Lakáselosztók felújítása: miért jó a kismegszakító az olvadó biztosíték helyett?

A lakáselosztók, mint bármely más eszközök, idővel elhasználódnak, elavulnak, ezért fontos a rendszeres ellenőrzésük, szükség esetén cseréjük. Különösen fontos az ellenőrzés és szükség esetén a csere egy idősebb ház vásárlásakor, mert előfordulhat, hogy még olvadó biztosíték van kismegszakítók helyett. Ilyenkor az elektromos hálózat átvizsgálásával egyetemben cserélni kell az olvadóbiztosítékokat is.

Miért fontos a lakáselosztók felújítása?

A lakáselosztók nagyon fontos szerepet töltenek be az elektromos hálózatokban. Védik a túlfeszültségtől az áramköröket, és a berendezéseket, illetve az életünket, ha be van építve az életvédelmi, vagy másnéven a FI relé. Biztosítják a megfelelő áramellátást az elektromos eszközök rendeltetésszerű üzemeltetéséhez. 

Ha nem működnek megfelelően, folyamatos hibák jelentkezhetnek a hálózatban, amelyek kisebb nagyobb problémákhoz vezetnek. A villogó lámpák, kiégett konnektorok, gyakran leoldó biztosítékok mind valamilyen elektromos hibára utalnak, melyeket sok esetben a nem megfelelően működő lakáselosztók okoznak. Különösen fontos a lakáselosztók felújítása, ha még olvadó biztosítékok vannak, ezeket mindenképpen cserélni kell korszerű kismegszakítókra.

lakáselosztók felújítása

Miért kell lecserélni az olvadó biztosítékokat kismegszakítókra?

Az olvadó biztosíték a maga idejében egy nagyon jó megoldás volt, és jelenleg is használják még bizonyos területeken az elektronika területén. Lakások esetében azonban az idő eljárt felette, és már szabványon kívülinek számít. Az olvadó biztosíték feladata ugyanaz, mint a kismegszakítóké, azaz védeni a hálózatot a túláramtól és a zárlattól. Található bennük egy olyan rész, amely túláram esetén megolvad, ezzel megszakítva az áramkört. Ezt a fajta biztosítékot kioldása, azaz elolvadása esetén cserélni kell.

Amikor még szabványosak voltak, jóval kisebb terhelésnek voltak kitéve az elektromos hálózatok, kevesebb berendezést üzemeltettek a háztartásokban. Az idő múlásával, ahogy egyre több elektromos gép használata vált mindennapossá, az olvadóbiztosítékok nem bírták a terhelést és gyakran leoldottak. Sok esetben cserélték ki őket erősebbre házilag, hogy bírja a terhelést, de a hálózat többi részével nem foglalkoztak. 

Nem csak a nagyobbra cserélés vált megszokottá, hanem az úgynevezett patkolás is. A patkolás azt jelenti, hogy egy, az olvadó biztosítékba helyezett dróttal újra vezetőképessé tették a biztosítékot, amelyen így kontroll nélkül folyhatott az áram bármilyen erősségben. Ez zárlathoz, túláramhoz, a vezetékek megolvadásához vezethet, károsíthatja a berendezéseket, áramütést és lakástüzet is okozhat. Ha még olvadóbiztosíték található a hálózatban, mindenképpen korszerűsíteni kell. 

Lakáselosztók cseréje során fontos az életvédelmi relé bekötése

A lakáselosztók cseréje során minden esetben be kell kötni az életvédelmi, vagy FI relét is, mely nagyon fontos és napjainkban kötelező eleme az elektromos hálózatnak. A FI relé egy olyan eszköz, amely megjelenésében nagyon hasonlít egy kismegszakítóra, működése azonban más. Kirchhoff csomóponti törvénye alapján működik. A törvény kimondja, hogy a fázisvezetéken az áramkörbe belépő és a nulla vezetéken onnan távozó áram értéke meg kell, hogy egyezzen. Ha bizonyos hibahatár feletti az eltérés, az azt jelenti, hogy valahol “elfolyik” az áram. Ilyenkor pl testzárlatos egy berendezés, vagy valakit éppen ráz az áram. Ha ezt érzékeli az életvédelmi relé, azonnal megszünteti az áramellátást, ezzel sok esetben életet mentve. 

A lakáselosztók felújítása során mindenképpen szükséges az életvédelmi relé bekötése is, hiszen ez az eszköz az életünket és anyagi javainkat is védi. Fogyasztása nincs, így nem kell attól tartani, hogy megemelné a villanyszámla költségeket. A lakáselosztók nagyon fontos szerepet töltenek be az elektromos hálózatban. Ha valamilyen hibát észlelünk, vagy olvadó biztosítékok vannak még bekötve, mindenképpen szükséges a felújításuk. Használt lakás esetén pedig minden esetben javasolt az elektromos hálózatot átnézetni egy szakemberrel, hogy ne érjen minket meglepetés beköltözés után.  

Cikk ajánló

Esettanulmány – pécsi ingatlan beázása

Esettanulmány – pécsi ingatlan beázása

2023 nyarán többször is az extrém időjárás következményei miatt volt szükség szakértő villanyszerelő beavatkozására. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső nagyon hamar gondot tud okozni, mivel az esővíz elvezető csatornák nem tudják elvezetni a hirtelen jött nagy...