Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Érkezik a meleg nyár, a klímaszerelés szezonja – időben kezdjen hozzá elektromos hálózat munkálataihoz

A nyári forróságban, mikor beköszönt a kánikula, egy klíma igazi felüdülést tud jelenteni. A forróságban sokan szeretnének azonnal klímát beköttetni, de a klíma bekötés nem minden esetben csak a berendezés bekötésével jár.

Nagyon sokszor kisebb nagyobb villanyszerelési munkák is szükségesek a bekötéshez,amelyekkel gyakran nem számolnak. 

A nyári kánikulában azonban szinte lehetetlen megbízható szakembert találni, így időben gondolni kell a klíma telepítésére, és a hozzá kapcsolódó villanyszerelési munkák elvégzésére, a otthon elektromos hálózat bővítés előkészítésére!

A klíma kiválasztása

A klíma telepítése a megfelelő klíma kiválasztásával jár. A leginkább elterjedt klíma fajták a split klímák, melyek egy, vagy több kültéri és egy vagy több beltéri egységgel működnek. A kiválasztásnál figyelembe kell venni, hogy mekkora területet szeretnénk lehűteni vele. Nem mindegy, hogy csak egy, vagy két hálószobában szeretnénk a hűvös levegőt élvezni, vagy a teljes házban szeretnénk hűteni a levegőt. Ennek megfelelően kell kiválasztani a teljesítményt, és meghatározni azt, hogy hány darab eszközre lesz szükség az adott lakás levegőjének lehűtésére.

Klíma nem csak hűtésre

A klímát nem csak hűtésre, de fűtésre is lehet használni. Egy jól megválasztott inverteres hűtő-fűtő klímával akár teljesen kifűthető egy lakás, de fűtésrásegítésnek, kiegészítésként is remek választás lehet gázfűtés mellé.

Amennyiben fűtési célokat is szolgál majd a klíma, a választható áramtarifák közül érdemes igénybe venni a H tarifát, mely optimális a klímával való fűtésre. 

Lehetséges elektromos hálózat bővítés munkálatai a klíma bekötéséhez

A klíma bekötése előtt minden esetben át kell vizsgálni az elektromos hálózatot, hogy megfelel-e a klíma üzemeltetéséhez szükséges feltételeknek. Telepítéskor mindenképpen szükséges a klíma áram ellátását biztosítani, azaz be kell kötni a hálózatba. Meg kell oldani a kondenzvíz szabályos elvezetését is, valamint felszerelni a kültéri és beltéri egységeket. 

Jó esetben ez egy néhány órás munkát jelent, amely jár ugyan némi szereléssel adódó kellemetlenséggel és porral, de ez a kellemetlenség a megfelelő eszközökkel (ipari porszívó, elszívók, stb) minimalizálható. Ha nem optimális a hálózat állapota, további munkák lehetnek szükségesek.

Hálózatbővítés

A klíma nagyfogyasztó, beinduláskor nagy terhelésnek teszi ki az elektromos hálózatot. Ha erre nincs felkészítve a hálózat, az gyakran okoz túlterhelést, ami leoldja a biztosítékot, azaz megszűnik az áramellátás. Már a klíma kiválasztása során figyelemmel kell lenni a hálózat teljesítményére is, hogy ez elkerülhető legyen. Vannak esetek, amikor a elektromos hálózat bővítése a gondos, előrelátó tervezés ellenére is elkerülhetetlen lesz.

Gyakran szükséges új, biztosítékkal védett áramkör kiépítése a klíma telepítéséhez. Ha az áramfogyasztás indokolttá teszi, szükséges lehet amperbővítés is, hiszen nem csak a klímát szeretnénk használni, hanem közben mosni, főzni, szárítógépet üzemeltetni, és még számos egyéb elektromos berendezést üzemeltetni. Előfordulhat, hogy a házba bejövő áramerősség nem elegendő, ilyenkor amperbővítés szükséges. Ez egy hosszadalmasabb eljárás, így időben gondolni kell rá.

Elektromos hálózat felújítás, csere

Az elektromos hálózatok sem örökéletűek, így időnként fel kell őket újítani, vagy ha már nagyon elöregedett a rendszer, teljesen kicserélni. Az elektromos hálózat felújítása akkor szükséges, ha alapvetően jól működik az elektromos rendszer, csak egy-egy része előregedett, elavult, nem a mai igényeknek megfelelő. A felújítás érintheti többek között a biztosítékok lecserélését, életvédelmi, vagy Fi relé bekötését, egy-egy áramkör újrakábelezését, vagy új áramkör, szerelvények kiépítését.  

Klímaszerelés miatt az elektromos hálózat cseréje viszonylag ritkán szükséges, de azért előfordul, hogy ilyenkor derülnek ki a problémák. Ha a hálózat korszerűtlen, elavult, nem megfelelően került kialakításra, ezért nem működik biztonságosan, akkor mindenképpen cserélni kell az egész rendszert, mely nagyobb munkát és kiadást is jelent. Ilyenkor a teljes elektromos hálózatot újra kell tervezni az igényeknek megfelelően, kialakítani az új áramköröket. 

Elektromos hálózat felújítás támogatása – otthonfelújítási támogatással

A 2024-ben megjelent új otthonfelújítási támogatás lehetőséget biztosít arra, hogy energiatakarékossági és hatékonyságnövelő fejlesztéseket kedvező feltételekkel finanszírozhassanak lakossági ingatlan tulajdonosok. Itt fontos figyelembe venni, hogy a támogatás igénybevétele több feltételhez is kötött. Ami itt most a legfontosabb – fűtési rendszer korszerűsítéshez igényelhető, így ha ezt a támogatást szeretné igénybe venni, akkor előtte mindenképpen érdemes szakértővel konzultálni, hogy a beruházás megfeleljen a támogatás felttételeinek.  

Időben gondoljon a klíma telepítésére!

A nyári időszakban szinte lehetetlen megbízható szakembert találni, ezért ha klímát szeretne otthonába, időben kezdje el a szükséges lépéseket. Aki nyáron rövid határidőn belül ráér klímát szerelni, a néhány szerencsés esettől eltekintve általában nem bizonyul jó választásnak. A legjobb megoldás, ha már hónapokkal a nyári szezon előtt időpontot egyeztet egy villanyszerelővel, aki minden tényezőt figyelembe véve a legjobb megoldást találja meg az igényeire. Ha időben kér segítséget, biztos lehet abban, hogy nyáron biztonságosan élvezheti a klíma nyújtotta előnyöket.

Cikk ajánló

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Az elektromos hálózatot nap mint nap használjuk. Fontos, hogy ne csak a fogyasztási igényeinknek feleljen meg a hálózat, hanem a kényelmes használatot is lehetővé tegye. A dugalj, és a villanykapcsoló magasság helyes meghatározása fontos a komfortos használathoz. Mire...

Esettanulmány – pécsi ingatlan beázása

Esettanulmány – pécsi ingatlan beázása

2023 nyarán többször is az extrém időjárás következményei miatt volt szükség szakértő villanyszerelő beavatkozására. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső nagyon hamar gondot tud okozni, mivel az esővíz elvezető csatornák nem tudják elvezetni a hirtelen jött nagy...