Villanyszerelési karbantartás

Az elektromos hálózatra sokan szeretnek úgy tekinteni, hogy ha egyszer kiépítette egy szakember, utána hosszú évtizedekig nem kell vele különösebben foglalkozni. A legtöbb esetben csak akkor hívnak villanyszerelőt, ha valamilyen probléma, vagy bővítési igény merül fel. A hibákat azonban a legtöbb esetben meg lehetne előzni, ha a villanyszerelési karbantartást rendszeresen elvégeztetnék az ingatlanok tulajdonosai, kezelői.

Miért szükséges a villanyszerelési karbantartás?

Mint minden eszköz, a villanyszereléshez használt eszközök is folyamatosan avulnak az idő múlásával. A biztonságos és rendeltetésszerű működés biztosításához fontos az, hogy a hálózatban használt vezetékek, kötések sérülésmentesek legyenek, a biztosítékok, biztonsági rendszerek, a hálózatra telepített szerelvények stb. megfelelően működjenek.

Különösen fontos a villanyszerelési karbantartás ipari környezetben. Az üzemeknél, vállalkozásoknál a nem megfelelően működő elektromos rendszer jó esetben csak rövid ideig tartó termelés kieséssel jár. Rosszabb esetekben üzemi berendezések meghibásodásához, tűzesetekhez, vagy akár életveszéllyel járó balesetekhez vezethet.

Nem csak a vállalkozásoknál fontos a hálózatot időnként ellenőrizni, de a lakások, családi házakban is fontos lenne a rendszeres karbantartás. Számos elektromos hibából származó lakástűz megelőzhető lett volna, ha kellő figyelmet fordítanak a villanyszerelési karbantartásra.

villanyszerelési karbantartás

Hogyan történik a villamos hálózat karbantartása?

A karbantartás során általában a hálózat legfontosabb részei kerülnek ellenőrzésre. Ellenőrzésre kerülnek az elosztó dobozok, biztosítékok, FI relé és egyéb esetlegesen telepített biztonsági eszközök. Ezeket szükség esetén portalanítani, tisztítani, nem megfelelő működés esetén cserélni kell. Rendeltetésszerű működésüket minden karbantartás során ellenőrizni szükséges a lehető legnagyobb biztonság érdekében. A jelöléseket sérülés, elhasználódás esetén cserélni szükséges, hogy a villanyhálózat bárki számára átlátható legyen.

A kötések ellenőrzését is el kell végezni. A kötések meglazulhatnak, a vezetékek megtörhetnek a kötéseknél és kisebb-nagyobb problémákhoz vezethet a rendszerben. A kapcsolóberendezések, visszajelző lámpák működését is ellenőrizni kell a karbantartás időpontjában. Amennyiben bármilyen elektromos problémát tapasztal a megrendelő, azt kellő alapossággal le kell ellenőrizni és ki kell javítani.

Milyen gyakran szükséges a karbantartás?

A karbantartás gyakorisága függ az elektromos hálózat típusától. Általános esetekben évente egyszer szükséges karbantartani a villamos hálózatot. A nagyipari környezetben a gyakori karbantartás is indokolt lehet, és gyakran alkalmaznak akár állandó karbantartó villanyszerelőt is egy-egy nagyobb vállalatnál. Nem ritka azonban, hogy karbantartási szerződést kötnek egy vállalkozással. A szerződésben rögzítik, hogy milyen időközönként kell ellenőrizni a hálózatot, illetve egy esetleg hiba esetén a javítás kivitelezésének határidejét is.

Lakossági hálózatok esetén is érdemes villanyszerelési karbantartásra szerződést kötni, így biztosak lehetünk abban, hogy az elektromos hálózatunk megfelelően működik. Évente egyszer érdemes rászánni egy kisebb összeget arra, hogy a lehető legnagyobb biztonsággal üzemeltethessük otthoni elektromos berendezéseinket.

Az elektromos hálózat karbantartása, rendszeres ellenőrzése nem csak a biztonság miatt lenne fontos. A rendszeresen elvégzett karbantartással, ellenőrzéssel jelentősen meghosszabbítható a hálózat élettartama, és kizárhatóak a hibás működésből adódó kellemetlenségek. Pécs és környékén keressen minket, és előzze meg a baleseteket!

Cikk ajánló

Elektromos hálózat felújítása

Elektromos hálózat felújítása

Áram nélkül elképzelhetetlenek mindennapjaink, észrevétlenül beépült életünkbe. A legtöbb esetben nem is gondolunk rá, egyszerűen csak természetesnek vesszük. A falakban lévő vezetékek és a hálózatba beépített szerelvények azonban az idő múlásával elhasználódnak,...

Teljesítménybővítés

Teljesítménybővítés

Régebbi otthonok esetén nagyon gyakran válik szükségessé a teljesítménybővítés, mely a laikusok számára sok nehézséget okozhat. Sokan elvesznek a részletekben, és nem tudják hogyan is kezdjenek neki. Ebben szeretnénk most segítséget nyújtani, hogy könnyen meg tudja...

Hogyan javítsd otthonod elektromos biztonságát?

Hogyan javítsd otthonod elektromos biztonságát?

Az elektromos hálózat minden lakás elengedhetetlen része lett. A legtöbb esetben a nap 24 órájában használjuk anélkül, hogy gondolnánk rá. Az áram azonban rendkívül veszélyes dolog, könnyen okozhat balesetet, ha nem figyelünk rá. Fontos, hogy figyeljünk a biztonságra,...