Energiatakarékos fűtési megoldások

A háztartások költségeinek igen jelentős részét a fűtéshez felhasznált energia költsége teszi ki. Az egyre dráguló gáz és fa árak, valamint a környezetvédelmi előírások egyre inkább előtérbe helyezik az elektromos energiára alapuló fűtésrendszerek terjedését. Az energiatakarékos fűtési megoldások között számos elektromos fűtési megoldást is találhatunk.

Energiatakarékos elektromos fűtési megoldások előnyei

Néhány éve még az elektromos fűtés költséghatékonyság szempontjából még nem jelentett valódi alternatívát a gáz alapú fűtésrendszerekkel szemben. Manapság azonban a dráguló gázárnak, valamint a környezetvédelmi törekvések érvényesülését elősegítő kedvezményes áramtarifáknak köszönhetően az energiatakarékos fűtési megoldások egyre nagyobb teret hódítanak.

Az energiatakarékos elektromos fűtésrendszerek egyik nagy előnye közé tartozik, hogy az elektromos áramot szinte 100%-os hatékonysággal képesek fűtési energia előállítására használni. A gáz alapú fűtésrendszerek ezt a legmodernebb kondenzációs kazánok segítségével maximum 90% körüli hatékonysággal képesek elérni. 

Nem csak az energiafelhasználásuk kiemelkedő, de telepítésük is jóval egyszerűbb és kevésbé költséges, mint egy gáz alapú fűtési rendszer kiépítése, vagy modernizálása. Nem szükséges kémény, kazánház, gázterv készítése, valamint szinte egyáltalán nem igényelnek karbantartást. 

Az elektromos fűtési megoldások között vannak olyanok is, amelyek akár a konnektorba bedugva, azonnal üzembe helyezhetőek. Precízen szabályozható, egyenletes hőmérsékletet állíthatunk be segítségükkel, mely helyiségenként eltérő lehet. Egyes eszközök alkalmasak okos otthonhoz is, így távolról is vezérelhető a fűtés.

Energiatakarékos elektromos fűtési megoldások fajtái

Az energiatakarékos fűtési megoldások közül három elektromos fűtésrendszer telepítése a leginkább ajánlott. Ezek az elektromos padlófűtés, az infrafűtés, valamint a leghatékonyabb, a hőszivattyús fűtésrendszer. 

Elektromos padlófűtés

Az elektromos padlófűtés olyan, a padló alá helyezett vezetékek, vagy szőnyegek telepítésével történik, amelyek az elektromos áram hatására hőt adnak le. Nagy előnye a nagyon könnyű és gyors telepíthetősége. Könnyen szabályozható, komfortos meleget ad, valamint egyáltalán nem igényel sem karbantartást, sem tisztítást. Az energiatakarékos fűtési megoldások közül ez fogyasztja a legtöbb áramot, ezért elsősorban kedvezményes tarifájú áramról, vagy napelemről célszerű üzemeltetni. 

padlófűtés készítése

Infrafűtés, infrapanelek

Az infrafűtés hatékonyságát annak köszönheti, hogy nincs szüksége fűtőközegre, mint a többi fűtési megoldásnak. Az infravörös sugarak nem a levegőt melegítik fel, hanem az útjukba eső tárgyakat, élőlényeket, amelyek felmelegedve a szoba levegőjét is melegítik. Leginkább az ablakon besütő napsütés érzéséhez hasonlítható a hatósugarában tartózkodni. Ennek köszönhetően alacsonyabb hőmérséklet is elegendő a szobába ahhoz, hogy komfortosan érezhessük magunkat. 

Nagyon könnyen telepíthető, felszerelhető falra, vagy akár plafonra is és akár dekorációs célokat is szolgálhat. A szálló port szinte nullára csökkenti, mivel egyáltalán nem keringeti a levegőt. Termosztáttal pontosan szabályozható, és az okosotthon hálózatára is csatlakoztatható. Áramhoz csatlakoztathatjuk dugaljakba is, de állandó használat esetén célszerű a hálózatba kötni. 

infrapanel

Hőszivattyús fűtésrendszer

A hőszivattyús fűtésrendszer napjaink leginkább energiatakarékos fűtési megoldása. Nem csak egy ház fűtését, de hűtését és használati melegvíz szükségletét is képes biztosítani. Működéséhez szükséges van elektromos áramra, de teljes egészében energiatakarékos, megújuló energiával működő fűtésrendszer. 

Működési elve a hőelvonás elvén működik. A környezetéből nyeri ki a hőenergiát, amelyet aztán felhasznál a lakás fűtésére, vagy hűtésére. Az alapján, hogy honnan vonja el a hőenergiát, három fajtáját különböztethetjük meg: levegő-víz, víz-víz és föld-víz hőszivattyú. 

A legolcsóbb és leggyorsabban, bárhová telepíthető hőszivattyú fajta a levegő-víz hőszivattyú. Ez a típus a levegőből vonja el a fűtéshez szükséges hőenergiát. 

A víz-víz hőszivattyú működéséhez sok vízre van szükség, melyet kutak fúrásával biztosítanak. Ez a fajta hőszivattyú nem telepíthető bárhova, csak olyan helyekre, ahol a földben megfelelő mennyiségben és folyamatosan található talajvíz. Ha a kutakban nincs víz, a rendszer nem képes az üzemelésre. 

A föld-víz hőszivattyú a földbe fúrt szondákon keresztül, a föld geotermikus hőjét hasznosítja a fűtéshez. Ez a leghatékonyabb, azonban a telepítésének költségei jóval magasabbak, mint a levegő-víz hőszivattyú típusé.

Hogyan tehető igazán energiatakarékossá az elektromos fűtés?

Minden fűtésrendszer, legyen az elektromos, vagy gázüzemű, akkor lehet takarékos, ha az épület szigetelése megfelelő. Ha elszökik a meleg, bármilyen fűtésrendszerünk is legyen, nem lesz igazán hatékony. Ezért, amennyiben a ház szigetelése nem megfelelő, mindenképpen szükséges a megfelelő szigetelés elkészítése. Ha a szigetelés rendben van, kiválasztható a fűtésrendszer. 

A környezetvédelmi szempontok mellet mindenkinek nagyon fontos az anyagi szempont is egy fűtésrendszer telepítése során. Az elektromos energiatakarékos fűtési megoldások nem csak olcsóbbak, mint a gázfűtéses megoldások, de üzemeltetésük akár teljesen költségmentes, vagy igen kedvező is lehet.

Amennyiben van rá mód, az elektromos fűtési megoldások a legolcsóbban napelemről működtethetőek. Sok esetben a teljes elektromos energiaköltség kiváltható napelem telepítésével. A napelem rendszer bekerülési értéke azonban eléggé magas, mely kombinálva valamely elektromos fűtés kiépítésével sokaknak nehézségeket okozhat. Jó hír, hogy napelem nélkül is üzemeltethető igen alacsony költséggel az elektromos fűtés, mégpedig a megfelelő áramtarifa kiválasztásával.

Energiatakarékos elektromos fűtési megoldásokhoz javasolt áramtarifák

Az áramszolgáltatóktól többféle áramtarifa közül választhatunk. Két fajta van, amely a megújuló energián alapuló fűtésrendszerek kedvezményes árú üzemeltetésére szolgál, a H tarifa és a GEO tarifa.

H tarifa

A H tarifát a modern, korszerű, megújuló energiaforrásokat használó fűtési rendszerek gazdaságos üzemeltethetőségéért hozták létre.  Ezt az áramtarifát bármely elektromos fűtés esetén célszerű igényelni. Azt azonban mindenképpen szükséges tudni róla, hogy a kedvezményes díjszabású áram nem érhető el egész évben, csak a fűtési szezonban október 15-től április 15-ig. A H tarifa a fűtési időszakban a nap 24 órájában rendelkezésre áll.

GEO tarifa

A GEO tarifát kifejezetten a hőszivattyús fűtés kedvezményes üzemeltetésére hozták létre. A H tarifával szembe a GEO tarifa egész évben elérhető. Mindössze annyi kompromisszumot kell kötni a kedvezményes díjszabásért, hogy GEO tarifás áram naponta maximum 2 alkalommal legfeljebb 2 órán át szünetel. Azaz a 24 órából 20 órát garantáltan rendelkezésre áll. A leállások között minimum 2 óra szünetnek el kell telnie. Ez a kiesés nem okoz problémát a rendszer működésében és a fűtésben sem észrevehető, így bőven vállalható kompromisszum a kedvezményes díjszabásért cserébe. 

Milyen előkészületek szükségesek?

Az elektromos fűtésrendszerek telepítése előtt mindenképpen szükséges egy villanyszerelő szakember segítségét kérni. Célszerű már az elején felvenni a kapcsolatot egy szakemberrel, aki segít kiválasztani a legjobb megoldást és tájékoztatást adni a várható költségekről, szükséges munkákról.

Igen gyakran van szükség elektromos teljesítmény bővítésre, hogy az elektromos fűtés és a háztartás többi elektromos berendezése is biztonsággal, rendeltetésszerűen üzemelhessen.  Régebbi házak esetében szükség lehet a vezetékek felújítására, cseréjére, új kiállások, áramkörök kiépítésére. Amennyiben a kedvezményes áramtarifák valamelyike kerül majd használatra, szükséges kiépíteni a hozzá tartozó vezetékeket is. 

Az elektromos energiatakarékos fűtési megoldásokkal rengeteg energiát takaríthatunk meg, mellyel óvjuk környezetünket és jelentős mennyiségű pénzt is megtakaríthatunk. Kiépítése olcsóbb, gyorsabb és egyszerűbb, mint a gázfűtéses rendszereké. 

Cikk ajánló

Kültéri villanykapcsoló bekötése

Kültéri villanykapcsoló bekötése

Villanykapcsolóra nem csak beltéren, hanem kültéren is sok esetben szükség van. Kertes házban gyakran megyünk ki valamiért a kertbe, vagy a garázsba, és az odavezető utat jó, ha megvilágítjuk. A teraszokon, kerti kiülőkben is gyakran van szükség világításra, melyet...

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

A villanykapcsoló az otthonunk egyik leggyakrabban használt eszköze, így idővel szükségessé válhat a cseréje. Akár elavult, sérült, vagy egyszerűen csak modernizálni szeretnénk otthonunkat, a villanykapcsoló cseréje könnyen elvégezhető feladat lehet. Fontos azonban,...

Dupla villanykapcsoló bekötése

Dupla villanykapcsoló bekötése

A villanykapcsolók a leggyakrabban használt elektromos szerelvények közé tartoznak. Többféle típussal találkozhatunk a hálózatokban. A leggyakrabban használt villanykapcsoló típusok közé tartoznak a dupla villanykapcsolók. A dupla villanykapcsoló bekötése nagyban...