Elektromos hálózat felújítása

Áram nélkül elképzelhetetlenek mindennapjaink, észrevétlenül beépült életünkbe. A legtöbb esetben nem is gondolunk rá, egyszerűen csak természetesnek vesszük. A falakban lévő vezetékek és a hálózatba beépített szerelvények azonban az idő múlásával elhasználódnak, elavulnak. Egy új nagyfogyasztó bekötésével megnövekedett igényeket kellene kiszolgáljanak, amelyekre nem mindig képesek. Ilyen esetekben lesz szükséges az elektromos hálózat felújítása.

Mikor szükséges az elektromos hálózat felújítása?

Az elektromos hálózat felújítása több esetben is szükséges lehet. Nagyon fontos lenne a hálózat rendszeres átvizsgálása, karbantartása, de gyakran elmarad. A hálózat felújítása nem olyan látványos munka, mint egy konyha, vagy fürdőszoba újraburkolása, ezért gyakran nem történik meg. A rosszul működő hálózat baleset- és tűzveszélyes is lehet, ezért az alábbi esetekben mindenképpen szükséges az elektromos hálózat felújítása.

Elektromos hálózat felújítása használt lakás vásárlása esetén 

Egy használt, idősebb lakás, vagy ház vásárlása esetén mindenképpen át kell nézetni az elektromos hálózatot. Napjainkban jóval nagyobb az energiaigényünk, mint néhány évtizeddel ezelőtt volt. A hálózatokat az akkori terhelésre alakították ki, így gyakran nem bírják azt a terhelést, amelynek kitesszük őket. A vezetékek, biztosítékok elavultak lehetnek, és szükség lehet földelés, valamint életvédelmi (fi) relé beépítésére is. 

A felújítás során célszerű előre gondolkodni. Általában használt ingatlan vásárlásakor kisebb nagyobb átalakítások, átépítések történnek, hogy megfeleljen elvárásainknak és igényeinknek új otthonunk. Amennyiben szükséges, ilyenkor célszerű elvégeztetni az elektromos hálózat átalakítását is, hogy a felújítással járó kellemetlenségeken egyszerre átessünk. Át kell gondolni, hogy a kapcsolók, dugaljak, egyéb szerelvények kiosztása megfelel-e az igényeinknek. Fel kell mérni, hogy milyen terhelésnek tesszük majd ki a hálózatot.

Előfordulhat, hogy a későbbiekben új nagyfogyasztót (indukciós főzőlap, elektromos sütő, szárítógép, klíma, elektromos fűtés, stb) szeretnénk majd használni. Ezek nagy terhelésnek teszik ki a hálózatot, igen gyakran szükséges használatukhoz új áramkörök kialakítása, a megfelelő vezetékekkel és kismegszakítókkal.

Szükség lehet még a felújítás során teljesítmény bővítésre, vagy más néven amperbővítésre is. Ilyenkor célszerű átgondolni azt is, hogy tudjuk-e hasznosítani a kedvezményesebb áramtarifa típusokat (éjszakai áram, H tarifa, GEO tarifa). Amennyiben igen, ilyenkor érdemes ezeket is egy füst alatt elintézni.

Elektromos hálózat felújítása biztonsági okokból, hibák esetén

A hibásan működő elektromos hálózat nagyon könnyen komoly bajt tud okozni. Zárlat esetén áramütést szenvedhetünk, de lakástűz is könnyen kialakulhat miatta. Ha hibásan működik a hálózat, a lehető legrövidebb időn belül szakembert kell hívni, hogy elvégezze az elektromos hálózat felújítását! 

elektromos hálózat felújítása

Gyakori hibajelenségek

Biztosan szükséges az elektromos hálózat felújítása, ha rendszeresen hibajelenségek tapasztalhatóak a hálózatban. Ha égett műanyag szaga érezhető a lakásban, folyamatosan vibrálnak a lámpák, sercegő hangok hallhatóak, szikráznak a konnektorok a felújítás elkerülhetetlen lesz.

Ugyancsak szükség lesz javításra, ha a kismegszakítók rendszeresen leoldanak, azaz leverik a biztosítékot. Ilyen esetben a terhelést nem tudja kiszolgálni a hálózat, mindenképpen bővíteni szükséges. 

Biztonsági előírások

A felújítás során meg kell felelni a biztonsági előírásoknak is, hogy a hálózat üzemelése során a balesetek esélyét minimálisra csökkenthessük. Át kell vizsgálni a biztosítékokat. Amennyiben még olvadóbiztosítékok vannak, minden esetben le kell őket cserélni. Ha nincs földelés, ki kell alakítani. Az életvédelmi (fi) relé bekötése is kötelező már minden otthonba. 

A megfelelően működő, korszerű kismegszakítók, a földelés és az életvédelmi relé mind azt a célt szolgálja, hogy biztonságban legyünk. Ha megfelelően működnek, az áramütés veszélye, vagy az elektromos tüzek kialakulásának esélye minimalizálható.

Elektromos hálózat felújításának lépései

Az elektromos hálózat felújításához minden esetben villanyszerelő szükséges, ezért az első lépés az, hogy szakember segítségét kell kérni. A villanyszerelő felméri a hálózat állapotát, valamint az áram fogyasztási szokásokat, igényeket. A hálózat állapotától függően, valamint az igények figyelembevételével meghatározza, megtervezi, hogy milyen munkálatok elvégzése szükséges ahhoz, hogy a hálózat biztonságosan és az igényeket kiszolgálva működhessen. 

Ezt követően történik a munkavégzés, amelynek költsége, időtartama annak függvénye, hogy milyen feladatokat kell elvégezni. Új áramkör, új szerelvények kialakítása, vagy nagyfogyasztók bekötése esetén sokszor nélkülözhetetlen a falak vésése, majd a védőcsövek falba süllyesztése és a vezetékek behúzása. 

Az is előfordulhat, hogy az elektromos hálózat nem igényel nagyobb felújítást, így a munkálatok akár néhány óra alatt is elvégezhetőek, ha pl csak egy életvédelmi relé bekötése szükséges. 

Ha szükséges otthonában az elektromos hálózat felújítása, vagy csak szeretné átnézetni a hálozatot, keressen minket bizalommal, örömmel segítünk!

Cikk ajánló

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

A villanykapcsoló az otthonunk egyik leggyakrabban használt eszköze, így idővel szükségessé válhat a cseréje. Akár elavult, sérült, vagy egyszerűen csak modernizálni szeretnénk otthonunkat, a villanykapcsoló cseréje könnyen elvégezhető feladat lehet. Fontos azonban,...

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Az elektromos hálózatot nap mint nap használjuk. Fontos, hogy ne csak a fogyasztási igényeinknek feleljen meg a hálózat, hanem a kényelmes használatot is lehetővé tegye. A dugalj, és a villanykapcsoló magasság helyes meghatározása fontos a komfortos használathoz. Mire...

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Érkezik a meleg nyár, a klímaszerelés szezonja - időben kezdjen hozzá elektromos hálózat munkálataihoz A nyári forróságban, mikor beköszönt a kánikula, egy klíma igazi felüdülést tud jelenteni. A forróságban sokan szeretnének azonnal klímát beköttetni, de a klíma...