Elektromos autó töltése otthon

Az elektromos autók egyre népszerűbbek, egyre többen kezdik el használni a zöld rendszámos, környezetkímélő járműveket. A villanyautózáshoz, mint a belsőégésű motoros autók esetében is, szükség van üzemanyagra. Az elektromos autó töltése otthon biztosan szükséges lesz, melyre többféle megoldást is találhatunk.

elektromos autó töltése útközben

Mi szükséges az elektromos autó otthoni töltéséhez?

Az elektromos autó töltése igen nagy igénybevételt jelent az elektromos hálózatra. Alapvetően kétféle módszer létezik az autó feltöltésére. Az egyik a fali töltő telepítése, a másik pedig a gyári, 220 voltos töltőkábel használata, melyet egy konnektorba dugva üzemeltethetünk. A töltés időigényét nem csak a töltési mód, de az autó paraméterei is befolyásolják. A valóságban a töltő maga az autó, és jelentősen befolyásolja a teljes feltöltéshez szükséges időt.  

A konnektorba csatlakoztatható töltők ellen több minden is felhozható. A konnektorok egyszerűen nem ekkora igénybevételre vannak tervezve, kiéghetnek, leverhetik a villanyórát. A töltés ilyen módon jóval lassabb, időigényes. Hagyományos konnektorról, míg kellő mértékben feltöltődik az autó, akár 20 óra feletti folyamatos töltés is szükséges lehet, ráadásul a kábelt is elő kell venni és el is kell rakni a töltés után. 

A hosszú töltési idő különösen akkor lehet problémás, ha más nagyfogyasztót is használnánk töltés közben. Ennyi idő alatt szinte biztosan bekapcsoljuk a sütőt, mosógépet, vagy valamely más elektromos berendezést, és ha nem bírja a hálózat, le fog oldani a villanyóra. 

Elektromos autó töltése otthon fali töltő telepítésével

A fali töltő telepítése sokkal praktikusabb megoldás a vezetékes töltő kábellel szemben. Egy fix pont kialakításával parkolás után azonnal megkezdhető a töltés, nem kell elővenni semmit hozzá. Egyszerűen csak csatlakoztatni kell az autót, és amíg élvezzük otthonunk nyugalmát, a töltő teszi a dolgát. 

Bármelyik megoldást is választjuk, előtte mindenképpen szükséges konzultálni egy villanyszerelővel. Előfordulhat, hogy a háztartásban hálózatbővítésre lesz szükség. Célszerű ezt már az autó megvásárlása előtt ellenőrizni, és amennyiben szükséges, kiépíteni az erősebb hálózatot. Ilyenkor az autó paramétereit is figyelembe kell venni, így teljesen kihasználható az autó töltési maximuma, amellyel igen lerövidülhet a töltési idő. 

A fali töltő telepítése minden esetben villanyszerelő feladata. Nem csak a hálózat kiépítését végzi el, de érdemes kérni a segítségét a töltő megvásárlása előtt is. Így garantáltan összhangba kerül majd az autó és a töltését kiszolgáló elektromos hálózat. 

elektromos autó töltése otthon

Elektromos autó töltése napelemmel

Az elektromos autóban rejlő lehetőségeket teljes mértékben kiaknázhatjuk, ha az elektromos autó töltése napelemmel történik. Így nem csak a környezetet kíméljük jelentősen, hanem a pénztárcánkat is. A töltés így gyakorlatilag ingyen történik, mely a jelenlegi elszálló energiaárak mellett ugyancsak kecsegtető. A napelemek telepítését sajnos kissé megnehezítették, így költségesebbé és jóval később megtérülővé vált a megújuló energia használatának ezen formája. Meglévő napelemmel azonban az elektromos autó töltése lényegében ingyen megoldható, így mind az autó, mind a napelem ára jóval hamarabb megtérül. 

Az elektromos autó töltése otthon tökéletesen megoldható. Kényelmes és praktikus megoldás, nem kell sorba állni, vagy keresgélni a töltőket, hiszen hazaérve tölthetjük zöld rendszámos autónkat. Mielőtt azonban belevágnánk az elektromos autózásba és az elektromos autó töltéséhez otthon, mindenképpen át kell vizsgáltatni az elektromos hálózatot egy szakemberrel. A villanyszerelők az esetlegesen szükséges bővítési feladatokat elvégzik, segítik a teljes folyamatot. Egy szakember bevonása garancia arra, hogy az elektromos autó töltése otthon biztonságos legyen és a hálózat az otthonunkban szükséges egyéb berendezések üzemelését is bírja. 

Cikk ajánló

Elektromos hálózat felújítása

Elektromos hálózat felújítása

Áram nélkül elképzelhetetlenek mindennapjaink, észrevétlenül beépült életünkbe. A legtöbb esetben nem is gondolunk rá, egyszerűen csak természetesnek vesszük. A falakban lévő vezetékek és a hálózatba beépített szerelvények azonban az idő múlásával elhasználódnak,...

Teljesítménybővítés

Teljesítménybővítés

Régebbi otthonok esetén nagyon gyakran válik szükségessé a teljesítménybővítés, mely a laikusok számára sok nehézséget okozhat. Sokan elvesznek a részletekben, és nem tudják hogyan is kezdjenek neki. Ebben szeretnénk most segítséget nyújtani, hogy könnyen meg tudja...

Hogyan javítsd otthonod elektromos biztonságát?

Hogyan javítsd otthonod elektromos biztonságát?

Az elektromos hálózat minden lakás elengedhetetlen része lett. A legtöbb esetben a nap 24 órájában használjuk anélkül, hogy gondolnánk rá. Az áram azonban rendkívül veszélyes dolog, könnyen okozhat balesetet, ha nem figyelünk rá. Fontos, hogy figyeljünk a biztonságra,...