Otthonfelújítási támogatás villanyszerelés

Magyarországon 2021 januárjában bevezetésre került az otthonfelújítási támogatás, melyet az vehet igénybe, aki saját lakását korszerűsítené, felújítaná. Az otthonfelújtási támogatás villanyszerelés és egyéb más lakásfelújítással kapcsolatos munkákra (kőművesmunkák, asztalos munkák, víz-gázszerelési munkák stb.) is igénybe vehető. Szinte az összes villanyszerelési munka támogatható az otthonfelújítási támogatásban, mely egy nagyszerű lehetőség, ha szükséges az otthon elektromos hálózatának korszerűsítése.

otthonfelújítási támogatás villanyszerelés munkákra is

Mit is jelent és mire használható az otthonfelújítási támogatás?

Az otthonfelújítási támogatást azok vehetik igénybe, akik legalább egy, 25 év alatti gyermekükkel élnek egy háztartásban, valamint legalább egy év folyamatos, (maximum 30 napra megszakított) társadalombiztosítással rendelkeznek. A támogatás csak legalább 50%-ban saját tulajdonú lakóépületre igényelhető, ahol már több, mint egy éve lakik az igénylő, és lakóháznak, lakásnak, vagy tanyának nyilvánították az ingatlant, nyaralóra tehát nem vehető igénybe a támogatás.

A támogatás legnagyobb összege a beruházás összegének 50%-a, de maximum 3 millió forint, mely összegnek megosztva kell tartalmaznia a szakember díját és az anyagköltség díját egyaránt. A támogatás utófinanszírozott, tehát az összegét utólagosan, a munka elvégzését követően fizetik ki. A munkálatok elvégzéséhez a megrendelőnek rendelkeznie kell előre a munka- és anyagköltség teljes összegével.

A vissza nem térítendő támogatáson felül az állam további maximum 6 millió forint, igen kedvező, 3%-os kamatozású államilag támogatott kölcsön felvételét is lehetővé teszi a felújítóknak legfeljebb 10 éves futamidőre. A támogatási kérelmet a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani a munkálatok elvégzését követően, míg a hitelt a kereskedelmi bankfiókokban lehet igényelni.

Otthonteremtési támogatás villanyszerelés esetén mire használható fel?

Az otthonteremtési támogatás villanyszerelés esetén az igénylőnek lehetősége van szinte az összes villanyszerelési munka elvégzésének támogatására. A teljesség igénye nélkül az alábbi villanyszerelési munkálatok végezhetők el, amelyekre igényelhető a támogatás:

  • Elektromos hálózat bevezetése
  • Elektromos hálózat korszerűsítése
  • Elektromos hálózat cseréje
  • Elektromos hálózat bővítése (áramerősség növelése)
  • Elektromos elosztók cseréje
  • Elektromos szerelvények (konnektor, kapcsolók, világító berendezések) cseréje, bővítése, áthelyezése
  • Napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje
  • Riasztó, kamerarendszer, kaputelefon, internetes hálózat kiépítése

Hogyan kezdjen neki az otthonfelújítási támogatás igényléséhez villanyszerelésre?

Az otthonfelújítási támogatás villanyszerelés, vagy bármilyen más munka esetén is mindig szakember kereséssel kell kezdődjön. A helyszínen pontosan fel kell mérni az igényeket, egyeztetni kell a villanyszerelési munka kivitelezésének lépéseit, majd a felmérés után megállapodni az árban. A kivitelezésről minden esetben vállalkozói szerződést kell kötni a kivitelező vállalkozóval, vagy céggel, ez az otthonfelújítási támogatás feltétele és mind a megbízót, mind a kivitelezőt védi.

Ezt követően kezdődhet meg az előre megbeszélt időpontban a munka elvégzése. Ha befejeződtek a felújítási munkálatok, a vállalkozói szerződést, valamint a munkálatok során keletkezett számlákat a befejezéstől számított 60 napon belül el kell juttatni a Magyar Államkincstár részére a támogatás igényléséhez.

A Magyar Államkincstárnak 30 napos határidővel kell megítélni, vagy elutasítani a támogatást. Az elbírálás után, amennyiben megítélték az otthonfelújítási támogatás összegét, 5 napon belül kiutalják az igénylő részére az általa megjelölt bankszámlára. A támogatás kiutalását követő hat hónapon belül a kormányhivatal ellenőrzi az otthonfelújítási támogatás keretében elvégzett munkák megtörténtét.

Amennyiben otthonában szükség lenne villanyszerelési munkák elvégzésére, az otthonfelújítási támogatás villanyszerelés esetén szinte bármire felhasználható, amelyben örömmel segítünk Önnek! Amennyiben megfelel a feltételeknek, vegye igénybe ezt a támogatást, kár lenne kihagyni!

Otthonfelújítási támogatás várható 2024-től

Az otthonfelújítási támogatás 2024. évtől várhatóan megújul és újra lehetőséget biztosít a családoknak arra, hogy akár a villanyszerelési munkákat is finanszírozhassák ezen program segítségével. Bővebben ebben a blog bejegyzésben írtunk erről a lehetőségről.

Cikk ajánló

Kültéri villanykapcsoló bekötése

Kültéri villanykapcsoló bekötése

Villanykapcsolóra nem csak beltéren, hanem kültéren is sok esetben szükség van. Kertes házban gyakran megyünk ki valamiért a kertbe, vagy a garázsba, és az odavezető utat jó, ha megvilágítjuk. A teraszokon, kerti kiülőkben is gyakran van szükség világításra, melyet...

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

Villanykapcsoló csere – 3 fontos szempont

A villanykapcsoló az otthonunk egyik leggyakrabban használt eszköze, így idővel szükségessé válhat a cseréje. Akár elavult, sérült, vagy egyszerűen csak modernizálni szeretnénk otthonunkat, a villanykapcsoló cseréje könnyen elvégezhető feladat lehet. Fontos azonban,...

Dupla villanykapcsoló bekötése

Dupla villanykapcsoló bekötése

A villanykapcsolók a leggyakrabban használt elektromos szerelvények közé tartoznak. Többféle típussal találkozhatunk a hálózatokban. A leggyakrabban használt villanykapcsoló típusok közé tartoznak a dupla villanykapcsolók. A dupla villanykapcsoló bekötése nagyban...