Mi a különbség a napelem és a napkollektor között?

A napelem és a napkollektor ugyan hasonlít egymásra, de eltérő célt szolgálnak. Gyakran keverik össze a kettőt, pedig működésük és hasznosításuk is egészen eltérő. Mindkettő a nap energiáját hasznosítja, de eltérő módon, más célokra. Mi a különbség a napelem és a napkollektor között? Erre adjuk meg most a választ.

Mi az a napelem és mire jó?

A napelem a napfény energiáját alakítja át elektromos energiává. A panelek úgynevezett fotovoltaikus cellákból állnak, melyeket félvezető anyagokból készítenek, többek között szilíciumból. A cellák a napfényt közvetlenül elektromos árammá alakítják át. Amikor rásüt a nap a napelemre, a benne lévő félvezető anyagban felszabadulnak az elektronok. Az elektronok mozgásának következménye az elektromos áram keletkezése a cellákban. 

A napelemeket általában sorba kötik, így nagyobb teljesítményt és magasabb feszültséget érhetnek el. Az összekapcsolt panelekből áll a napelem rendszer. A rendszerben azonban nem váltakozó áram van, hanem egyenáram, így nem üzemeltethetők vele a háztartásban lévő elektromos rendszer. Ezért szükség van egy inverterre, amely átalakítja az egyenáramot váltóáramra. 

A napelem önmagában nem képes tárolni a létrehozott áramot, csak előállítani. A kapott áramot bármilyen elektromos berendezés üzemeltetésére használhatjuk. A termelt áramot vagy azonnal felhasználjuk, vagy visszatáplálható a hálózatba, illetve megfelelően kialakított úgynevezett szigetüzemű napelem rendszerek esetén akkumulátorokban tárolható. 

A napelem panelek igen hosszú élettartamúak, és különösebb karbantartást nem igényelnek. Hatékonyságuk és teljesítményük nagyban függ a telepített napelem rendszer méretétől, típusától és a környezeti hatásoktól (napsütéses órák száma). Telepítésükkel részlegesen, vagy akár teljesen függetleníthető egy háztartás a fosszilis energiákat használó elektromos hálózattól.

napelem szerelése

Mi az a napkollektor és mire jó?

A napkollektor a napelemhez hasonlóan a nap energiáját használja fel. Általában nem áramtermelésre, hanem hőtermelésre használják, de vannak olyan típusok, mely elektromos áram előállítására is képesek.

A napkollektorban található az úgynevezett abszorber, mely nagyon sötét, fekete színű és nagyon magas a hőelnyelő képességű anyag. A napfénytől az abszorber felmelegszik, és átadja a hőt a napkollektorban található közvetítő közegnek. A keletkezett hőt a napkollektor képes eltárolni, és hosszabb ideig megőrizni. Ennek köszönhetően akkor is kinyerhető a napenergiával megtermelt hő, ha éppen nem süt a nap. 

A napkollektorokat általában melegvíz ellátásához, és/vagy fűtés rásegítésre használják. Használható a háztartási melegvíz biztosítására, vagy akár a medence vízhőmérsékletének optimális szinten tartására. Ha a keletkezett hőt a fűtési rendszerek támogatására használják fel, az energiafelhasználás jelentősen csökkenthető a napkollektorok használatával. 

Karbantartása a napelemekhez képest gyakrabban szükséges. 2-3 évente át kell nézetni a rendszert, ellenőrizni a rendszerben uralkodó nyomást, a tömítéseket, a folyadék ph értékét, hogy megfelelően és sokáig működjön, melyre napelem esetében nincs szükség. 

Napelem és napkollektor különbség összefoglalva

A napelem és napkollektor működése annyiban mindenképpen hasonló, hogy a nap energiáját használják fel, mely környezetbarát, megújuló energia, így mindkettő jó választás lehet. A napelem áramot termel a napfény segítségével, melyet bármilyen elektromos berendezés üzemeltetésére használhatunk, vagy visszatáplálhatunk a hálózatba, esetleg akkumulátorokban tárolhatjuk. A napkollektor hőt termel, és képes eltárolni a keletkezett hőenergiát, amelyet akkor is felhasználhatunk, ha éppen nem süt a nap.

A napelem alkalmazhatósága jóval szélesebb területet fed le, mint a napkollektoré, és karbantartása szinte elenyésző. Ha választani kell a kettő között, a napelem lehet a jobb választás, hiszen egy jól kiépített napelem és elektromos rendszerrel minden szükségletünket fedezhetjük részben, vagy egészében megújuló energiaforrásokból. 

Cikk ajánló

Villanyszerelési karbantartás

Villanyszerelési karbantartás

Az elektromos hálózatra sokan szeretnek úgy tekinteni, hogy ha egyszer kiépítette egy szakember, utána hosszú évtizedekig nem kell vele különösebben foglalkozni. A legtöbb esetben csak akkor hívnak villanyszerelőt, ha valamilyen probléma, vagy bővítési igény merül...

Napelemek telepítése és használata

Napelemek telepítése és használata

A napelem a fenntartható energiatermelés egyik kulcsa. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több otthonban találhatóak meg a kisebb-nagyobb napelem rendszerek. A napelemek telepítése sok esetben engedélyhez kötött, és mindig szakemberre kell bízni, már a...

Mikor van szükség regisztrált villanyszerelő bevonására?

Mikor van szükség regisztrált villanyszerelő bevonására?

Vannak olyan helyzetek a villanyszerelésben, mikor regisztrált villanyszerelőt kell hívni a munkára. Sokan nem tudják, hogy mikor van szükség szaktudásukra, és egyáltalán, mi a különbség a regisztrált és a hagyományos villanyszerelő között? Ebben nyújtunk most egy kis...