Túlfeszültség védelem

Az elektromos hálózat egyik fontos védelmi rendszere az életvédelmi relé mellett a túlfeszültség ellen védő eszközök használata. A túlfeszültség védelem meglétére ritkán van szükség, de ha kellene, és nincsen, súlyos problémák alakulhatnak ki a hiánya miatt. 

Mire jó a túlfeszültség védelem?

Minden elektromos hálózatnak, legyen az egy ház hálózata, vagy egy árammal működő eszköz elektromos hálózata, van egy bizonyos feszültségű áram, amely nem okoz károsodást a vezetékekben, és a berendezésekben. Ezt hívják névleges, vagy megengedett áramnak. Lakások esetében ez 230 volt feszültséget jelent, ez az a névleges áram, amelyek az otthon vezetékeit és rendeltetésszerűen használt berendezéseit tartós használat mellett sem károsítják. 

Ha ez a feszültség valamilyen okból kifolyólag megemelkedik, túláram, túlfeszültség keletkezik. Ez a túláram elvezetés nélkül már károsíthatja a hálózat vezetékeit, és a hálózatra csatlakoztatott elektromos berendezéseket. Ez igen komoly anyagi károkat és akár tüzet is okozhat. Ezért a keletkezett túlárammal szemben meg kell védeni a hálózatot és a berendezéseket egyaránt. A túlfeszültség védelem lényege, hogy megóvja a hálózatot és a hálózathoz csatlakoztatott eszközöket túláram keletkezése esetén.

Hogyan lesz túlfeszültség a hálózatban?

A túlfeszültség két ok miatt keletkezhet, külső és belső ok miatt. A belső ok lehet, ha valamilyen meghibásodás történik a hálózatban, pl sérül egy vezeték, zárlat következik be, vagy valamilyen fogyasztóval túlterheljük az áramkört. Külső okok közül a legismertebb a villámcsapás. A villám feszültsége 20-30 ezer volt, azaz kb 100 szorosa a háztartások névleges feszültségének.

túlfeszültség védelem a megoldás a villám okozta károk ellen

Ilyenfokú megterhelés a teljes elektromos hálózatot a hozzá csatlakoztatott berendezésekkel egyetemben képes nagyon komolyan megrongálni, súlyos anyagi károkat okozva. Vihar idején elterjedt az, hogy az emberek kihúzzák elektromos berendezéseiket a hálózatból, hogy megóvják őket egy esetleges villámcsapás okozta túlterheléstől. Kétségtelen tény, hogy ez egy hatékony megoldás, ám korántsem teljeskörű. 

A legtöbb embernek ilyenkor a televízió, a számítógép, esetleg a mosógép védelme jut eszébe, amelyeket kihúznak a konnektorból. Ezzel a módszerrel csak csökkentjük a kárunkat, meg nem előzzük. Egy háztartásban számtalan egyéb elektromos berendezés van rácsatlakoztatva a hálózatra, amire nem is gondolnánk. 

Ilyenek többek között a villanytűzhelyek, indukciós tűzhelyek, sütők, klímák és a gyengeáramú hálózathoz (ha van) csatlakoztatott berendezésekről még nem is beszéltünk. A túláram ráadásul nem csak az elektromos gépeket, de a hálózatot is tönkreteheti, mely a gépek értékével összeadva akár milliós kárt is jelenthet. 

Hogyan működik a túlfeszültség védelem?

A túlfeszültség védelem feladata, hogy a fellépő túláramot elvezesse és ezzel megóvja a hálózatot és a hozzá csatlakoztatott berendezéseket. Három fokozata van, az első a központi tápellátást védi, a második az elosztókat és minden ezután következő részt, valamint a harmadik fokozat, mely közvetlenül a csatlakoztatott berendezéseket védi.

A túlfeszültség védelem működése teljesen észrevétlenül történik. Mivel ezek a terhelések igen rövid ideig tartanak, így a túlfeszültség védelmi berendezések is rövid ideig működnek. Amikor túlterhelés történik, megszakítják az áramkört, de olyan rövid időre, hogy ez a lakásban tartózkodóknak nem tűnik fel. Nem kapcsol ki a tévé, nem áll le a mosógép, és a mikrohullámú sütő óráját sem kell újra beállítani. 

Ha nincsen védelem viharban…

A viharok alkalmával nem csak a villámcsapás okozhat túlfeszültséget. A közelmúltban az egyik ügyfelünk összes elektromos berendezését tönkretette a túláram, anélkül, hogy villámcsapás érte volna a házat. Az erős szél hatására összeértek az utcai bejövő vezetékek, így egy fázis helyett két fázis érkezett be a ház hálózatába. Az összes elektromos berendezést cserélni kellett és a gyengeáramú eszközök is elromlottak. Ezután nem volt kérdéses, hogy a túlfeszültség védelem ügyfelünk számára fontos lett.

A túlfeszültség védelem egy nagyon hasznos biztonsági eleme az elektromos hálózatoknak. Az esetek nagyon nagy részében nincs szükség rá, mert nem csap minden héten villám az otthonunkba, de ha szükség lenne rá, és nincsen kiépítve megfelelő védelem, a túlfeszültség komoly károkat okozhat. Ne várja meg, míg Önnél is probléma keletkezik, vegye fel velünk még ma a kapcsolatot!

Cikk ajánló

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

A villanykapcsoló az otthonunk egyik leggyakrabban használt eszköze, így idővel szükségessé válhat a cseréje. Akár elavult, sérült, vagy egyszerűen csak modernizálni szeretnénk otthonunkat, a villanykapcsoló cseréje könnyen elvégezhető feladat lehet. Fontos azonban,...

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Az elektromos hálózatot nap mint nap használjuk. Fontos, hogy ne csak a fogyasztási igényeinknek feleljen meg a hálózat, hanem a kényelmes használatot is lehetővé tegye. A dugalj, és a villanykapcsoló magasság helyes meghatározása fontos a komfortos használathoz. Mire...

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Érkezik a meleg nyár, a klímaszerelés szezonja - időben kezdjen hozzá elektromos hálózat munkálataihoz A nyári forróságban, mikor beköszönt a kánikula, egy klíma igazi felüdülést tud jelenteni. A forróságban sokan szeretnének azonnal klímát beköttetni, de a klíma...