Okos otthon

Az okos otthon valamilyen formában egyre több háztartásban jelenik meg napjainkra. Az Egyesült Államok és Nyugat-Európa területén a háztartások jó részében megtalálható valamilyen okos funkció. Az okos otthonok Magyarországon még kevésbé elterjedtek, de néhány éven belül sokkal több háztartásban lesznek megtalálhatóak az okos eszközök. De mit is jelent az okos otthon fogalma, és mik azok a hasznos tulajdonságok, amelyek miatt érdemes elgondolkodni az okos rendszerek kiépítésén?

Okos otthon fogalma

Mivel nincs két egyforma háztartás, ezért két egyforma okos otthon sem igazán létezik. Ezért teljesen pontos definícióval nem írható le az okos otthon fogalma. Az okos otthonok lényegében olyan okos eszközök és épület automatikai rendszerek, melyek a mindennapi életünket teszik még kényelmesebbé, biztonságosabbá és energiatakarékosabbá azáltal, hogy megismerik szokásainkat.

Az okos rendszerek segítségével teljesen testre szabhatjuk háztartásunk arra alkalmas elemeit, és szokásainkhoz maximálisan alkalmazkodva üzemeltethetjük otthonunkat, akár egy másik földrészről is. A testreszabott megoldásokkal rengeteg idő és energia is megtakarítható, valamint otthonunk biztonságosabb hellyé válhat.

Milyen funkciókat lehet beépíteni egy okos otthonba?

A funkciók tárháza szinte végtelen. Az otthon okosítását elkezdhetjük azzal is, hogy veszünk néhány okos eszközt, amelyet aztán rákötünk a telefonunkra, és onnan irányítjuk őket. Ha van egy okos kávéfőzőnk, egy okos porszívónk, vagy egy okos hűtőnk, sok olyan funkciót ki tudunk használni, ami időt takarít meg nekünk.

Reggel nem kell a kávéfőzésre időt fordítani, mert az okos eszköznek hála, mire felébredünk elkészül. Az okos porszívó kitakarítja a szobát mire hazaérünk, így nem kell ezzel időt töltenünk. A hűtőnk segíthet a bevásárló lista összeállításában, tudni fogjuk, ha tejet kell venni, nem kell visszamenni érte a boltba.

okos otthon

Épületautomatizálás

Az okos eszközöknél azonban sokkal komolyabb és hasznosabb épület automatizációs rendszereket is kiépíthetünk okos otthonunkba. Ha okos otthon kiépítésére készült az elektromos hálózat, a házban található gépészeti berendezéseket egy központi rendszerről irányíthatjuk.

Szabályozhatjuk a hőmérsékletet. Míg nem vagyunk otthon, feleslegesen nem fűtjük a házat, majd mikor elindulunk haza, a rendszer automatikusan kellemes hőfokot varázsol mire hazaérkezünk. Az okos világítással növelhetjük, vagy épp csökkenthetjük a fényerőt, fel- vagy lehúzhatjuk a redőnyt, annak függvényében, hogy mennyi természetes fény van a lakásban. A testreszabott energiafelhasználással és felhasználásának optimalizálásával rengeteg energiát spórolhatunk meg.

Okos otthon, nagyobb biztonság

Az okos otthonok egyik nagy előnye a nagyon fejlett biztonsági rendszerek kiépítésének lehetősége. Egy jól kiépített okos biztonsági rendszerrel mindent tudhatunk, ami a házunkban, vagy annak környékén történik. Az okos kamerák segítségével bármikor megnézhetjük, mi történik otthonunkban. Ránézhetünk gyermekünkre, idős szeretteinkre, vagy épp házi kedvenceinkre.

Ha nincs otthon éppen senki, a legapróbb gyanús eseményre azonnal riasztást kapunk telefonunkra. Élőben tudunk ránézni otthonunkra, így szükség esetén azonnal tudunk segítséget hívni. Egy esetleges betörés esetén is biztosan lesz bizonyítékunk, mely nagy segítséget jelent ilyen esetekben.

Az okos otthon a mindennapi életet teszi könnyebbé, kényelmesebbé, segít takarékoskodni és biztonságosabbá teszi a mindennapokat. Szinte bármilyen funkciót be lehet építeni, ami könnyebbséget jelent a mindennapokra. Ha szeretné otthonát okos otthonná változtatni, keressen minket és segítünk eldönteni, hogy melyek azok a funkciók, amelyek a mindennapi életét könnyebbé teszik!

Kapcsolódó cikk:

Cikk ajánló

Túlfeszültség védelem

Túlfeszültség védelem

Az elektromos hálózat egyik fontos védelmi rendszere az életvédelmi relé mellett a túlfeszültség ellen védő eszközök használata. A túlfeszültség védelem meglétére ritkán van szükség, de ha kellene, és nincsen, súlyos problémák alakulhatnak ki a hiánya miatt.  Mire jó...

Indukciós tűzhely

Indukciós tűzhely

A régi idők vaslapos villanytűzhelyei igen sokat fogyasztottak, a villanytűzhelyek megítélése korában eléggé negatív volt. Nagy előrelépés volt a kerámia lap megjelenése és elterjedése, mely jóval nagyobb hatékonysággal képes a hőleadásra, mint a vaslapos társaik. Az...

Villanyszámla csökkentése – de hogyan?

Villanyszámla csökkentése – de hogyan?

Amióta megemelkedtek az energiaárak, egyre inkább előtérbe kerülnek a rezsicsökkentési módszerek. Egy kis odafigyeléssel észrevétlenül is sokat spórolhatunk. A villanyszámla csökkentése többféle módon is megoldható, melyekből összeszedtünk néhányat. Villanyszámla...