Csillagpontos villanyszerelés

Ha okos otthont szeretnénk kiépíteni, vagy épületautomatikai megoldásokban gondolkodunk, a csillagpontos villanyszerelés szükséges lehet. De mi is az a csillagpontos villanyszerelés, mi a különbség a hagyományos villanyszereléshez képest? Ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni.

Mi is az a csillagpontos villanyszerelés?

A hagyományos villanyhálózat kiépítése az úgynevezett fa topológia alapján történik. Ez azt jelenti, hogy a lakást áramkörökre osztják a villanyszerelők. Minden áramkör csatlakozik a fővezetékhez. Általában egy-egy szoba, vagy helyiség található egy áramkörön, amelyekhez külön kismegszakítókat szerelnek fel. Kivételt képeznek ez alól a nagy fogyasztók, mint pl. villanytűzhely, szárítógép, mosógép, stb. Az ilyen nagyfogyasztóknak külön áramkört célszerű kialakítani, és a megfelelő erősségű vezetékeket használni.

Így minden helyiségnek és minden nagy fogyasztónak van egy kismegszakítója a biztosíték táblán, amellyel, ha szakszerűen van kialakítva a hálózat, megszüntethető helyiségenként az áramellátás. Ennek lényege, hogy a terhelést elossza, így minden helyiségben biztosított legyen az áramellátás akkor is, ha több elektromos eszközt üzemeltetünk egyszerre. A fa topológia alapján kivitelezett villanyszerelés a leginkább elterjedt elektromos hálózat kialakítási forma napjainkra az otthonokban.

A csillagpontos villanyszerelés a hagyományoshoz képest annyiban tér el, hogy minden egyes fogyasztó közvetlenül van bekötve egy központi vezérlő dobozba. Minden egyes konnektor, kapcsoló, vagy bármilyen más elektromos eszköz beépítése közvetlenül és külön vezetékek bekötésével történik a központi egységbe.

okos otthon esetén csillagpontos villanyszerelés ajánlott

Mikor szükséges a csillagpontos villanyszerelés?

A csillagpontos villanyszerelés elsősorban akkor szükséges, ha épületvezérlésre van szükségünk, mely sok esetben ipari épületek, társasházak esetében szükséges. Célszerű a csillagpontos villanyszerelést választani önálló házakban, lakásokban is, amennyiben okosotthont szeretnénk kialakítani akár azonnal, akár csak a későbbiekben.

A fogyasztókhoz külön kiépített vezetékeknek köszönhetően minden elektromos berendezés áramellátását egyénileg is szabályozhatjuk, amennyiben a megfelelő vezérlőegységek is beépítésre kerülnek.

Csillagpontos hálózat előnyei és hátrányai

A csillagpontos villanyszerelés előnye, hogy bármilyen épületautomatizálás, okos funkció kiépíthető a segítségével. Kialakítható vele többek között a világítás, a fűtés, a redőnyök, szellőztetés stb. vezérlése, melyeket így akár otthonunktól távol is irányíthatunk.

Hátránya, hogy nagyobb költséget jelent a csillagpontos villanyszerelés az általános, fa topológiával kiépített hálózatokhoz képest. Jóval több vezeték szükséges kiépítéséhez, több kábelt kell elhelyezni a falba, mennyezetbe, padlóba, hogy minden fogyasztóhoz külön vezetékek kerüljenek bekötésre. A több kábelnek többet kell vésni és a kábelek behúzása is nehezebb és több időt igénylő feladat. Ennek köszönhetően nem csak az anyagköltség, de a munkadíj is magasabb, mint a hagyományos, osztott áramkörös villanyszerelés esetén. (Villanyszerelés árak leírása itt található)

Amennyiben most készül az elektromos hálózat, mindenképpen célszerű megfontolni a csillagpontos villanyszerelés lehetőségét. Az okos otthonok egyre inkább terjednek, és megoldásaikkal megkönnyítik a mindennapjainkat. Egy elektromos hálózatot 20-30 évre terveznek. Kialakításánál célszerű figyelembe venni azt, ha most nem is, de vajon 10 év múlva szükséges lehet-e a csillagpontos hálózat otthonunkba.

Cikk ajánló

Elektromos hálózat felújítása

Elektromos hálózat felújítása

Áram nélkül elképzelhetetlenek mindennapjaink, észrevétlenül beépült életünkbe. A legtöbb esetben nem is gondolunk rá, egyszerűen csak természetesnek vesszük. A falakban lévő vezetékek és a hálózatba beépített szerelvények azonban az idő múlásával elhasználódnak,...