Villanyvezeték cseréje panelban

A panellakások 30-40 évvel ezelőtt készültek, ezért, ha panellakást vásárol valaki, hacsak nem újították fel, jó eséllyel az elektromos hálózat is ekkor készült. Három, négy évtizeddel ezelőtt egészen más fogyasztói igények voltak egy panellakásban, mint manapság. A villanyszereléshez használt anyagok, technikák is elavultnak számítanak napjainkra, ezért a villanyvezeték cseréje panelban szinte biztosan szükséges lesz.

Miért szükséges a villanyvezeték cseréje panelban?

A panellakások villanyvezetékei alumíniumból készültek, melyeket már nem használnak a villanyszerelésben. Gyakran fordul elő, hogy a kisebb-nagyobb felújítások során az alumínium kábeleket a manapság használatos réz kábelekkel is összekötötték. Ez a megoldás hosszú távon nem biztonságos, különösen, ha nem szakember végezte összekötésüket.

Az alumínium kábelek hamarabb elöregszenek, jóval könnyebben törnek meg, amely súlyos problémákat okozhat az elektromos hálózatban. Áramütés, zárlat, lakástűz keletkezhet a nem megfelelő villanyvezetékek és a kétféle anyagból készült vezeték nem megfelelő összekötése miatt. Réz és alumínium vezetékek érintkezésénél, amikor áram folyik rajtuk, elektrokémiai korrózió miatt melegedés, és akár tűz alakulhat ki. Léteznek olyan kötőelemek, amely használatával összeköthetőek az eltérő anyagból készült vezetékek, azonban ezt szigorúan a szabványoknak és a gyártói előírásoknak megfelelően kell elvégezni.

Ha gyakran leoldódik a kismegszakító, azaz valami gyakran leveri a biztosítékot, a konnektorok kiégnek, biztosan szükséges a villanyvezeték cseréje panelban. Az évtizedek alatt nem csak a használt alapanyagok változtak meg, de a fogyasztói igények is. Sok panelban már megtalálható akár több klíma is, mosógép, mosogatógép, szárítógép, elektromos tűzhely, indukciós tűzhely, stb., melyek nagy terhelést jelentenek az elektromos hálózatra nézve. A panellakások építése során az energia fogyasztása töredéke volt egy mostani háztartásnak, és a villanyvezeték hálózatot nem az ilyen megnövekedett áram használatra tervezték.

villanyvezeték cseréje panelban

Hogyan történik a villanyvezeték cseréje panelban?

A villanyvezeték cseréje panelban, vagy bármely más lakás esetében is a meglévő rendszer felmérésével kezdődik. A villanyvezetékek elvezetése alapvetően kétféle módon történhet. Vagy a falon belül, vagy a falon kívül kell elvezetni a vezetékeket. A falon kívüli vezetékek elvezetése kábelcsatornákban történik. Előnyük, hogy bármilyen probléma, vagy átalakítás esetén könnyen hozzá lehet férni a villanyvezetékekhez, valamint nincs szükség vésésre sem. Hátrányuk viszont, hogy mivel minden szükséges helyre kábelcsatornán keresztül kell vezetni a vezetékeket, nem túl esztétikusak.

A másik lehetőség a falon belüli villanyvezeték elvezetés, amelyhez a vezetékek helyét ki kell vésni. A kivésett falba aztán műanyag csövek kerülnek, amelybe a megfelelő számú villanyvezetéket húzzák be, hogy minden szükséges helyre eljusson az áram. A vésés miatt ez sok kellemetlenséggel (kosz, vakolathullás stb.) járhat, viszont jóval esztétikusabb, hiszen az elektromos vezetékek láthatatlanok lesznek. A kosz és por nem kerülhető el teljesen, de mértéke nagyban csökkenthető megfelelő felszereléssel, amellyel cégünk rendelkezik, ezzel sokkal könnyebbé tudjuk tenni a fal helyreállítását és a takarítási munkálatokat.

A panelokban sok esetben a vezetékeket beépítették a falba anélkül, hogy bármilyen csövezést építettek volna, egyszerűen csak bevésték és befalazták. Olyan megoldás is előfordul, hogy a villanyvezetéket a tapéta alá rejtették, úgynevezett MM vezetéket használva. Gyakori megoldás még a hibrid módszer is, mikor a gerincvezetéket kábelcsatornán építették ki, a mellékágakat pedig a falba rejtették véséssel. Ilyenkor a kibontott vezetékek helyére az új vezetéket be lehet falazni. Ilyen megoldás esetén azonban duplán szigetelt, falba építhető kábeleket kell használni.

Ritkán, de előfordul az is, hogy a panelban a hálózat kiépítése során csöveket is használtak. Ezek gyakran eltömődnek, és az új hálózati kábeleket nem lehet bennük elvezetni, de a használható részeket az újravezetékezés során ki lehet és érdemes használni. A villanyvezeték cseréje panelban a legegyszerűbben a meglévő megoldások használatával lehetséges. A vezetékek elvezetéséhez szükséges csövezések utólagos beépítésére sok esetben nincs lehetőség, mert nagyon mélyen kellene vésni az amúgy elég vékony falakba.

Szakszerű és biztonságos falba süllyesztés panel lakásban csak úgy lehetséges, hogy a nyomvonalak megtervezése után statikus szakember véleményezi a tervet, szükség esetén pedig a villanyszerelővel közösen kialakítanak egy szabályos nyomvonal tervet. A statikus által adott szakvélemény többlet költséggel jár, azonban ha az esztétikus és biztonságos megoldás a szempont, akkor megéri a befektetést.

Villanyvezeték cseréje házilag, vagy szakemberrel?

A villanyvezeték cseréje panelban, vagy bármilyen más házban, lakásban nem könnyű feladat, nem egy konnektor lecserélése. Mindig szakemberre kell bízni, hogy szakszerűen kerüljön kiépítésre, és biztonságosan működjön. A vezetékek cseréjén felül szükség lehet még a biztosítékok cseréjére is, és amennyiben még nem került beépítésre, a Fi-relé, vagy másnéven életvédelmi relé beszerelésére is. Ez a relé megakadályozza azt, hogy a hibásan működő elektromos berendezések miatt áramütést szenvedjünk. Ez napjainkra már szabvány követelmény, amennyiben még nincs a lakásban, mindenképpen szükséges beszerelni. A villanyvezeték cseréje panelban nem kis munka, bízza azt villanyszerelő szakemberekre!

Cikk ajánló

Kültéri villanykapcsoló bekötése

Kültéri villanykapcsoló bekötése

Villanykapcsolóra nem csak beltéren, hanem kültéren is sok esetben szükség van. Kertes házban gyakran megyünk ki valamiért a kertbe, vagy a garázsba, és az odavezető utat jó, ha megvilágítjuk. A teraszokon, kerti kiülőkben is gyakran van szükség világításra, melyet...

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

A villanykapcsoló az otthonunk egyik leggyakrabban használt eszköze, így idővel szükségessé válhat a cseréje. Akár elavult, sérült, vagy egyszerűen csak modernizálni szeretnénk otthonunkat, a villanykapcsoló cseréje könnyen elvégezhető feladat lehet. Fontos azonban,...

Dupla villanykapcsoló bekötése

Dupla villanykapcsoló bekötése

A villanykapcsolók a leggyakrabban használt elektromos szerelvények közé tartoznak. Többféle típussal találkozhatunk a hálózatokban. A leggyakrabban használt villanykapcsoló típusok közé tartoznak a dupla villanykapcsolók. A dupla villanykapcsoló bekötése nagyban...