltségét. Azon családok számára, akik nem tudták ezt az összeget megfinanszírozni, a program keretében maximum 6 millió forintos, kedvező kamatozású kölcsönt biztosítottak a felújítás elvégzése és a támogatás igénybevétele érdekében.

Új Otthonfelújítási támogatás 2024-ben

A 2022 év végén megszüntetett programot sokan támadták azzal, hogy túlságosan tágan értelmezte a felújítás fogalmát, így nem feltétlenül érte el a célját. A munkálatok, – ha egy kicsit is kapcsolódtak a felújításhoz, – már alkalmasak voltak a támogatás igénybevételére, ezzel az ország számára jelentősebb kiadást jelentettek.

A kormány januárban a családtámogatási programok bemutatása után úgy nyilatkozott, hogy minden támogatási formát bemutattak, újabb nem várható. Most mégis megcsillant a remény egy új, átgondoltabb, szabályozottabb felújítási támogatás létrehozására. Az Index.hu információi szerint az új támogatás már olyannyira napirenden van, hogy márciusban már be is jelenthetik annak részleteit.

2024 áprilisban egy külön oldalon találhat hiteles információt a programról

Időben cselekedjen

Ha energetikai korszerűsítést, felújítást tervez, erősen javasolt az előregondolkodás. Amennyiben az otthonteremtési támogatást valóban bejelentik, a kereslet jelentősen növekedni fog a szakemberek, így a villanyszerelők munkája iránt is. Nem csak a munkaerő kereslet növekszik majd meg, hanem az alapanyagok kereslete, és ezzel együtt várhatóan az ára is. 
Amennyiben az elektromos hálózat felújítását, bővítését, korszerűsítését szeretné elvégeztetni az otthonteremtési támogatás segítségével, vagy éppen napelem rendszert telepítene, mielőbb kérjen ajánlatot! Egy jól tervezett felújítás, egy korszerű elektromos hálózat nagyban hozzájárulhat a villanyszámlája csökkentéséhez is.

Az új otthonfelújítási támogatás előtt a legfontosabb teendők

Ahhoz, hogy ne maradjon le a program kihirdetésekor az új lehetőségről, érdemes előre terveznie:

  • Gondolja végig, hogy mivel tudná csökkenteni villanyszámláját? Kérje ebben szakértőnk segítségét
  • Az otthonfelújítási támogatás előtt érdemes konzultálni szakemberrel, aki tanácsot adhat, hogy az otthonfelújítás során milyen villanyszerelési munkákat szükséges vagy érdemes elvégezni, hogy a tervezett munka sikeresen végződjön. Különösen fontos ez, ha elektromos fűtést-hűtést vagy napelemes rendszert szeretne.
  • Tájékozódjon időben az árakról, a szakemberek elérhetőségeiről, időben kell szerződést kötni, a megrendeléseket elindítani ahhoz. A korábbi otthonfelújítási programban sajnos sok család későn kezdett hozzá a munkák szervezéséhez így nem tudta időben benyújtani a megfelelő számlákat és dokumentumokat.
  • A korábbi programban nagyon nagy volt a kereslet a szakemberekre, szakmunkákra. Így ha sokat késlekedik, lehet, már nem fog időben találni megfelelő szakembert az otthonfelújítási munkákra
  • Mielőtt szerződést kötne, vagy megrendelést indítana kiemelten nézze végig a megjelenő pályázat feltételeit. Bizonyos esetekben a pályázat megjelenése előtt megkötött szerződéseket, számlákat nem fogadnak be. Várja meg a pályázat kiírását, legyen kész terve, de csak akkor kezdje a megvalósítást, ha biztosan tudja, hogy a felújítási munka finanszírozható a pályázattal.
  • Ha a pályázat utófinanszírozású, akkor Ön nem előre fogja megkapni a pénzt a munkákra, hanem előbb Önnek kell kifizetnie a szakmunkát és később a számlák és dokumentumok alapján fogja visszakapni azt a pályázat keretében. Érdemes ezt figyelembe venni, mielőtt szerződést kötne.
  • Ingatlan felújítás vagy vásárlás előtt gondoljon mindenképpen arra, hogy a villamos hálózatot is érdemes átvizsgáltatnia. Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben: Villamos biztonsági felülvizsgálat vásárlás előtt.
  • Klímaszerelés előtt tájékozódjon, mert ha fűtési célra is használni kívánja a klímaberendezést, akkor fűtés korszerűsítés kapcsán akár meg is felelhet a feltételeknek. A klímaszerelés előtti gondoljon az otthon elektromos hálózat bővítésére is

Cikk ajánló

Kültéri villanykapcsoló bekötése

Kültéri villanykapcsoló bekötése

Villanykapcsolóra nem csak beltéren, hanem kültéren is sok esetben szükség van. Kertes házban gyakran megyünk ki valamiért a kertbe, vagy a garázsba, és az odavezető utat jó, ha megvilágítjuk. A teraszokon, kerti kiülőkben is gyakran van szükség világításra, melyet...

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

A villanykapcsoló az otthonunk egyik leggyakrabban használt eszköze, így idővel szükségessé válhat a cseréje. Akár elavult, sérült, vagy egyszerűen csak modernizálni szeretnénk otthonunkat, a villanykapcsoló cseréje könnyen elvégezhető feladat lehet. Fontos azonban,...

Dupla villanykapcsoló bekötése

Dupla villanykapcsoló bekötése

A villanykapcsolók a leggyakrabban használt elektromos szerelvények közé tartoznak. Többféle típussal találkozhatunk a hálózatokban. A leggyakrabban használt villanykapcsoló típusok közé tartoznak a dupla villanykapcsolók. A dupla villanykapcsoló bekötése nagyban...