Életvédelmi Fi relé fontossága, működése

Az életvédelmi relé, ÉV relé, vagy másnéven FI relé egy olyan eszköz, amelynek célja az áram által okozott személyi sérülések megelőzése. Ránézésre igen hasonló egy kismegszakítóhoz, de működése más célokat szolgál. Az új elektromos hálózatoknak már törvényileg előírt, kötelező eleme, de minden háztartásban javasolt a beépítése.

fi relé a bal oldalon

Miért fontos az életvédelmi relé?

Az életvédelmi relé (ÉV relé), vagy FI relé egy olyan elektromos kapcsoló, amely azonnal megszakítja az áramellátást, ha valahol szivárgó áramot észlel. Ez akkor alakul ki, ha zárlatos lesz egy berendezés, vagy valaki megérinti a feszültség alatt lévő vezetéket, azaz áramütést szenved. Azért kapta az életvédelmi relé nevet, mert szó szerint az életet védi. 

Ha egy elektromos berendezés, pl egy állólámpa zárlatos, és nincsen életvédelmi relé beépítve a hálózatba, hozzáérve áramütést okozhat. Szerencsétlen esetben az áram addig folyik keresztül a testünkön egy ilyen berendezést megérintve, míg valaki le nem kapcsolja az áramot. Ez igen könnyen halálos is lehet. A FI relé szerepe ezt megakadályozni, és minimalizálni az áramütés súlyosságát.

Hogyan működik az ÉV relé?

Az életvédelmi relék Kirchhoff csomóponti törvénye alapján működnek. Kirchhoff törvénye kimondja, hogy 230V-os váltakozó áramú hálózatot feltételezve (amilyen hazánkban és a világ nagy részén is van), a fázis vezetéken beérkező áram értéke megegyezik a nulla vezetékben folyó áram értékével. 

Az ÉV relé nem csinál mást, mint ellenőrzi, hogy a beérkező áram értéke megegyezik-e a távozó áram értékével. Amennyiben hibát észlel a hálózatban, működésbe lép és megszünteti az áramellátást. Egészen addig nem lehet ismét áram alá helyezni a hálózatot, míg a hibát el nem hárítottuk. 

Az emberre már 70 mA erejű áramütés is veszélyes lehet, ezért az életvédelmi relé érzékenysége a legtöbb esetben általában 30 mA a lakásokban, ez a leginkább elterjedt. Léteznek ennél érzékenyebb, és kevésbé érzékeny relék is. Érzékenyebb Fi relét használnak például olyan helyeken, ahol az elektromos berendezés közvetlenül vízzel érintkezhet, pl medencék világításánál, jakuzzik fúvókáinál, stb. 

Kevésbé érzékeny ÉV reléket alkalmaznak például nagyobb épületek fő áramköreinek biztosítására, ahol a többi áramkör külön-külön is biztosítva van érzékenyebb berendezésekkel.  

Életvédelmi FI relé bekötése

Az életvédelmi relé bekötése minden esetben villanyszerelő feladata, házilag nem szabad próbálkozni vele. Bekötése ugyan nem túl bonyolult, de ismerni kell hozzá a teljes elektromos hálózatot. Tudni kell hány fázis jön be, mekkora a vezetékek keresztmetszete, és ez alapján kell kiválasztani és bekötni a megfelelő FI relét. 

Régi, vagy nem megfelelően kiépített hálózatok esetén előfordulhat, hogy a FI relé rögtön és folyamatosan megszakítja az áramot akkor is, ha semmi nincs bedugva a konnektorba, vagy rákötve a hálózatra. Ilyen esetekben valahol egy sérült vezeték van, amely miatt működésbe lép az életvédelmi relé. Ha ez a hiba jelentkezik, szükséges a teljes hálózat átvizsgálása, korszerűsítése, javítása. 

Az életvédelmi relé nagyon fontos része az elektromos hálózatnak, ha még nincsen beépítve, mindenképpen javasolt a beépítése. Egyszeri költséget jelent, nem fogyaszt áramot, de megmentheti saját, vagy családtagjaink, házi kedvenceink életét, így mindenképpen javasolt a bekötése. Pécs és Baranya megye területén vegye fel velünk a kapcsolatot, és villanyszerelőink megoldják a problémát!

Cikk ajánló

Túlfeszültség védelem

Túlfeszültség védelem

Az elektromos hálózat egyik fontos védelmi rendszere az életvédelmi relé mellett a túlfeszültség ellen védő eszközök használata. A túlfeszültség védelem meglétére ritkán van szükség, de ha kellene, és nincsen, súlyos problémák alakulhatnak ki a hiánya miatt.  Mire jó...

Indukciós tűzhely

Indukciós tűzhely

A régi idők vaslapos villanytűzhelyei igen sokat fogyasztottak, a villanytűzhelyek megítélése korában eléggé negatív volt. Nagy előrelépés volt a kerámia lap megjelenése és elterjedése, mely jóval nagyobb hatékonysággal képes a hőleadásra, mint a vaslapos társaik. Az...

Villanyszámla csökkentése – de hogyan?

Villanyszámla csökkentése – de hogyan?

Amióta megemelkedtek az energiaárak, egyre inkább előtérbe kerülnek a rezsicsökkentési módszerek. Egy kis odafigyeléssel észrevétlenül is sokat spórolhatunk. A villanyszámla csökkentése többféle módon is megoldható, melyekből összeszedtünk néhányat. Villanyszámla...