Gyerekbiztos áramhálózat

A villanyszerelés egyik legfontosabb szempontja a biztonság, amelyet nem lehet túlzásba vinni. Különösen fontos szempont ez, amikor gyerek van a családban, ilyenkor a gyerekbiztos áramhálózat kialakítása elsődlegessé válik. A rendeltetésszerű használat mellett a szakszerűen kiépített villanyhálózat biztonsággal üzemeltethető, azonban gyerekek mellett mindenre fel kell készülni. Van néhány kiegészítő, amellyel a biztonságos hálózatot még biztonságosabbá tehetjük.

Dugaljak gyerekvédelme

A dugaljak, vagy ismertebb nevükön a konnektorok a gyerekek számára különösen vonzó tárgyak. Gyakran látják a mindennapokban, hogy valamit bedugunk a konnektorba. Takarításkor porszívózás közben, főzés során, amikor valamilyen elektromos eszközt használunk az ebéd elkészítéséhez, vagy bedugjuk a telefontöltőnket, és számos egyéb, számunkra észrevehetetlen esetben használjuk a dugaljakat.

Mivel a gyerekek javarészt utánzással tanulnak, teljesen természetes, hogy ezt a tevékenységünket is megpróbálják leutánozni. Sok esetben elég alacsonyan vannak a dugaljak elhelyezve, így a legkisebb gyerekek is könnyen elérhetik azokat. Egy pillanat alatt képesek valamit bedugni a konnektorba, félelemérzet nélkül. Ez jó esetben csak a biztosíték leoldásával jár, rossz esetben pedig akár halálos áramütést is okozhat.

A legbiztosabb megoldás, ha folyamatosan szemmel tartjuk a csemeténket, de ez szinte lehetetlen feladat. Elég egyetlen pillanatra félrenézni, és máris megtörténhet a baj. Szerencsére többféle védelem is létezik, amely meggátolja a gyermekeket abban, hogy valamit a konnektorba dugjanak.

gyerekbiztos áramhálózat konnektor védővel

Műanyag dugók dugaljakhoz

Bármilyen konnektort biztonságosabbá tehetünk műanyag dugók használatával. Alapvetően két fajtájuk van az ilyen gyerekvédelmi berendezéseknek. Az egyik fajtánál a konnektorba dugunk be műanyagból készült dugót, melynek kialakítása hasonló a villásdugókéhoz. Ennek köszönhetően a konnektorba semmit sem lehet bedugni, amíg a műanyag dugót ki nem vesszük, amely egy gyerek számára igencsak nehéz feladat, sokszor még a felnőtteknek is nehéz az eltávolítása.

A másik megoldás, amelyet a konnektorok esetében használni lehet, az a beragasztható konnektor zár. Ez a megoldás úgy működik, hogy két műanyag lap csatlakozik egymáshoz, amelyek elforgathatóak. A konnektorba ragasztva alapállapotban lezárják a dugaljak nyílásait. Ahhoz, hogy csatlakoztatni lehessen a dugaljba a villásdugót, el kell fordítani a műanyag lapot. Ezt a villásdugóval tudjuk megtenni, amely szintén nem könnyű feladat. Bármelyik megoldást is használva, sokat tehetünk a konnektor jelentette veszélyek csökkentésére.

konnektorvédő

Gyerekvédelemmel ellátott dugaljak, elosztók

Léteznek már olyan dugaljak, elosztók, melyek beépített gyerekvédelemmel rendelkeznek. Ezeknek működési elve lényegében megegyezik a műanyag dugókével. A működésük lényege, hogy a konnektorok nyílásaiba a gyerekek nem tudnak akadály nélkül bedugni semmit sem. A gyerekvédelemmel ellátott dugaljak nem túl gyakoriak, inkább utólag szokták gyerekbiztossá tenni a konnektorokat.

Hosszabbítók védelme

A hosszabbítók esetében a dugalj csak az egyik potenciális veszélyforrás a gyerekekre nézve. A hosszabbítók vezetéke is komoly veszélyeket rejt magában. A vezetékek sérülése esetén is érheti a gyermeket áramütés. Átszúrhatják, elvághatják, de akár egy használatból adódó sérült vezeték is okozhatja a bajt, amelyet a gyermek csak megérint. Nem csak a gyerekekre nézve jelentenek veszélyt a hosszabbítók kábelei, de a házi kedvencek is előszeretettel rágják meg azokat.

A hosszabbító vezetékének sérüléséből adódó veszélyek minimalizálhatóak életvédelmi relé beszerelésével. Ennek beszerelése már minden új elektromos hálózat esetén kötelező. Az életvédelmi relé, vagy más néven fi relé bekötésével, amennyiben a hálózat további részei is szakszerűen vannak bekötve, minimalizálható az áramütés, vagy zárlat lehetősége. Nem csak a hosszabbítók esetén jelent védelmet, de azt is megakadályozza, hogy hálózathoz csatlakoztatott bármilyen berendezés áramütést okozhasson.

A fi relé működése Kirchhoff csomóponti törvénye alapján történik. A törvény azt mondja ki, hogy a fázisvezetőben folyó áram értéke megegyezik a nullavezetőben folyó árammal. Az életvédelmi relé pedig ezt figyeli, hogy a két érték megegyezik-e. Amennyiben nem, az áram valahol „elszökik” a rendszerből, pl. zárlatos egy berendezés, sérült egy kábel. Ha ezt érzékeli, azonnal megszünteti a hálózat áramellátását. Egészen addig nem enged áramot a hálózatba, míg a probléma forrását meg nem szüntettük.

A biztonság mindennél fontosabb, különösen a gyermekek esetében. Ezzel a néhány ötlettel szinte kizárható, hogy a gyermekek áramütést szenvedjenek, de az ördög sosem alszik az óvintézkedések ellenére sem. A gyerekek igen találékonyak, így teljesen gyerekbiztos áramhálózat nem létezik, de sokat tehetünk védelmük érdekében. Ezt érdemes figyelembe venni felújítás során, főleg akkor, ha gyerek is van a családban, vagy hamarosan érkezik.

Cikk ajánló

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Az elektromos hálózatot nap mint nap használjuk. Fontos, hogy ne csak a fogyasztási igényeinknek feleljen meg a hálózat, hanem a kényelmes használatot is lehetővé tegye. A dugalj, és a villanykapcsoló magasság helyes meghatározása fontos a komfortos használathoz. Mire...

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Elektromos hálózat bővítés a klímaszerelés előtt

Érkezik a meleg nyár, a klímaszerelés szezonja - időben kezdjen hozzá elektromos hálózat munkálataihoz A nyári forróságban, mikor beköszönt a kánikula, egy klíma igazi felüdülést tud jelenteni. A forróságban sokan szeretnének azonnal klímát beköttetni, de a klíma...

Esettanulmány – pécsi ingatlan beázása

Esettanulmány – pécsi ingatlan beázása

2023 nyarán többször is az extrém időjárás következményei miatt volt szükség szakértő villanyszerelő beavatkozására. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső nagyon hamar gondot tud okozni, mivel az esővíz elvezető csatornák nem tudják elvezetni a hirtelen jött nagy...