Villanyvezeték cseréje panelban

A panellakások 30-40 évvel ezelőtt készültek, ezért, ha panellakást vásárol valaki, ha csak nem újították fel, jó eséllyel az elektromos hálózat is ekkor készült. Három, négy évtizeddel ezelőtt egészen más fogyasztói igények voltak egy panellakásban, mint manapság. A villanyszereléshez használt anyagok, technikák is elavultnak számítanak napjainkra, ezért a villanyvezeték cseréje panelban szinte biztosan szükséges lesz.

Miért szükséges a villanyvezeték cseréje panelban?

A panellakások villanyvezetékei alumíniumból készültek, melyeket már nem használnak a villanyszerelésben. Gyakran fordul elő, hogy a kisebb-nagyobb felújítások során az alumínium kábeleket a manapság használatos réz kábelekkel is összekötötték. Ez a megoldás hosszú távon nem biztonságos, különösen, ha nem szakember végezte összekötésüket.

Az alumínium kábelek hamarabb elöregszenek, jóval könnyebben törnek meg, amely súlyos problémákat okozhat az elektromos hálózatban. Áramütés, zárlat, lakástűz keletkezhet a nem megfelelő villanyvezetékek és a kétféle anyagból készült vezeték nem megfelelő összekötése miatt.

Ha gyakran leoldódik a kismegszakító, azaz valami gyakran leveri a biztosítékot, a konnektorok kiégnek, biztosan szükséges a villanyvezeték cseréje panelban. Az évtizedek alatt nem csak a használt alapanyagok változtak meg, de a fogyasztói igények is. Sok panelban már megtalálható akár több klíma is, mosógép, mosogatógép, szárítógép, elektromos tűzhely, stb, melyek nagy terhelést jelentenek az elektromos hálózatra nézve. A panellakások építése során az energia fogyasztása töredéke volt egy mostani háztartásnak, és a villanyvezeték hálózatot nem az ilyen megnövekedett áram használatra tervezték.

villanyvezeték cseréje panelban

Hogyan történik a villanyvezeték cseréje panelban?

A villanyvezeték cseréje panelban, vagy bármely más lakás esetében is a meglévő rendszer felmérésével kezdődik. A villanyvezetékek elvezetése alapvetően kétféle módon történhet. Vagy a falon belül, vagy a falon kívül kell elvezetni a vezetékeket. A falon kívüli vezetékek elvezetése kábelcsatornákban történik. Előnyük, hogy bármilyen probléma, vagy átalakítás esetén könnyen hozzá lehet férni a villanyvezetékekhez, valamint nincs szükség vésésre sem. Hátrányuk viszont, hogy mivel minden szükséges helyre kábelcsatornán keresztül kell vezetni a vezetékeket, nem túl esztétikusak.

A másik lehetőség a falon belüli villanyvezeték elvezetés, amelyhez a vezetékek helyét ki kell vésni. A kivésett falba aztán műanyag csövek kerülnek, amelybe a megfelelő számú villanyvezetéket húzzák be, hogy minden szükséges helyre eljusson az áram. A vésés miatt ez sok kellemetlenséggel (kosz, vakolathullás stb.) járhat, viszont jóval esztétikusabb, hiszen az elektromos vezetékek láthatatlanok lesznek. A kosz és por nem kerülhető el teljesen, de mértéke nagyban csökkenthető megfelelő felszereléssel, amellyel cégünk rendelkezik, ezzel sokkal könnyebbé tudjuk tenni a fal helyreállítását és a takarítási munkálatokat.

A panelokban sok esetben a vezetékeket beépítették a falba anélkül, hogy bármilyen csövezést építettek volna, egyszerűen csak bevésték és befalazták. Olyan megoldás is előfordul, hogy a villanyvezetéket a tapéta alá rejtették, úgynevezett MM vezetéket használva. Gyakori megoldás még a hibrid módszer is, mikor a gerincvezetéket kábelcsatornán építették ki, a mellékágakat pedig a falba rejtették véséssel. Ilyenkor a kibontott vezetékek helyére az új vezetéket be lehet falazni. Ilyen megoldás esetén azonban duplán szigetelt kábeleket kell használni.

Ritkán, de előfordul az is, hogy a panelban a hálózat kiépítése során csöveket is használtak. Ezek gyakran eltömődnek, és az új hálózati kábeleket nem lehet bennük elvezetni, de a használható részeket az újravezetékezés során ki lehet és érdemes használni. A villanyvezeték cseréje panelban a legegyszerűbben a meglévő megoldások használatával lehetséges. A vezetékek elvezetéséhez szükséges csövezések utólagos beépítésére sok esetben nincs lehetőség, mert nagyon mélyen kellene vésni az amúgy elég vékony falakba.

Villanyvezeték cseréje házilag, vagy szakemberrel?

A villanyvezeték cseréje panelban, vagy bármilyen más házban, lakásban nem könnyű feladat, nem egy konnektor lecserélése. Mindig szakemberre kell bízni, hogy szakszerűen kerüljön kiépítésre, és biztonságosan működjön. A vezetékek cseréjén felül szükség lehet még a biztosítékok cseréjére is, és amennyiben még nem került beépítésre, a Fi-relé, vagy másnéven életvédelmi relé beszerelésére is. Ez a relé megakadályozza azt, hogy a hibásan működő elektromos berendezések miatt áramütést szenvedjünk. Ez napjainkra már szabvány követelmény, amennyiben még nincs a lakásban, mindenképpen szükséges beszerelni. A villanyvezeték cseréje panelban nem kis munka, bízza azt villanyszerelő szakemberekre!

Cikk ajánló

Kültéri konnektor bekötése

Kültéri konnektor bekötése

A konnektorokra nem csak beltéren, de kültéren is szükség lehet. A fűnyíráshoz, kertgondozáshoz a kertben, a grillezéshez a teraszon, a kocsibeálló környékén autómosáshoz is szükség lehet egy-egy konnektorra. Ha ezt nem hosszabbítóval szeretnénk megoldani, hanem...

Okos otthon

Okos otthon

Az okos otthon valamilyen formában egyre több háztartásban jelenik meg napjainkra. Az Egyesült Államok és Nyugat-Európa területén a háztartások jó részében megtalálható valamilyen okos funkció. Az okos otthonok Magyarországon még kevésbé elterjedtek, de néhány éven...

Villanyszerelés vezeték színek, kábel színek

Villanyszerelés vezeték színek, kábel színek

A villanyszerelés igen veszélyes munka, ezért mindig érdemes szakemberre bízni a villanyszerelési feladatokat. Habár, vannak olyan kisebb villanyszerelési munkák, amelynek akár házilag is nekiállhatunk. Ilyenek például a konnektorok, vagy a villanykapcsolók cseréje....