Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Az elektromos hálózatot nap mint nap használjuk. Fontos, hogy ne csak a fogyasztási igényeinknek feleljen meg a hálózat, hanem a kényelmes használatot is lehetővé tegye. A dugalj, és a villanykapcsoló magasság helyes meghatározása fontos a komfortos használathoz.

Mire kell figyelni az elektromos szerelvények (villanykapcsoló, dugaljak) kialakítása során?

Mielőtt még meghatároznánk a dugaljak és a villanykapcsolók magasságát, az első és legfontosabb szempont, hogy a szerelvényeket a megfelelően kiépített áramkörökhöz csatlakoztassuk. Az áramkörök kiépítésénél figyelembe kell venni a várható terhelést, és ez alapján megválasztani a vezetékeket, szerelvényeket. A nagy fogyasztókat, mint pl a villanytűzhely, szárítógép, mosógép, stb külön áramkörre szükséges bekötni, amelyek így üzembiztosan működhetnek.

A világítást is célszerű külön áramkörre kötni. Az alacsonyabb áramigényű fogyasztók (tv, számítógép, stb) számára is szükséges lesz egy áramkör, amelyen ki lehet építeni a dugaljakat.

A szükséges áramkörök számát nagyban befolyásolja a ház alapterülete, a helyiségek száma és az elektromos berendezések mennyisége.

1. Villanykapcsolók, dugaljak számának meghatározása

Az elektoromos hálózatokat évtizedekre építik, így nem csak a dugalj, vagy a villanykapcsoló magasság megtalálása fontos, de azok számának meghatározása is nélkülözhetetlen. Ilyenkor célszerű kicsit előre gondolkodni, és nem csak a meglévő berendezésekre gondolni. 

A villamos szerelvények ugyan utólag is beköthetők a hálózatba, de sok kényelmetlenséggel jár, ezért célszerű előre gondolkodni. Inkább eggyel több konnektor kerüljön kiépítésre, mint amire szükség van pillanatnyilag, így elkerülhető az elosztók és a hosszabbítók használata. Arra is érdemes figyelni, hogy egy szoba az évek során átrendezésre kerülhet, így fontos, hogy több helyen is legyen kényelmesen elérhető áramforrás, vagy villanykapcsoló. 

2. A villanykapcsoló magasság meghatározása

A villanykapcsoló magasság meghatározása fontos, hiszen a kapcsolókat használjuk a legtöbbet egy hálózaton. Nem csak a villanykapcsolókra vonatkozik, de az összes olyan szerelvényre, amellyel valamit kapcsolunk, vagy szabályozunk, mint pl termosztátok, csengők, stb. Ha a kapcsoló nem esik kézre, akkor kényelmetlen lehet a használata. A villanykapcsoló magasság természetesen tetszés szerint megválasztható, de vannak általánosan elterjedt magasságok.

A legelterjedtebb magasság villanykapcsoló esetében a földtől mért 115-140 centi közötti magasság. Ha akadálymentes hálózat kialakítása a cél, akkor a villanykapcsoló magasság ennél alacsonyabb, általában 85-110 cm közötti.

3. Dugaljak magassága

A dugaljak magassága általában a padlótól számított 40 centiméter. A dugaljakhoz csatlakoztatott berendezéseket általában a földhöz viszonylag közel használjuk. A számítógépet asztalon, a tévét szekrényen, vagy konzolon, de többnyire közel a földhöz. A legtöbb esetben a berendezésekhez adott tápkábelek kellő hosszúságúak minden esetben. 

A kivételt erősítő szabály a dugaljak elhelyezése esetében a vizes helyiségek (konyha, fürdő, mellékhelyiség), illetve minden olyan helyiség, amelyet elönthet a víz. Ilyenek például a pincék, alagsorok. A víz elleni védelemre gondolva ilyen helyiségekben célszerű a villanykapcsolók magasságában felszerelni a dugaljakat is, ezzel biztonságosabbá tenni a hálózatot. 

A dugaljak, termosztátok, vagy a villanykapcsolók magasságának, és elhelyezkedésüknek meghatározása látszólag nem tűnik fontosnak. A mindennapi életben azonban a nem megfelelő villanykapcsoló magasság, a kevés dugalj, vagy a rosszul kiépített szerelvények okozta probléma bosszantó tud lenni, ezért érdemes ezekre is odafigyelni.

Cikk ajánló

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Érkezik a meleg nyár, a klímaszerelés szezonja - időben kezdjen hozzá elektromos hálózat munkálataihoz A nyári forróságban, mikor beköszönt a kánikula, egy klíma igazi felüdülést tud jelenteni. A forróságban sokan szeretnének azonnal klímát beköttetni, de a klíma...

Esettanulmány – pécsi ingatlan beázása

Esettanulmány – pécsi ingatlan beázása

2023 nyarán többször is az extrém időjárás következményei miatt volt szükség szakértő villanyszerelő beavatkozására. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső nagyon hamar gondot tud okozni, mivel az esővíz elvezető csatornák nem tudják elvezetni a hirtelen jött nagy...