Esettanulmány – pécsi ingatlan beázása

2023 nyarán többször is az extrém időjárás következményei miatt volt szükség szakértő villanyszerelő beavatkozására. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső nagyon hamar gondot tud okozni, mivel az esővíz elvezető csatornák nem tudják elvezetni a hirtelen jött nagy vizet. A víz több pécsi ingatlanba is betört és elárasztotta a pincét, az alagsort. Egyik ingatlanban nem volt megfelelően kialakítva az elektromos hálózat, így a beázás megszűntetése után sem tudták visszakapcsolni az elektromos hálózatot a házban. Ezután szakértő villanyszerelő hárította el a hibát. A hiba elhárítása után az elektromos hálózatot újra ellenőrizte és a szükséges kisebb javításokat, kiegészítéseket is beépítette.

A beázás veszélyei az elektromos hálózatra

A pincék gyakran ki vannak téve a nedvességnek, beázásnak, ami komoly elektromos veszélyeket hordoz magában. A nagy esőzések idején, vagy a hó olvadásakor sok ház pincéjében megjelenhet a víz. A nedvesség már önmagában képes komoly anyagi kárt okozni a pincében tárolt holmikban, de a víz és az áram együttes jelenléte súlyos áramütéshez, sőt tűzhöz is vezethet. 

Időben nézesse át a pince elektromos hálózatát!

A pincék gyakran ki vannak téve a nedvességnek, beázásnak, ami komoly elektromos veszélyeket hordoz magában. A nagy esőzések idején, vagy a hó olvadásakor sok ház pincéjében megjelenhet a víz. A nedvesség már önmagában képes komoly anyagi kárt okozni a pincében tárolt holmikban, de a víz és az áram együttes jelenléte súlyos áramütéshez, sőt tűzhöz is vezethet. 

Mire kell figyelni a pincében a villanyszerelés és az elektromos berendezések használata közben?

Ha a villanyszerelés a pincében történik, mindig be kell tartani a vonatkozó szabványokat. Lakossági felhasználás esetén célszerű a falban elvezetni a vezetékeket. A falon kívüli, védőcsöves vezeték elvezetés gyorsabb és a pincében esztétikailag sem probléma, de mégsem javasolt. A víz betörése esetén jóval könnyebben bejuthat a víz a vezetékek közé, mintha rejtetten, a falban lennének elvezetve.

A kapcsolókat, konnektorokat a pincében nem szabad a padló közelébe helyezni, még ha kényelmesebb megoldást is jelentene a mindennapi használatban. A szerelvényeket minimum vállmagasságban érdemes kialakítani, hogy beázás esetén ne folyhasson beléjük egyből a víz. A pincék gyakran beázás nélkül is dohosak, párásak, ezért a kapcsolók, dugaljak felszerelése során célszerű a megfelelő típusokat felhelyezni.

A pince áramkörét külön Fi relével kell ellátni. A külön Fi relé beépítésével elkerülhető az, hogy a beázás esetén zárlat keletkezzen, viszont a ház többi részében nem szűnik meg az áramellátás. Így az áramütés veszélye is elkerülhető, valamint a hálózat többi részében nem keletkezhet kár. A házban folyamatos marad az áramellátottság, míg Fi relé nélkül a teljes hálózat leoldana. Egészen addig nem lenne áram sehol, míg a beázásból keletkezett problémákat ki nem javították. 

Elektromos berendezések elhelyezése – gondoljunk a beázásra!

Nem csak az elektromos hálózat védelmére kell odafigyelni. A hálózathoz csatlakoztatott elektromos eszközökre lényegében a hálózat részeként kell gondolni. A pincékben is gyakran használunk hosszabbítókat, elosztókat. Ezek csatlakozóit sem szabad a föld közelébe tenni, óvni kell őket a nedvességtől.

Az elektromos gépeket se közvetlenül a földre helyezzük. Ez sok esetben súlyukból, vagy funkciójukból adódóan nem könnyű feladat. Természetesen nem rakhatunk egy felültöltős mosógépet, vagy egy felfelé nyíló fagyasztóládát másfél méteres magasságba, de ha csak 15-20 centivel a padlószint fölé rakjuk őket, pl egy raklapra, a kisebb beázások esetén nem fognak tönkremenni és a hálózatban sem fog kár keletkezni, és ezzel is már sokat tettünk az elektromos hálózat biztonságáért.

Mit tegyünk, ha beázott a pince?

Ha megtörtént a baj, és beázott a pince, áll a víz a padlón, mielőtt bármit is tennénk, áramtalanítani kell. Áramtalanítás után legfontosabb a kármentés. Kell keresni egy szakembert, aki kiszivattyúzza a vizet a pincéből, hogy biztonságban be tudjunk menni. Ezután minden értékes berendezési tárgyat, iratokat, amelyeknek ártana a víz, ki kell vinni. 

Ha már nincs víz a pincében, folyamatos szellőztetéssel, esetleg ventilátorok, páraelszívók segítségével ki kell szárítani a pincét amennyire lehet. A keletkezett károkat, a kármentés folyamatát fényképekkel dokumentálni kell, amelyet majd a biztosítónak el kell küldeni a kárrendezés érdekében.

Ha az elektromos hálózatot is víz érte, mielőtt visszakapcsolnánk az áramot, mindenképpen villanyszerelőt kell hívni, hogy ellenőrizze a hálózat állapotát. Így biztosra mehetünk, hogy az áramot biztonságos visszakapcsolni, nem okoz áramütés, zárlat, nem keletkezik még nagyobb kár.

A pince elektromos hálózatát érdemes már a baj megtörténte előtt átvizsgáltatni villanyszerelővel. Az átvizsgálás során megállapítható, hogy szükséges-e valamilyen átalakítás annak érdekében, hogy az elektromos hálózat a lehető leginkább védve legyen a pincében beázás esetén.

Cikk ajánló

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Az elektromos hálózatot nap mint nap használjuk. Fontos, hogy ne csak a fogyasztási igényeinknek feleljen meg a hálózat, hanem a kényelmes használatot is lehetővé tegye. A dugalj, és a villanykapcsoló magasság helyes meghatározása fontos a komfortos használathoz. Mire...

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Érkezik a meleg nyár, a klímaszerelés szezonja - időben kezdjen hozzá elektromos hálózat munkálataihoz A nyári forróságban, mikor beköszönt a kánikula, egy klíma igazi felüdülést tud jelenteni. A forróságban sokan szeretnének azonnal klímát beköttetni, de a klíma...