A LED világítás előnyei és hátrányai

A led használata napjainkra ugyancsak elterjedt, és folyamatosan terjedőben van, népszerűsége egyre növekszik. A ledeket használják visszajelző fényként különféle elektromos berendezésekben, dekorációs célokra, vílágításként lakásokban és közterületeken, de járművek világító berendezéseiben is egyre gyakrabban találkozhatunk ledekkel. De mi is az a led, és miért ilyen népszerű?

led izzó

Mi az a led? 

A led teljes neve light-emitting diode, azaz fényt kibocsátó dióda. Lényegében egy félvezető anyagból készült fényforrás. Több, mint 100 éves múltra tekint vissza, 1907-ben kezdték a félvezetők fénykibocsátását vizsgálni. 1939-ben magyar kutatók, Bay Zoltán és Szigeti György is végeztek kísérleteket a leddel. 

A széles körben ismert és használt ledek története igazán 1962-ben kezdődött, amikor sikerült megalkotni az első, szabad szemmel is látható fényt kibocsátó diódát. 1962 előtt az emberi szem számára láthatlan fényt kibocsátó diódákat sikerült csak előállítani. Az első led vörös volt, majd néhány éven belül sikerült előállítani a sárga és a zöld színt is, ezzel a kék, vagy ultraibolya kivételével teljes volt a színskála. 

1994-ben Akaszaki Iszamu, Amano Hirosi és Nakamura Súdzsi japán tudósok megalkották a kék színt is. Munkájuknak köszönhetően lehetővé vált egy energiatakarékos, környezetbarát, hatékony, széles körben alkalmazható világítótestek, azaz a ledek gyártása . A japán tudósok 20 év múlva Nobel-díjat is kaptak munkájukért, mellyel hozzájárultak a világítás forradalmasításához.

A led előnyei

A led egyik legnagyobb előnye az energiatakarékossága. A hagyományos izzók a fény előállítása során hőt termelnek. A felhasznált energia 90 %-át a hőtermelésre használják, így azt lehet mondani, hogy a hagyományos izzók sokkal inkább fűtő-, mint világítótestek. A ledek ezzel szemben nem termelnek hőt, így fogyasztásuk jóval alacsonyabb, mint a hagyományos izzóké. Ennek köszönhetően a világításra fordított energia kb 80%-a megtakarítható, ha ledre cseréljük a hagyományos égőket. 

Nemcsak olcsóbb az üzemeltetésük, de biztonságosabb is. Mivel nincs hőtermelés, nem kell attól tartani, hogy a hő hatására megolvad valami, vagy megéget valakit a forró izzó. A hagyományos izzók esetében higanyt is használnak, mely veszélyes az egészségre, ledek esetén ettől sem kell tartani. Nem árt nekik a kapcsolgatás, így nem rövidül az élettartamuk a gyakori felkapcsolás, leoltás következtében, mint néhány más világítás esetén. Azonnal teljes fényerővel világítanak, nem vibrálnak, folyamatosan biztosítják a fényt. Ha vibrálást tapasztalunk ledek esetében, az nem az izzók hibája, hanem valamilyen más elektromos probléma áll a jelenség hátterében. Burkolatuk jóval keményebb, mint hagyományos társaiké, így leejtés esetén sem kell attól tartani, hogy széttörik.

Hogyan tudjuk kiválasztani a megfelelő led izzót?

Napjainkban már a fényerő terén sem kell kompromisszumot kötni, a boltok polcain akár 100 wattos izzó fényerejének megfelelő ledeket is találunk, ráadásul jóval tovább működnek, mint hagyományos társaik és még garanciát is vállalnak rá. A ledek használatával nem csak kevesebb energiát használunk, de jelentősen kevesebb hulladékot is termelünk. 

Egy led izzó átlagos élettartama 30.000-50.000 üzemóra, mely sokszorosa egy korábbi izzónak. Idővel a ledek valamelyest veszítenek fényerejükből (kb 10-20), így az élettartamuk vége felé valamelyest gyengébben világítanak, de ez nem jelent különösebb problémát.

A hagyományos izzók teljesítményét wattban adják meg, ez alapján választottuk ki a kellő fényt biztosító villanykörtét. Ahhoz, hogy megtudjuk, hogy például egy 100 wattos hagyományos izzó kiváltására milyen ledet válasszunk, a fényáram mennyiségét kell figyelembe vennünk. A fényáram mértékegysége a lumen, amely minden led izzó csomagolásán fel van tüntetve. Egy watt nagyjából 13 lumen teljesítményre képes. A példában szereplő 100 wattos izzó 100 x 13, azaz 1300 lumen erősségű fényt biztosít, tehát egy 1300 lumenes led izzóval válthatjuk ki. 

Milyen színű ledet válasszunk?

A fényerőn kívül fontos figyelni még a színhőmérsékletre is. Az, hogy ki melyiket kedveli, nagyon eltérő lehet. A színhőmérsékletet Kelvinben adják meg. Egy hagyományos izzó 2800 Kelvin körüli színhőmérsékletet biztosít. 2800-5600 Kelvin között a színeket melegnek látjuk, az e fölötti színeket hideg színekként érzékeljük.

A ledek hideg fehér és meleg sárga fényű verziókban egyaránt kaphatóak. Azt, hogy ki melyiket kedveli nagyban befolyásolják egyéni ízlések. Ázsia területén inkább a hideg fényt kedvelik, míg hazánkban inkább a meleg árnyalatot biztosító led izzók a kedveltebbek. 

A hideg fényt inkább garázsokba, tárolókba, olyan helyiségekben javasolt használni, ahol nem tartózkodunk sokat, vagy nagyon fontos az erős világítás. A hideg fény sokaknak hosszabb távon zavaró lehet. A meleg fény jobb választás lehet olyan lakóhelyiségekben, ahol sok időt töltünk, de ez tényleg elsősorban egyedi ízlés kérdése.

led világítás

Mennyit lehet spórolni a led világítással?

A led izzók fogyasztása gyártóktól függően némi eltérést mutathat, így minimális eltérés lehet az alábbi példához képest. Egy 1300 lumen erejű fény előállításához egy hagyományos izzó 100 watt áramot használ. A led izzó ezzel szemben mindössze 18 wattot, amely mindössze 18%-a a hagyományos izzóénak. 

Tegyük fel, hogy az év minden napján 5 órán át van szükségünk a lámpa világítására, ez hagyományos izzó fogyasztásával számolva 182,5 Kwh áramot jelent. Egy 18 wattos, ugyanolyan fényerővel rendelkező led izzó esetében ez mindössze 32,85 Kwh áramot jelent évente. 

Kedvezményes lakossági áram árral számolva, mely jelenleg 36,9 Ft/Kwh, a hagyományos izzóval történő világítás esetén 6734 forintba kerül a világítás egy év alatt, míg led izzót használva mindössze 1212 forintba. Mindössze egyetlen 100 wattos hagyományos izzó lecserélésével 149,65 Kwh áramot és takaríthatunk meg, valamint 5522 forinttal kevesebb áramdíjat fizetünk egy évben. Egy átlagos árú, 1500 forintos 1300 lumenes led ára kb három és fél hónap alatt térül meg mindössze a megtakarított áram árából, amely igen jó megtérülési időt jelent. 

Led hátrányai

A led egyetlen igazi hátrányaként talán a magasabb árat lehet kiemelni, mely az összes izzó egyidejű lecserélése esetén nagyobb összeget is jelenthet. Ez a néhány ezer forintos beruházás azonban rövid idő alatt megtérül, mely nem csak az áramszámlán mutatkozik majd meg, de a környezeti terhelést is jelentősen csökkenti. Előfodulhat még, hogy a ledben lévő vezérlőegység sérül, mely sajnos nem javítható, ezért cserélni kell azt, de a gyártók garanciát vállalnak az izzókra.

A led a legkorszerűbb, környezetbarát, energiatakarékos világítás záloga. Ha hagyományos izzókat használ, mindenképpen ajánlott azokat lecserélni, hiszen éves jelentős összeget takaríthat meg. A ledes izzókat manapság már bármilyen foglalathoz megfelelő kialakítással megvásárolhatjuk, így bármely lámpába megtalálható a megfelelő izzó fajta. 

Az önkormányzatoknál is elérhető időnként led csere akció, amelynek keretében díjtalanul segítenek lecserélni a sokat fogyasztó régi izzókat energiatakarékos led izzókra. Ezeket kihasználva befektetés nélkül cserélhetjük le az izzókat, így megtérüléssel sem kell kalkulálnunk, és kompromisszumok nélkül fogyaszthatunk kevesebb energiát. 

Cikk ajánló

Elektromos hálózat felújítása

Elektromos hálózat felújítása

Áram nélkül elképzelhetetlenek mindennapjaink, észrevétlenül beépült életünkbe. A legtöbb esetben nem is gondolunk rá, egyszerűen csak természetesnek vesszük. A falakban lévő vezetékek és a hálózatba beépített szerelvények azonban az idő múlásával elhasználódnak,...

Teljesítménybővítés

Teljesítménybővítés

Régebbi otthonok esetén nagyon gyakran válik szükségessé a teljesítménybővítés, mely a laikusok számára sok nehézséget okozhat. Sokan elvesznek a részletekben, és nem tudják hogyan is kezdjenek neki. Ebben szeretnénk most segítséget nyújtani, hogy könnyen meg tudja...

Hogyan javítsd otthonod elektromos biztonságát?

Hogyan javítsd otthonod elektromos biztonságát?

Az elektromos hálózat minden lakás elengedhetetlen része lett. A legtöbb esetben a nap 24 órájában használjuk anélkül, hogy gondolnánk rá. Az áram azonban rendkívül veszélyes dolog, könnyen okozhat balesetet, ha nem figyelünk rá. Fontos, hogy figyeljünk a biztonságra,...