Családi ház villanyszerelése

A családi ház villanyszerelése alapjaiban megegyezik a lakások villanyszerelési munkálataival. Azonban a családi házak villanyszerelési munkálatai között van néhány olyan folyamat, amelyek a lakások esetében nem szükségesek. Aki először költözik családi házba lakásból, sokszor nem is gondol rá. A villanyszerelés alapja pedig az alapos tervezés, ezért jól át kell gondolni, hogy milyen elektromos hálózatra is van szükség egy családi ház esetében.

Mi a különbség egy lakás és egy családi ház villanyszerelése között?

A lakások esetében áramra leginkább csak a lakáson belül, beltéren lesz szükségünk. Egy családi ház esetében azonban elektromos áramra nem csak beltéren, azaz a házban lesz szükség, hanem a kertben, a garázsban, vagy a padláson (ha van) is szükségünk lehet rá. Egy locsoló berendezésnek, az elektromos kapunyitónak és hasonló eszközöknek szükséges lesz áramot biztosítani. De nem csak ilyen esetekben kell áram a kertbe is, egy egyszerű fűnyíráshoz is jó eséllyel szükségünk lesz áramra. Családi házak villanyszerelése esetén ezeket mind számba kell venni, és alapos átgondolás után kiépíttetni a hálózatot.

Családi ház villanyszerelése új házakban

Egy teljesen új családi ház esetében értelemszerűen újonnan kerül kiépítésre az elektromos hálózat. A villanyszerelők és a lakók is ilyenkor kicsit talán könnyebb helyzetben vannak, mint akkor, amikor meglévő hálózatokat kell korszerűsíteni, átalakítani. Egy új családi ház villanyszerelése esetében még nem probléma a munkával járó por, zaj és nem okoz kényelmetlenséget a szakemberek jelenléte sem.

Az új házak esetében csak az érvényben lévő szabványoknak megfelelő anyagokat, biztosító berendezéseket szabad használni, melyek minden követelménynek megfelelnek. Ilyen esetekben, ha jó szakember végzi a munkát, az elektromos hálózat a lehető legbiztonságosabb lesz. Bírni fogja az elektromos fogyasztók jelentette terhelést, zavartalanul biztosítja majd az áramellátást az eszközöknek.

családi ház villanyszerelése

Családi ház villanyszerelése régebbi házakban

A régi családi házak villanyszerelése esetében át kell vizsgálni a hálózatot, hogy megfelelően működik-e. Az idősebb házak esetén gyakran alkalmaztak szakszerűtlen megoldásokat, melyek az évek alatt veszélyessé is válhattak. Mint minden, az elektromos hálózat is elöregedik egy idő után, és javítani, vagy cserélni szükséges.

Egy régi családi ház esetében gyakran előfordul, hogy a hálózat nem bírja a mai fogyasztási igényeket. Néhány évtizeddel ezelőtt jóval kevesebb elektromos eszközt használtunk egyszerre, és nem kellett ekkora terhelést bírjon egy-egy áramkör. Ha alapból nem került kiépítésére a nagyfogyasztók (mosó- és szárítógép, klíma, villanytűzhely stb.) számára külön áramkör, azt ilyen esetekben mindenképpen javasolt elkészíttetni.

Az új áramkörök kiépítéséhez szükséges lehet a biztosítéktábla lecserélése is, különösen akkor, ha régebben olvadóbiztosítók kerültek beszerelésre. Igen gyakori, és erősen javasolt munka még régebbi házak esetén az életvédelmi relé, vagy más néven FI relé beszerelése is. Ha egy mód van rá, érdemes régi házak esetében az összes elektromos vezetéket kicserélni, így hosszú ideig nem lesz gond a hálózattal.

Fontos a tervezés!

Akár teljesen új, akár régi családi házban lesz szükség villanyszerelésre, az alapos tervezés nagyon fontos. Az elektromos hálózatot hosszú időre készítik, így célszerű átgondolni mire is van szükség. Végig kell gondolni, hogy hova kerüljenek a dugaljak, a kapcsolók, hova szeretnénk lámpákat és milyen berendezéseket akarunk üzemeltetni majd.

Ha nagyobb felújítás történik, vagy az új családi ház elektromos hálózatát kell kiépíteni, fontos gondolni a gyengeáramú hálózatra is. Ha riasztót, kaputelefont, biztonsági rendszert, vagy épületautomatizáló berendezéseket szeretnénk használni akár csak a jövőben is, érdemes elkészíttetni, hogy a későbbiekben már ne kelljen hozzá a hálózatot is kiépíteni. Az okos otthonok is egyre népszerűbbek. Érdemes átgondolni, hogy akár most, akár csak néhány év múlva szükséges lehet a kiépítése, melyhez szintén villanyszerelő munka szükséges.

A családi ház villanyszerelése, legyen az új, vagy régi ház, mindig szakember feladata. Nem csak a kivitelezéshez, de már a tervezéshez is érdemes szakember segítségét kérni. Egy villanyszerelő számtalan hasznos gyakorlati tippel, tanáccsal tud segíteni abban, hogy mire lehet szükség egy családi ház esetében.

Kapcsolódó cikkek:

Cikk ajánló

Esettanulmány – pécsi ingatlan beázása

Esettanulmány – pécsi ingatlan beázása

2023 nyarán többször is az extrém időjárás következményei miatt volt szükség szakértő villanyszerelő beavatkozására. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső nagyon hamar gondot tud okozni, mivel az esővíz elvezető csatornák nem tudják elvezetni a hirtelen jött nagy...