Villanyszerelési tippek és trükkök otthoni javításokhoz

Senkit sem szeretnénk feltétlenül a házilag végzett villanyszerelésre buzdítani, a villanyszerelést a legjobb szakemberre bízni. Van azonban néhány olyan kisebb munka, amelyet akár házilag is el lehet végezni. A gyakran előforduló kisebb munkák elvégzéséhez nyújtunk most segítséget néhány tanáccsal, hogy szakember nélkül is biztonságosan elvégezhetőek legyenek ezek a munkák.

Első a biztonság

Mielőtt bármibe is belekezdenénk, a legfontosabb, hogy a biztonságos munkavégzésről ejtsünk néhány szót. Az első és legfontosabb dolog a villanyszerelési munkálatok elvégzéséhez, a biztonságos munkakörülmények megteremtése. Mielőtt nekivágnánk a munkának, meg kell győződni arról, hogy nincs áram a hálózatban.

A megfelelően kiépített hálózat esetén elegendő lenne csak azt az áramkört lekapcsolni a kismegszakítóval, amelyen épp dolgozni akarunk. Ez azonban nem jelent 100%-os biztonságot, a legjobb, ha a biztosítékot és a kismegszakítót is lekapcsoljuk. Elméletileg ilyenkor már nem lehet áram a vezetékekben, de az ördög nem alszik, ezért mindenképpen ajánlott fázisceruza használata is. Pár száz forintért beszerezhető, és segítségével teljesen biztosak lehetünk abban, hogy nem fog kellemetlen meglepetés érni minket, mikor hozzáérünk egy vezetékhez.

Ha meggyőződtünk arról, hogy nincs áram a vezetékekben, megkezdhetjük az elvégzendő munkát.

Vezeték színek, és amire figyelni kell

A legtöbb háztartásban 3 fajta vezetéket találhatunk a villamos hálózatokban. Ezek a fázisvezető, a nullavezető és a védővezető, avagy ismertebb nevén a földelés. A fázis fekete, vagy barna színű, jelölés L, a nullavezető színe kék, jelölése N, a földelés pedig zöldsárga, vagy piros színű, jelölése PE.

Minden esetben figyelni kell arra, hogy a bekötni kívánt elektromos szerelvényekbe a megfelelő helyre kössük be a vezetékeket. Ha a nullát és a fázist felcseréljük, nagy problémát nem okozunk, de ha egy mód van rá, a helyükre kössük őket. A védővezetőt azonban csak és kizárólag a védővezető számára kiépített csatlakozóba szabad bekötni, amennyiben földelt eszközt kötünk be.

Előfordulhat, hogy több, mint három vezetékkel is találkozhatunk, pl csillárkapcsolók esetén, vagy ha a házban háromfázisú rendszer került kiépítésre. Ha minden vezeték ugyanolyan színű, vagy nem igazodunk ki a kábelek között, ne álljunk neki a villanyszerelésnek, legyen akármilyen kis munka is, hívjunk inkább szakembert!

Aljzat, avagy a konnektor cseréje

Az egyik leggyakrabban előforduló munka az aljzatok cseréje. A rendszeres használattól könnyen kilazulhatnak, sérülhetnek. Nem csak sérülés esetén lehet szükséges a konnektor csere. Ha több csatlakoztatási lehetőségre van szükségünk, felszerelhetünk dupla konnektort is a régi helyére, vésés nélkül. A cserének lehetnek akár esztétikai okai is, ha már régiek, elöregedettek és csúnyák.

Fontos, hogy ne akarjunk gyorsan végezni. Ne barkácsoljuk össze a régi és az új szerelvényt egymással. Ne csak a műanyag burkolatot cseréljük le, még abban az esetben sem, ha a két szerelvény kialakítása ezt lehetővé tenné! Régi szerelvényeket ne használjunk fel újra.

Az aljzat csere nem nehéz munka. Első lépésként el kell távolítani a műanyag burkolatot, melyhez szükség lesz egy csavarhúzóra. A fázisceruza ebben is segítségünkre lehet, általában megfelelő méretű a szerelvényekben található csavarok lazítására, illetve meghúzására.

Miután eltávolítottuk a külső műanyag burkolatot, el kell távolítanunk a fém részeket is. Süllyesztett konnektorok esetében a falba egy szerelődobozba van bekötve, amelybe kis karmokkal rögzíthető a fém szerelvény. A szerelvény két oldalán található 1-1 csavar, melyek lazításával a fém részt kihúzhatjuk a falból. Külső konnektor esetében a falba fúrt lyukakban rögzítik a szerelvényeket. Ezeket kicsavarva eltávolítható a konnektor.

Ezután a vezeték rögzítő csavarok lazítása után kihúzhatjuk a kábeleket, és eltávolíthatjuk a szerelvényt. Ezután ellenőrizzük a vezetéket. Ha megtört a belső szál, mindenképpen vágjuk le a sérült részt és blankoljuk (műanyag borítás eltávolítása) újra a kábelt. Ha blankolni kellene, de nagyon rövid már a vezeték és nem lehet kellő mértékben utánhúzni, villanyszerelőre lesz szükség.

Ha a vezeték kellően hosszú, beköthetjük az új szerelvényt a fent ismertetett módon: fázist a fázisba, nullát a nullába, földelést (ha van) a földelésbe. A csavarok megszorításával rögzíthetjük a vezetékeket, ám arra ügyelni kell, hogy ne húzzuk meg túlságosan azokat, mert eltörheti a vezetéket. Ezután szereljük vissza a fém részt a falba, vagy a falra, és helyezzük vissza a külső borítást.

A felszerlés során, ha változik a szerelvény helye, még időben tervezzük meg, hogy milyen magasságba legyen áthelyezve az adott szerelvény!

Villanyszerelési tippek kültéri világítás bekötéséhez

Egy kültéri világítás több szempontból is hasznos lehet. Kiváló dekoráció lehet, meghitt hangulatot kölcsönözhet a kertnek. Ha a praktikum az elsődleges cél, egy kültéri világítással nem kell a sötétben botorkálnunk, ha későn érünk haza, vagy ha valamiért sötétben kell kimennünk az udvarra. Egy mozgásérzékelővel ellátott lámpa is nagy segítséget nyújthat, fokozhatja otthonunk biztonságát.

Bármelyik is legyen célunk, mindenképpen oda kell figyelni a kültéri világítótestek és vezetékek kiválasztásakor. Figyelembe kell venni, hogy hol szeretnénk használni a lámpát, és ott mennyire éri majd a nedvesség. Ha fedett helyen használjuk, megfelelőek lehetnek akár a hagyományos szerelvények is, de ha érheti őket csapadék, vagy pára, esetleg szökőkútba szeretnénk világítást, mindenképpen oda kell figyelni a vízzel szembeni ellenállóképességre.

Ezt a berendezéseken ún. IP számmal jelölik. Nagyon fontos, hogy a különféle környezeti hatásoknak kellően ellenálló szerelvényeket használjunk, hogy megfelelően, és ami még fontosabb, biztonságosan üzemeljen a kültéri világítás. Az IP jelölésekről korábban már írtunk a kültéri konnektor bekötése című írásunkban.

Tippek a mennyezeti ventilátor bekötéséhez

Ha mennyezeti ventilátor bekötését tervezzük, mindenképpen figyelembe kell venni a szoba méretét, és ahhoz megfelelő paraméterekkel rendelkező ventilátort választani. A jól beállított ventilátor télen és nyáron egyaránt hasznos egy lakásban. Nyáron a levegő keringetésével segít a hőmérséklet hűtésében, télen pedig növeli a fűtés okozta komfortérzetet azáltal, hogy egyenletes hőmérsékletűvé teszi a szoba levegőjét.

A ventilátor önmagában sem könnyű. Ha olyan modellt szeretnénk, amelyen lámpa is található, kifejezetten nehezek lehetnek egy átlagos lámpához képest. Ezért mielőtt megvásárolnánk, ellenőrizni kell a csillárkampó teherbírását és állapotát. Ha szükséges, akkor cserélni kell, vagy újat beszerelni, hogy biztosan megtartsa a ventilátor súlyát.

A bekötése lényegében megegyezik bármely lámpa bekötési módjával, a megfelelő vezetékeket kell a megfelelő helyekre bekötni. Amire azonban figyelni kell, az a ventilátor centrírozása. Ha forgás közben mozog a ventilátor, kimozgathatja a rögzítő kampót a plafonban, ami a ventilátor leeséséhez következhet, mely erősen balesetveszélyes. Ha a ventilátor rázkódik bekapcsolt állapotban, centrírozni kell.

Általában találhatóak a ventilátorok csomagolásában kis súlyok, amelyeket a lapátokra rárakva egyensúlyba hozható a ventilátor forgás közben. A súlyok helyzetét változtatva, figyelve a rázkódást lassan, de biztosan be tudjuk állítani, hogy megfelelő egyensúlyban legyenek a lapátok.

Mikor hívjunk villanyszerelőt?

A fentebb részletezett munkákat, és néhány egyéb apró munkát akár házilag is elvégezhetjük. Ha azonban biztosra akarunk menni, vagy félünk a villanyszereléstől, nem igazodunk ki a kábeleken, vagy a hálózatot jelentős mértékben érintő változtatásokat kell elvégezni, mindenképpen szükséges villanyszerelőt hívni. Az elektromos áram nagyon veszélyes dolog. A hibásan elvégzett szerelésekből meghibásodások, balesetek, áramütés, és akár lakástűz is kialakulhat. Egy villanyszerelő segítségével mindezek garantáltan elkerülhetőek.

Cikk ajánló

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

A villanykapcsoló az otthonunk egyik leggyakrabban használt eszköze, így idővel szükségessé válhat a cseréje. Akár elavult, sérült, vagy egyszerűen csak modernizálni szeretnénk otthonunkat, a villanykapcsoló cseréje könnyen elvégezhető feladat lehet. Fontos azonban,...

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Az elektromos hálózatot nap mint nap használjuk. Fontos, hogy ne csak a fogyasztási igényeinknek feleljen meg a hálózat, hanem a kényelmes használatot is lehetővé tegye. A dugalj, és a villanykapcsoló magasság helyes meghatározása fontos a komfortos használathoz. Mire...

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Érkezik a meleg nyár, a klímaszerelés szezonja - időben kezdjen hozzá elektromos hálózat munkálataihoz A nyári forróságban, mikor beköszönt a kánikula, egy klíma igazi felüdülést tud jelenteni. A forróságban sokan szeretnének azonnal klímát beköttetni, de a klíma...