Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

A villanykapcsoló az otthonunk egyik leggyakrabban használt eszköze, így idővel szükségessé válhat a cseréje. Akár elavult, sérült, vagy egyszerűen csak modernizálni szeretnénk otthonunkat, a villanykapcsoló cseréje könnyen elvégezhető feladat lehet. Fontos azonban, hogy tisztában legyünk a szükséges lépésekkel és biztonsági előírásokkal.

Mikor szükséges a villanykapcsoló cseréje?

A villanykapcsoló cseréje akkor válik szükségessé, ha a kapcsoló meghibásodik, például nem működik megfelelően, vagy ha zavaró hangokat ad ki. Esztétikai okokból is dönthetünk a csere mellett, például ha a régi kapcsoló nem illik a felújított lakás új stílusához, vagy már nagyon régi. 

A villanykapcsoló kapcsoló cseréje abban az esetben elengedhetetlen, ha elektromos szikrákat észlelünk, vagy ha a kapcsoló túlmelegszik. Ezek komoly biztonsági kockázatot jelentenek, így mindenképpen cserélni kell.

Ilyenkor legjobb szakembert hívni, mert előfordulhat, hogy nem csak a kapcsoló, de a vezetékek is hibásak.

Villanykapcsoló csere házilag, vagy szakemberrel?

A villanykapcsoló cseréje elsőre egyszerű feladatnak tűnhet, de a helytelen bekötés vagy az áramütés veszélye miatt mindig fokozott óvatosság szükséges. A villanykapcsoló csere nem túl bonyolult, ha a hálózat megfelelően van kiépítve, és nem hiányoznak a villanyszerelési alapismeretek. 

Megbontás után egy szabványos, jól kiépített elektromos hálózatban három különböző színű vezetéket kell látnunk: zöld sárga, vagy piros, fekete, vagy barna és kék. Ha ezektől eltérő színűek, vagy egyformák a vezetékek, esetleg több vezeték van, villanyszerelőt kell hívni! A vezetékek színeiről, és azok jelentéséről itt írtunk bővebben: vezeték színek, kábel színek. Ha a kapcsolóhoz csak két vezeték megy, akkor azok lehetnek fekete-fekete, kék-kék vagy fekete-kék színűek, ez nem feltétlenül jelent hibát. Azonban, ha a kapcsolóba zöld-sárga, piros színű vagy a várttól eltérő számú vezeték van bekötve, akkor ne álljunk neki egyedül a cserének!

Az egyszerű eset, ha a villanykapcsoló egyetlen lámpatestet vezérel. Bonyolultabb a helyzet akkor, ha a kapcsoló több lámpatestet is kapcsol, vagy un. váltókapcsoló vezérel egy konkrét fogyasztót. (például egy folyósón lévő lámpa a folyosó elején, illetve a végén lévő kapcsolóval is fel-le kapcsolható). Ilyen esetben nagyon kell figyelni a villanykapcsoló csere során arra, hogy pontosan milyen típusú kapcsoló volt beszerelve. A hagyományos egyszerű kapcsolókhoz képest például a váltókapcsolók más felépítésűek, amire még a villanykapcsoló csere előtt érdemes figyelni.

Villanykapcsoló csere – kapcsoló típusok

Fontos tudni, hogy mikor melyik villanykapcsolót alkalmazzuk, mert helytelen választás esetében nem fogjuk érteni, hogy miért nem működik úgy az áramkör kapcsolása, ahogy korábban.

Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, érdemes szakember segítségét kérni.

Egy profi villanyszerelő nemcsak gyorsabban és biztonságosabban végzi el a munkát, hanem garantáltan az előírásoknak megfelelően is.

Villanykapcsoló csere lépésről lépésre

Ha a villanykapcsoló cseréje házilag történik, mindenképpen szükséges lesz néhány eszköz hozzá. Szükség lesz egy csavarhúzóra, egy fázisceruzára és egy csípőfogóra is. 

Mindig vágjuk le a már használt, szigetelés nélküli vezeték részt, hogy biztosan ne legyen megtörve a kötésnél a vezeték. Ha nincs elég kábel, ne próbáljuk meg toldani, nem szabad rángatni, vagy a régi kötést használni. Ilyenkor kérjük villanyszerelő segítségét!

  1. Áramtalanítás: Az első és legfontosabb lépés, hogy kapcsoljuk le az áramot a biztosítéktáblán, a legjobb, ha mindent lekapcsolunk. Ezután győződjünk meg róla a fázisceruzával, hogy nincs áram alatt a kapcsoló. Ha lekapcsolás ellenére áram alatt van a hálózat, azonnal villanyszerelőt kell hívni!
  2. Kapcsoló eltávolítása: Csavarjuk le a régi kapcsolót a falról, majd óvatosan húzzuk ki a vezetékeket. Az elhasznált vezeték részeket távolítsuk el, és készítsünk új szigetelés nélküli vezeték szakaszt a csatlakoztatáshoz.
  3. Új kapcsoló bekötése: Csatlakoztassuk az új kapcsolót a megfelelő vezetékekhez, ügyelve a helyes bekötésre.
  4. Kapcsoló rögzítése: Csavarozzuk fel az új kapcsolót a falra, és helyezzük vissza a burkolatot.
  5. Áram visszakapcsolása és tesztelés: Kapcsoljuk vissza az áramot a biztosítéktáblán, és teszteljük az új kapcsoló működését.

A villanykapcsoló cseréje házilag is megoldható, de csak akkor, ha tisztában vagyunk a szükséges lépésekkel és a biztonsági előírásokkal, valamint tisztában vagyunk azzal is, hogy mikor, milyen célra, milyen típust alkalmazzunk.

Azonban, ha nem érezzük magunkat biztosnak a feladat elvégzésében, vagy ha más elektromos problémát is észlelünk a vezetékekben, mindenképpen ajánlott villanyszerelő segítségét kérni! 

A szakember nemcsak a helyes bekötést garantálja, de a felelősséget is vállalja a munkája után. Ha villanyszerelő végzi a villanykapcsoló cserét, nem csak garantáltan jól lesz bekötve, de garantált a biztonság is, amellyel megelőzhetőek a balesetek, és az azokból származó károk.

Cikk ajánló

Kültéri villanykapcsoló bekötése

Kültéri villanykapcsoló bekötése

Villanykapcsolóra nem csak beltéren, hanem kültéren is sok esetben szükség van. Kertes házban gyakran megyünk ki valamiért a kertbe, vagy a garázsba, és az odavezető utat jó, ha megvilágítjuk. A teraszokon, kerti kiülőkben is gyakran van szükség világításra, melyet...

Dupla villanykapcsoló bekötése

Dupla villanykapcsoló bekötése

A villanykapcsolók a leggyakrabban használt elektromos szerelvények közé tartoznak. Többféle típussal találkozhatunk a hálózatokban. A leggyakrabban használt villanykapcsoló típusok közé tartoznak a dupla villanykapcsolók. A dupla villanykapcsoló bekötése nagyban...

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Villanykapcsoló magasság – 3 legfontosabb szempont

Az elektromos hálózatot nap mint nap használjuk. Fontos, hogy ne csak a fogyasztási igényeinknek feleljen meg a hálózat, hanem a kényelmes használatot is lehetővé tegye. A dugalj, és a villanykapcsoló magasság helyes meghatározása fontos a komfortos használathoz. Mire...