Villanyszerelés és alternatív energiaforrások

Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül a megújuló, alternatív energiaforrások alkalmazása. A megújuló erőforrások kiaknázásával rengeteg energiát takaríthatunk meg, mely nem csak pénztárcánkat kíméli, de környezetünket is védjük használatukkal. Az alternatív energiaforrások kiaknázása a legtöbb esetben igényel kisebb-nagyobb villanyszerelési munkát. 

Melyek az alternatív energiaforrások?

Az alternatív energiaforrások lényegében azok a természeti jelenségek, melyek kölcsönhatásából tiszta energiát (mozgási-, hő-, vagy elektromos energia) tudunk kinyerni. Tiszta energiának nevezhetjük a napenergiát, a szélenergiát, a vízenergiát és a geotermikus energiát. Ezen energiaforrások összességét megújuló energiaforrásoknak nevezzük. 

A természeti jelenségekből úgy lehet energiát kinyerni, hogy az nem jár jelentős környezetterheléssel. Az energia előállítás alapjául szolgáló természeti jelenségek folyamatosan újra és újra rendelkezésre állnak, így nem veszélyeztet az energiahordozók kimerülése. 

A nem megújuló energiaforrások, mint a kőolaj, földgáz, szén használata jelentős környezetkárosító hatással bírnak. Készleteik végesek, és kitermelésük mennyiségük csökkenésével egyre drágább és környezetszennyezőbb. A nem megújuló energiaforrások használata jelentős környezetszennyezést jelent. Jelenleg az energiatermelés igen jelentős része nem megújuló energiaforrások használatával történik. 

Milyen alternatív energiaforrásokból nyerhető villamos energia?

Villamosenergia az összes alternatív energiaforrásból kinyerhető. A víz, illetve a szélenergia használata lakossági szempontból nem jelentős. A lakosság körében a leginkább elterjedt megújuló energiaforrás a napenergia, illetve a geotermikus energia. 

alternatív energiaforrások

A napenergia kétféleképpen hasznosítható a háztartásokban: elektromos áram előállítására, vagy fűtési energia előállítására használhatjuk őket. Elektromos áram előállítására napelem rendszert szükséges telepíteni, fűtési energia előállításához napkollektorokat szükséges kiépíteni

A geotermikus energiát háztartásokban fűtésre, illetve hűtésre használjuk. A hőszivattyús fűtési rendszerek használják a geotermikus energiát. Lakossági felhasználásra egy ház fűtése, illetve hűtése biztosítható teljeskörűen a földből nyert hőenergiával. 

Milyen villanyszerelési munkák szükségesek az alternatív energiaforrások kihasználásához?

A villanyszerelés nélkülözhetetlen az alternatív energiaforrások kihasználásához. Már a tervezés során erősen javasolt villanyszerelő segítségét igénybe venni. A szakember pontosan tudni fogja, hogy milyen munkálatokat szükséges elvégezni a kívánt rendszer telepítése és biztonságos üzemeltetése érdekében. 

Ha már megvan, hogy milyen alternatív energiaforrást szeretnénk használni, a villamos hálózat állapotától függően többféle villanyszerelési munka lehet szükséges. Szükség lehet a vezetékek cseréjére, ha a vezetékek állapota nem megfelelő. Ez főképp régebbi házak esetén lehet szükséges. Teljesítménybővítés, vagy ismertebb nevén amperbővítés szükségessége is felmerülhet. Hőszivattyús fűtés esetén szükség lehet új áramkörök kialakítására is, hogy a hőszivattyú, illetve a termosztátok áramellátása biztosított legyen.

Napelem rendszerek esetén mindenképpen megfelelő teljesítményű invertert kell kiválasztani. A napelemek egyenáramot termelnek, az inverter alakítja át váltó árammá, amelyet a háztartásokban hasznosítani tudunk. A napelem által termelt áramot be kell csatlakoztatni a hálózatba. A napelemek használatának jogszabályi háttere folyamatosan változik, ezeknek megfelelően kell kialakítani a napelem rendszert a betáplálást, és az elektromos hálózatot.

Mind a napelemes fűtési rendszerek, mind a hőszivattyús rendszerek esetén javasolt a legkedvezőbb választható áramtarifa igénylése. A jól kiválasztott áramtarifával tovább csökkenthetők a rendszer üzemeltetésével járó költségek. A különféle áramtarifákat az áramszolgáltatónak szükséges igényelni, és a mérőóra cseréje is szükséges hozzájuk.

Az alternatív energiaforrások kihasználásával járó munkálatok ugyan költségesek, de rövid idő alatt megtérül a befektetés. A megújuló energia felhasználásával nem csak környezetünknek teszünk jót, de a rezsi számlák is jóval alacsonyabbak lesznek.  

Cikk ajánló

Elektromos hálózat felújítása

Elektromos hálózat felújítása

Áram nélkül elképzelhetetlenek mindennapjaink, észrevétlenül beépült életünkbe. A legtöbb esetben nem is gondolunk rá, egyszerűen csak természetesnek vesszük. A falakban lévő vezetékek és a hálózatba beépített szerelvények azonban az idő múlásával elhasználódnak,...

Teljesítménybővítés

Teljesítménybővítés

Régebbi otthonok esetén nagyon gyakran válik szükségessé a teljesítménybővítés, mely a laikusok számára sok nehézséget okozhat. Sokan elvesznek a részletekben, és nem tudják hogyan is kezdjenek neki. Ebben szeretnénk most segítséget nyújtani, hogy könnyen meg tudja...

Hogyan javítsd otthonod elektromos biztonságát?

Hogyan javítsd otthonod elektromos biztonságát?

Az elektromos hálózat minden lakás elengedhetetlen része lett. A legtöbb esetben a nap 24 órájában használjuk anélkül, hogy gondolnánk rá. Az áram azonban rendkívül veszélyes dolog, könnyen okozhat balesetet, ha nem figyelünk rá. Fontos, hogy figyeljünk a biztonságra,...