Villanykapcsoló bekötése házilag

A villanykapcsoló bekötése házilag sokak számára vonzó lehetőség, hiszen egyszerűnek tűnik és pénzt is lehet vele spórolni. A villanykapcsoló bekötése valóban nem túl bonyolult feladat, de minimális villanyszerelési ismeret szükséges ahhoz, hogy megfelelően és biztonságosan működjön a kapcsoló. 

Villanykapcsoló bekötése házilag – a szükséges alapismeretek

A villanyszerelés egyik legfontosabb része a vezetékek helyes bekötése, valamint a vezetékek színeinek ismerete. Ahhoz, hogy a villanykapcsoló bekötése házilag is biztonságos legyen, nélkülözhetetlen tudni, hogy az egyfázisú, szabályosan kialakított elektromos rendszerben ötféle színnel találkozhatunk. A színek a zöld sárga, vagy piros, a fekete, vagy barna és a kék. 

A zöld sárga, vagy piros a védővezeték, vagy másnéven földelés, ez az újabb elektromos hálózatok esetén már biztosan van, régebbiek esetén előfordul, hogy nincs földelés. A fekete, vagy barna színű vezeték a fázisvezető, a kék pedig a nullavezető. A fázisvezeték az áramot szállítja, a nullavezeték visszavezeti az áramot az elosztóhálózatba, míg a védővezeték a biztonságot szolgálja. Elvezeti a hozzá csatlakoztatott elektromos berendezésekből a túláramot, ezzel védelmet nyújtva az áramütés ellen. 

Az elektromos szerelvényeken látható jelöléseknek megfelelően kell bekötni a vezetékeket a szerelvényekbe. A fázisvezeték betűjele az L, a nullavezető jele az N, a földelés betűjele a PF, és gyakran találkozhatunk egy fordított T betűre hasonlító jelöléssel is, mely szintén a földelést jelenti. A villanykapcsoló bekötése házilag akkor lesz teljesen biztonságos, ha minden vezetéket a megfelelő helyre kötünk be. Ha a fázist és a nullát felcseréljük, nem történik különösebb probléma, a kapcsoló működni fog, azonban a földelést (ha van) minden esetben csak a földelésbe szabad bekötni. 

Villanykapcsoló bekötése házilag lépésről lépésre

A villanykapcsoló bekötésének első lépése, történjen házilag, vagy szakember bevonásával, mindig az áramtalanítás. Kapcsoljuk le az adott áramkört, de a legjobb, ha lekapcsoljuk a főkapcsolót is, és ellenőrizzük, hogy valóban nincs áram a rendszerben. Ehhez fázisceruzára lesz szükség, amellyen megállapíthatjuk, hogy nincs áram egyik vezetékben sem.

Ezután távolítsuk el a kapcsoló fedelét, hogy hozzáférjünk a vezetékekhez. A következő lépés a vezetékek előkészítése: csupaszítsuk meg a vezetékek végét körülbelül 0,5-1 cm hosszan. Ellenőrizzük, hogy a vezetékek nincsenek megtörve, kellő hosszúságúak. Ha túl rövidek, ne rángassuk, mert szétszakadhatnak a kötések, sérülhet a vezeték.

A fentebb részletezett színek és jelölések alapján kössük be a vezetékeket a megfelelő helyekre. A fázisvezeték a kapcsoló bemenetéhez, a nullavezeték a kimenethez, és a védővezeték (ha van) az arra kijelölt helyre kerül. Rögzítsük a vezetékeket szorosan, de vigyázzunk, hogy ne sérüljenek meg. Végezetül helyezzük vissza a kapcsoló fedelét, és kapcsoljuk vissza az áramot. Ellenőrizzük, hogy a kapcsoló megfelelően működik-e.

Mikor szükséges villanyszerelőt hívni?

A villanykapcsoló bekötése házilag is elvégezhető, de ha valaki egyáltalán nem ért a villanyszereléshez, vagy nem mer nekiállni, inkább hívjon szakembert. Ha a vezetékek állapota nem megfelelő, vagy a színük alapján nem megállapítható, hogy mi a funkciójuk, azonnal szakemberre van szükség. Szintén szükség lesz villanyszerelőre, ha a kapcsoló bekötése után nincs áram a vezetékben, vagy szikrázik, égett szagot érezni. 

A villanykapcsoló bekötése házilag ugyan valóban nem túl nagy feladat, de egy villanyszerelő nem csak a kapcsolót köti be, de a hálózat állapotát is ellenőrzi. Az áram komoly baleseteket, áramütést, anyagi kárt és lakás tüzet is okozhat. a fennáll a gyanú, hogy komolyabb a probléma, mindig segítséget kell kérni!

Cikk ajánló

Kültéri villanykapcsoló bekötése

Kültéri villanykapcsoló bekötése

Villanykapcsolóra nem csak beltéren, hanem kültéren is sok esetben szükség van. Kertes házban gyakran megyünk ki valamiért a kertbe, vagy a garázsba, és az odavezető utat jó, ha megvilágítjuk. A teraszokon, kerti kiülőkben is gyakran van szükség világításra, melyet...

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

A villanykapcsoló az otthonunk egyik leggyakrabban használt eszköze, így idővel szükségessé válhat a cseréje. Akár elavult, sérült, vagy egyszerűen csak modernizálni szeretnénk otthonunkat, a villanykapcsoló cseréje könnyen elvégezhető feladat lehet. Fontos azonban,...

Dupla villanykapcsoló bekötése

Dupla villanykapcsoló bekötése

A villanykapcsolók a leggyakrabban használt elektromos szerelvények közé tartoznak. Többféle típussal találkozhatunk a hálózatokban. A leggyakrabban használt villanykapcsoló típusok közé tartoznak a dupla villanykapcsolók. A dupla villanykapcsoló bekötése nagyban...