Választható áramtarifák

Az áramszolgáltatóknál különféle áramtarifák közül választhatunk, melyeket különféle célokra felhasználva csökkenthetjük árammal kapcsolatos kiadásainkat. Van olyan, mely már régóta ismert és sokan használják is, de akadnak olyanok is, amelyeket kevesebben ismernek, és nem túl régóta lettek elérhetőek. Különösen hasznos lehet a különféle áramtarifák ismerete fűtéskorszerűsítés esetén, mert rengeteget takaríthatunk meg velük.

áramtarifák, áramszámla

B áramtarifa, azaz az éjszakai áram

A B tarifát ismerik és használják talán a legtöbben. Ez már régóta elérhető, ismertebb neve az éjszakai áram, de hívják még a B tarifán kívül vezérelt áramnak is. Ennek az tarifának a lényege, hogy csak akkor érhető el, mikor a rendszerben többlet mutatkozik. Az árammennyiség termelése nagyjából egyenletes, de a felhasználásban erős ingadozás mutatkozhat. A kevesebb fogyasztás értelemszerűen éjszaka jelentkezik, amikor az emberek pihennek, és nem használnak annyi áramot, mint nappal. Csak vezérelt csatlakozási ponttal rendelkező berendezésekhez használható, amelyek külön mérőre vannak kötve és fixen rá vannak kapcsolva a hálózatra.

Elsősorban hőtárolós bojlerek üzemeltetéséhez jó választás. Amire figyelni kell, hogy a bojler kellően nagy legyen ahhoz, hogy melegvíz fogyasztási szokásainkat kiszolgálja. Az éjszakai áram ugyanis csak éjszaka, maximum 8 órán keresztül érhető el a háztartásokban. Ha rendszeresen elfogy a melegvíz, nagyobb bojlert kell üzembe helyezni, ami biztosítja a kellő mennyiségű melegvizet éjszakai áramról is. 

A megfelelő méret kiválasztásán felül a bojler rendszeres karbantartására is figyelni kell. Rendszeresen ellenőriztetni, vízkő mentesíteni kell. A nem karbantartott, vízköves bojler sokkal kevésbé hatékonyan képes a víz felmelegítésérére, és egy idő után ki is lyukadhat, mely különösen veszélyes lehet.  

Választható áramtarifák: A H tarifa

A H tarifa egy viszonylag új áramtarifa, mely a modern, korszerű, energiatakarékos fűtésrendszerek elterjedését segíti elő. Elsősorban a hőszivattyúk és a megújuló áramforrásokon (pl napelemre épülő fűtési rendszerek) alapuló, korszerű, környezetbarátabb fűtési rendszerek üzemeltetésének költségeit csökkenti. Ezzel igyekeznek vonzóbbá tenni az alternatív fűtési módszereket. 

A korszerű fűtési rendszerek esetében mindenképpen érdemes igényelni a H tariát az áramszolgáltatótól. Azt azonban mindenképpen tudni kell erről az áramtarifáról, hogy kifejezetten a fűtésszámla csökkentésére találták ki, ezért csak a fűtési szezonban, október 15-től április 15-ig érhető el. Ebben az időszakban éjjel nappal, a nap 24 órájában elérhető ez a tarifa.

GEO tarifa

A GEO tarifa a H tarifához hasonlóan a korszerű fűtésrendszerek elterjedését támogatja. A GEO tariát kifejezetten a hőszivattyús fűtési rendszerek kedvezményesebb árú üzemeltetésére találták ki. Ez a tarifa nem csak fűtési időszakban, hanem egész évben elérhető, de naponta 2 alkalommal, maximum 2 órára nem elérhető. Azaz napi 20 órán keresztül érhető el a GEO tarifa. A két megszakítás között minimum 2 órának kell eltelnie, így ez az áldozat különösebb problémát nem okozhat egy hőszivattyús fűtésrendszer üzemeltetésében, jó eséllyel nem érzékelünk belőle semmi. Ezt a feltételt kell elfogadni a GEO tarifát választóknak a kedvezményesebb árért cserébe. 

Hogyan lehet igényelni a különféle tarifákat?

A választható áramtarifák közül bármelyiket is válasszuk, azt az elektromos szolgáltatótól kell igényelni. A kiépítésével járó minden költség az igénylőt terheli, amely azonban a kedvezményes árú áramnak köszönhetően rövid időn belül megtérülhet. A kiválasztásánál célszerű valóban hozzáértő szakemberek, villanyszerelők tanácsát, segítségét kérni, hogy biztosan a céljainknak megfelelő, az igényeinknek minél inkább megfelelő tarifát válasszuk. 

Cikk ajánló

Elektromos hálózat felújítása

Elektromos hálózat felújítása

Áram nélkül elképzelhetetlenek mindennapjaink, észrevétlenül beépült életünkbe. A legtöbb esetben nem is gondolunk rá, egyszerűen csak természetesnek vesszük. A falakban lévő vezetékek és a hálózatba beépített szerelvények azonban az idő múlásával elhasználódnak,...

Teljesítménybővítés

Teljesítménybővítés

Régebbi otthonok esetén nagyon gyakran válik szükségessé a teljesítménybővítés, mely a laikusok számára sok nehézséget okozhat. Sokan elvesznek a részletekben, és nem tudják hogyan is kezdjenek neki. Ebben szeretnénk most segítséget nyújtani, hogy könnyen meg tudja...

Hogyan javítsd otthonod elektromos biztonságát?

Hogyan javítsd otthonod elektromos biztonságát?

Az elektromos hálózat minden lakás elengedhetetlen része lett. A legtöbb esetben a nap 24 órájában használjuk anélkül, hogy gondolnánk rá. Az áram azonban rendkívül veszélyes dolog, könnyen okozhat balesetet, ha nem figyelünk rá. Fontos, hogy figyeljünk a biztonságra,...